INTERNE ANALYSE

Maak een interne analyse van jouw organisatie
Download PDF

De interne analyse is een onderzoek naar de sterke en zwakke punten van een organisatie op basis van een goede doorgronding van het middelenprofiel. Zo weet je precies waar de onderneming staat en waar mogelijkheden liggen om waarde te creëren. Lees hoe je zelf een interne analyse maakt voor jouw organisatie.

Wat is een interne analyse?

De interne analyse wordt gebruikt om de interne omgeving van een onderneming te analyseren. Het gaat hierbij om het achterhalen van sterke en zwakke factoren waar de onderneming een directe invloed op heeft. Dit in tegenstelling tot de externe analyse, waar de onderneming geen directe invloed op heeft. De interne analyse en externe analyse worden samen ook wel situatieanalyse genoemd en verzorgen de input voor de SWOT-analyse.

SWOT-analyse

Voor het maken van een SWOT-analyse voer je een interne analyse en een externe analyse uit. Je onderzoekt de kansen en bedreigingen binnen de gehele bedrijfstak of branche en binnen de gehele markt. Dit onderzoek vindt plaats op meso niveau en op macro niveau en wordt de externe analyse genoemd. Voor de interne analyse onderzoek je juist de organisatie zelf, op micro niveau. Je neemt de sterke en zwakke kanten binnen de organisatie onder de loep. Een andere naam voor interne analyse is ‘sterkte zwakte analyse’.

Sterktes en zwaktes

Voor de interne analyse ga je kijken naar het concurrentievoordeel van het bedrijf, het functioneren van de marketingactiviteiten, de financiële situatie, de klanten en de organisatie zelf.

Voorbeelden van sterktes

Voorbeelden van sterktes binnen een organisatie kunnen zijn; klanten aan het bedrijf weten te binden, een professionele klachtenafhandeling, voorloper zijn op het gebied van ICT, veel tevreden afnemers, een betrokken management, een goede winstontwikkeling hebben, marktleider zijn binnen het werkgebied, veel tijd investeren in productinnovatie of een goede bedrijfslocatie.

Voorbeelden van zwaktes

Voorbeelden van zwaktes binnen de organisatie, kunnen zijn; verouderde faciliteiten, een hoge prijs hanteren in de markt, een hoog klachtenpercentage, weinig productinnovatie, weinig kennis in huis op het gebied van marketing, een negatief imago, achterblijven bij de concurrentie, moeilijk de juiste doelgroep kunnen bereiken of moeilijk kunnen samenwerken met andere partijen.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Hoe maak je een interne analyse?

We gaan wat dieper in op de componenten die je onderzoekt voor het uitvoeren van de interne analyse.

Waardeketen of value chain

Onderzoek het concurrentievoordeel van het bedrijf door een waardeketen op te stellen aan de hand van de primaire en ondersteunende activiteiten van de organisatie.

Marketing audit

Analyseer het functioneren van de marketing- en salesactiviteiten van de organisatie in een marketing audit. Hierbij onderzoek je de marketingmix, de segmentatie en positionering en je doet een portfolioanalyse.
Neem ook de gehele sales funnel onder de loep. Deze funnel heeft geen wetenschappelijke achtergrond, maar is juist vanuit de praktijk ontstaan en kan extra inzichten geven over het functioneren van de marketing- en salesactiviteiten van de onderneming.

Klantenbestand

Deel het klantenbestand in naar omzet en maak zo een klantenpiramide. Hierdoor krijg je inzage in je beste klanten en kun je de marketing- en verkoopactiviteiten doelgericht inzetten.

Financiële audit

Maak een financiële analyse en onderzoek hoe de organisatie er financieel voor staat.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Organisatie analyse

Identificeer de sterktes en zwaktes van de organisatie zodat je deze kunt optimaliseren met de marketingstrategie. Zo kun je waarde creëren binnen je organisatie.

7S-model McKinsey

Het 7S-model van McKinsey is een handige methode om de sterktes en zwaktes te achterhalen binnen de organisatie. Het 7S-model maakt gebruikt van 7 factoren om een onderneming op een holistische en effectieve manier te organiseren; structuur, strategie, systemen, stijl, vaardigheden, personeel en gedeelde waarden.

Marijn Mulders Lean Startup expert

Monique van der Linde

Journalist marketing en commercie

Monique is een gedreven onderneemster en heeft in de combinatie van haar commerciële en journalistieke achtergrond, de uitdaging gevonden om complexe marketing onderwerpen in jip-en-janneke taal uit te leggen. Daarmee maakt ze marketing toegankelijk voor een groot publiek.

8 Reacties

 1. Jeroen

  voor een studie opdracht moet ik een analyse doen van het organisatiestelsel en organisatie ontwikkeling
  welke methoden kan ik hiervoor het beste gebruiken?

  Antwoord
  • Monique van der Linde

   Hoi Jeroen, wat is het doel van je onderzoek? Indien je de opdracht hebt om de sterktes en zwaktes van de organisatie te identificeren en deze vervolgens te optimaliseren, raden we een organisatie-analyse aan. Hiervoor kun je het 7S-model van McKinsey gebruiken. Gaat het echter om het analyseren van de huidige strategische marktpositie van het bedrijf en het succes van de marketingstrategie tot nu toe, dan voer je een productportfolio uit met behulp van de MaBa-analyse of de BCG-matrix. Als je er niet helemaal uitkomt, vind je meer informatie bij stap 3 in het marketingplan: Organisatie.

   Antwoord
 2. Collin van Bezooijen

  Ik doe momenteel onderzoek in de tennisbranche. Ik wil onderzoeken hoe ik de gestagneerde ledenaantal weer om hoog kan krijgen. Ik doe dus een onderzoek naar ledenwerving in de offline en online kanalen. Hierbij wil ik ook de medewerkers van het bedrijf ( een tennisschool ) betrekken. Wat is hiervoor het juiste model om te gebruiken in mijn scriptie?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Collin, ik adviseer je om aan de hand van een interne en externe analyse een SWOT-analyse samen te stellen. Daaruit kun je opmaken welke positieve issues je verder kunt versterken en welke negatieve issues je dient af te zwakken. Success!

   Antwoord
 3. Freek van de Wal

  Hoi Jerome,

  Voor een bedrijf, actief in de B2B markt, ga ik een strategisch marketingplan schrijven met als doel om te bepalen welke opties het bedrijf heeft om haar marktaandeel te vergroten. Nu vraag ik me af op basis waarvan je bepaalt welke modellen relevant zijn voor de interne analyse? En hoeveel verschillende modellen zijn er nodig om een goede interne analyse uit te kunnen voeren? Is bijvoorbeeld alleen het 7s model voldoende?

  Met vriendelijke groet,

  Freek

  Antwoord
 4. Milou van Esch

  Zijn er nog meer modellen om een interne analyse uit te voeren of zijn alleen het 7s-model en value chain hiervoor geschikt?

  Is bijvoorbeeld het BMC-model ook mogelijk?

  Groetjes,
  Milou van Esch, afstudeerder bedrijfseconomie

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Milou, het Business Model Canvas is eigenlijk bedoeld als op zichzelf staand plan. Om eerlijk te zijn zie ik geen reden waarom je het BMC-model niet zou kunnen gebruiken als aanvulling op je interne analyse. Het antwoord is in mijn optiek dus ‘ja, je kunt ook het BMC-model gebruiken in de interne analyse aangezien hier een blauwdruk van de organisatie wordt samengesteld’.

   Andere modellen die veel gebruikt worden in de interne analyse zijn portfolio analyses (zoals de BCG matrix), de klantenpiramide of het Abell model.

   Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This