SEARCH ENGINE OPTIMIZATION

Hoe optimaliseer je je site of webshop voor Google?

Search Engine Optimization afgekort SEO, is de verzamelnaam voor activiteiten die gericht zijn op het optimaliseren van content voor vindbaarheid in zoekmachines. In de volksmond wordt het optimaliseren van webcontent zoals webpagina’s en webshops bedoelt.

Belangrijkste tip voor SEO

We zijn op een punt aangekomen dat er meer dan 1 miljard websites bestaan. Dat is 1 website voor elke 3 internetgebruikers. De vraag is hoe je van plan bent gevonden te worden in die gigantische massa. Want iets online zetten betekent niet dat het gevonden wordt!

“Maar hoe kom ik nou bovenaan in Google?”

Dat is de vraag die ik het meest gekregen heb in mijn carrière als online marketeer. Maar het is een onmogelijke vraag. Het is net als aan een schaakspeler vragen: “Wat is de beste zet?”

De eerste twee tegenvragen die ik dan moet stellen zijn:

 • Op welk zoekwoord wil je gevonden worden?
 • Heb je online content die relevant is voor een zoeker met dat zoekwoord?

Vervolgens kun je met een combinatie van on-page optimalisatie (alles wat je op de website zelf kunt doen) en off-page optimalisatie (alles wat je buiten de website om kunt doen, denk aan backlinks) ervoor zorgen dat je gaat klimmen in de zoekresultaten.

Google only loves you when everyone else loves you first.

Wendy Piersall

Serial entrepreneur, wendypiersall.com

Onderdelen van SEO strategie

Een goede SEO strategie omvat diverse onderdelen. Deze onderdelen kun je onderverdelen in off-page en on-page SEO factoren. Hieronder behandel ik de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie.

 

Voordat je met optimalisatie begint

On-page SEO factoren

Off-page SEO factoren

 • Linkbuilding
 • SEOcial

SEO zoekwoorden

Op basis van het zoekvolume en de concurrentie van een zoekwoord zijn er twee typen keywords, namelijk long tail keywords en short tail keywords. Short tail keywords zijn zoekwoorden met een hoog zoekvolume en hoge concurrentie. Long tail keywords zijn zoekwoorden met een laag zoekvolume en vaak ook lage concurrentie.

Met een zoekwoordonderzoek achterhaal je welk type SEO keywords voor jouw website interessant zijn. Het artikel SEO en Keywords voor beginners gaat hier verder op in.

Vormen van SEO

SEO houdt zich bezig met het optimaliseren van content voor zoekmachines. Omdat er verschillende soorten zoekmachines bestaan zijn er ook verschillende vormen van SEO. Hieronder een opsomming van vormen waar SEO specialisten belang bij kunnen hebben:

 • App store SEO
 • Webshop SEO
 • Video SEO
 • Local SEO
 • Afbeeldingen SEO
 • Vluchten en bestemmingen SEO
 • Website optimalisatie
Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This