MARKETING QUICK SCAN

Zoeken naar marketing optimalisatie
Download PDF

Om te weten waar je met je marketingonderzoek moet beginnen dien je inzage te hebben in de symptomen van het marketingprobleem. Door middel van een quick scan leer je de markt en organisatie in een breed opzicht kennen. Het is belangrijk om je breed te oriënteren. Hoe ruimer je jezelf oriënteert, hoe makkelijker je tot achterliggende en vaak verborgen symptomen kunt komen.

Medewerker vs marketingbureau

Hoe is de relatie tussen jou als marketingonderzoeker en de organisatie waar het onderzoek om draait? Hoe dicht sta je op de organisatie en diens markt? Het antwoord op deze vragen is een bepalende factor in hoeverre de quick scan van belang is. Wanneer je als commercieel medewerker voor de betreffende organisatie werkt heb je hoogstwaarschijnlijk een grote hoeveelheid ervaring en know-how van markt en organisatie. Dat hoeft niet te betekenen dat de quick scan overgeslagen kan worden om je direct op de marktanalyse (stap 2) te storten.

Marketingbureau

Het is niet ongebruikelijk bij marketingonderzoek om een partij te betrekken die verstand heeft van het marketingproces. Een commercieel bureau, zoals een communicatie-, sales-, of marketingbureau is een voorbeeld hiervan. Deze marketingbureau’s hebben kennis van het marketingproces en in sommige gevallen ook van de markt waarin je opereert. De quick scan is een belangrijk middel voor marketingbureau’s om breed te oriënteren op markt en organisatie om daarmee een waardevolle inzage te krijgen in het marketingprobleem. Een marketingbureau heeft als externe partij een bevoorrechte positie om een helikopterview te ontwikkelen van markt en organisatie. Een succesvol communicatie-, sales-, of marketingbureau heeft het talent om met deze helikopterview de vinger op de zere plek te leggen.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Brede oriëntatie

Vaak ligt het marketingprobleem dieper dan je in eerste instantie zou denken. Hoe denken andere afdelingen binnen de organisatie over het marketingprobleem? Ondanks dat andere medewerkers geen marketing en/of commerciële achtergrond hebben, kunnen deze wél waardevolle kennis en visie hebben ten goede van jouw marketingonderzoek. Ga in gesprek en betrek diverse blikvelden in het proces!

Een quick scan is een breed georiënteerde en oppervlakkige scan. Je “scant” de verschillende aspecten van de markt en organisatie voordat je inzoomt en de diepte ingaat tijdens de markt en organisatie analyse. De quick scan is een scan in de volle breedte, wat volgt is een meer inhoudelijke analyse op slechts een beperkt onderzoeksgebied. Het woord quick scan geeft ook al aan dat het een oppervlakkige en efficiënte scan betreft.

Doel van de quick scan

Het uitgangspunt van de quick scan is een zo breed mogelijke en neutrale inzage in markt en organisatie. Met neutraal wordt bedoeld dat je het marketingprobleem zonder tunnelvisie benadert. Het is een valkuil om te zeggen dat factor x verantwoordelijk is voor het marketingprobleem, waarbij je oogkleppen ontwikkeld voor minder zichtbare symptomen.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Input voor probleemscan

De quick scan geeft de input voor de probleemscan (ook wel probleemdefinitie genoemd). Bij de probleemscan probeer je de vinger al wat meer op de zere plek leggen, door het marketingprobleem te identificeren.

Jouw quick scan

Werk jij aan een quick scan voor jouw organisatie? Of ben je actief als marketingbureau? Wij hebben een blauwprint ontwikkeld voor marketingbureau’s en commerciële professionals.

Quick scan uitvoeren

In de uitvoering van jouw quick scan kun je onder andere de volgende middelen gebruiken;

 • gesprekken met medewerkers
 • gesprekken met klanten
 • gesprekken met prospects
 • gesprekken met leveranciers en andere stakeholders
 • oriënteren op markt ontwikkelingen
 • documentatie binnen de organisatie
  • ondermeningsvisie / mission statment
  • huidige marketingstrategie
  • bestaande marketingplannen
  • jaarplannen

Probeer zoveel mogelijk informatie boven te halen om het marketingprobleem bloot te leggen. Vragen die je kunnen helpen bij je quick scan zijn bijvoorbeeld:

 • Zijn er SMART doelstellingen vastgelegd?
 • Bestaat er een analyse van sterktes,zwaktes, kansen en bedreigingen?
 • Is de onderneming duidelijk gepositioneerd?
 • Bestaat er inzicht in marktontwikkelingen?
 • Is er een recente concurrentie analyse beschikbaar?
 • Is er een recent marketingplan opgesteld?
 • Wordt er jaarlijks een budget (omzet/kosten) vastgesteld?
 • Worden er jaarplannen opgesteld (personeel, middelen, omzet, kosten, resultaten, groei)?
 • Worden behaalde resultaten op basis van budget en jaarplannen geëvalueerd?
 • Is er een adequaat management informatie- en rapportagesysteem?

In de volgende stap lees je hoe je de inzage van de quick scan kunt gebruiken om het marketingprobleem te identificeren en de bijbehorende symptomen te herkennen. Ook lees je wat voor soort marketingplan bij het betreffende marketingprobleem hoort.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

1 Reactie

 1. George

  Hi Jeroen,

  Je eindigt de pagina met de navolgende tekst, maar waar is de volgende stap dan?

  In de volgende stap lees je hoe je de inzage van de quick scan kunt gebruiken om het marketingprobleem te identificeren en de bijbehorende symptomen te herkennen. Ook lees je wat voor soort marketingplan bij het betreffende marketingprobleem hoort.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This