XML EN HTML SITEMAP

Maak het Google en je bezoeker makkelijk met XML en HTML sitemaps

Een noodzakelijk onderdeel van search engine optimization zijn de sitemaps. Er zijn twee soorten sitemaps, namelijk een HTML sitemap en een XML sitemap. Een HTML sitemap is hoofdzakelijk om het navigeren voor je bezoeker makkelijker te maken en een XML sitemap wordt gebruikt om de zoekmachine jouw website te laten indexeren.

HTML sitemap

Een HTML sitemap is een hulpmiddel voor het optimaliseren van de interne linkstructuur van de website, zowel voor de bezoeker als voor spiders. Spiders zijn robots van zoekmachines die je website automatisch monitoren. Een HTML sitemap geeft met behulp van links de structuur van de website weer, zoals categorieën en subcategorieën. Het is eigenlijk een navigatie van je website, waardoor het voor bezoekers en zoekmachines makkelijker is om belangrijke pagina’s binnen de website te vinden. Een voorbeeld hiervan is de HTML sitemap van strategischmarketingplan.com & Marketingbright.

XML sitemap

Een XML sitemap richt zich meer op spiders. Het is een XML bestand dat bestaat uit een lijst van URL’s van de website met bijbehorende metagegevens. Het bevat informatie die voor zoekmachines relevant is voor het indexeren van je website. In de XML sitemap van strategischmarketingplan.com is dit duidelijk terug te zien. Deze is gegenereerd met de ingebouwde XML sitemap generator van Yoast SEO plugin. Met een goede XML sitemap kunnen spiders de URL’s sneller monitoren. Op deze manier worden oude en nieuwe URL’s sneller geïndexeerd, waardoor nieuwe informatie sneller in de zoekmachine staat. Zowel een HTML sitemap als een XML sitemap zijn noodzakelijk voor SEO.

Google Webmaster Tools

Google Webmaster Tools is een gratis hulpmiddel om inzicht te krijgen in de zichtbaarheid van de website in de index van Google. Het geeft zicht in de geïndexeerde pagina’s. Zo zie je de problemen per pagina en mogelijke verbeterpunten. Google Webmaster Tools geeft ook inzicht in de interne en externe linkstructuur. Daarnaast kan je Google op de hoogte brengen van jouw pagina’s van de website met behulp van de XML sitemap, zodat het voor Google duidelijker is welke pagina’s belangrijker zijn ten opzichte van andere pagina’s op de website.

XML sitemap indienen in Google Webmaster Tools

Het indienen van een XML sitemap bij Google Webmaster Tools is makkelijk. Login of meld je aan bij Google Webmaster Tools met je Gmail account. Ga naar de categorie “Hulpprogramma’s voor webmasters” en klik dan op “Sitemaps”. Klik rechts op de rode knop “Sitemap toevoegen”. Voeg de URL van de sitemap toe en verzend. Zodra je dit hebt gedaan is je XML sitemap ingediend bij Google. Het indexeren van de website is voor Google nu een stuk makkelijker, waardoor wijzingen aan jouw website een veel sneller worden verwerkt.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This