INTERNE ANALYSE

Maak een interne analyse van jouw organisatie
Download PDF

De interne analyse is een onderzoek naar de sterke en zwakke punten van een organisatie op basis van een goede doorgronding van het middelenprofiel. Zo weet je precies waar de onderneming staat en waar mogelijkheden liggen om waarde te creëren. Lees hoe je zelf een interne analyse maakt voor jouw organisatie.

Wat is een interne analyse?

De interne analyse wordt gebruikt om de interne omgeving van een onderneming te analyseren. Het gaat hierbij om het achterhalen van sterke en zwakke factoren waar de onderneming een directe invloed op heeft. Dit in tegenstelling tot de externe analyse, waar de onderneming geen directe invloed op heeft. De interne analyse en externe analyse worden samen ook wel situatieanalyse genoemd en verzorgen de input voor de SWOT-analyse.

SWOT-analyse

Voor het maken van een SWOT-analyse voer je een interne analyse en een externe analyse uit. Je onderzoekt de kansen en bedreigingen binnen de gehele bedrijfstak of branche en binnen de gehele markt. Dit onderzoek vindt plaats op meso niveau en op macro niveau en wordt de externe analyse genoemd. Voor de interne analyse onderzoek je juist de organisatie zelf, op micro niveau. Je neemt de sterke en zwakke kanten binnen de organisatie onder de loep. Een andere naam voor interne analyse is ‘sterkte zwakte analyse’.

Sterktes en zwaktes

Voor de interne analyse ga je kijken naar het concurrentievoordeel van het bedrijf, het functioneren van de marketingactiviteiten, de financiële situatie, de klanten en de organisatie zelf.

Voorbeelden van sterktes

Voorbeelden van sterktes binnen een organisatie kunnen zijn; klanten aan het bedrijf weten te binden, een professionele klachtenafhandeling, voorloper zijn op het gebied van ICT, veel tevreden afnemers, een betrokken management, een goede winstontwikkeling hebben, marktleider zijn binnen het werkgebied, veel tijd investeren in productinnovatie of een goede bedrijfslocatie.

Voorbeelden van zwaktes

Voorbeelden van zwaktes binnen de organisatie, kunnen zijn; verouderde faciliteiten, een hoge prijs hanteren in de markt, een hoog klachtenpercentage, weinig productinnovatie, weinig kennis in huis op het gebied van marketing, een negatief imago, achterblijven bij de concurrentie, moeilijk de juiste doelgroep kunnen bereiken of moeilijk kunnen samenwerken met andere partijen.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Hoe maak je een interne analyse?

We gaan wat dieper in op de componenten die je onderzoekt voor het uitvoeren van de interne analyse.

Waardeketen of value chain

Onderzoek het concurrentievoordeel van het bedrijf door een waardeketen op te stellen aan de hand van de primaire en ondersteunende activiteiten van de organisatie.

Marketing audit

Analyseer het functioneren van de marketing- en salesactiviteiten van de organisatie in een marketing audit. Hierbij onderzoek je de marketingmix, de segmentatie en positionering en je doet een portfolioanalyse.
Neem ook de gehele sales funnel onder de loep. Deze funnel heeft geen wetenschappelijke achtergrond, maar is juist vanuit de praktijk ontstaan en kan extra inzichten geven over het functioneren van de marketing- en salesactiviteiten van de onderneming.

Klantenbestand

Deel het klantenbestand in naar omzet en maak zo een klantenpiramide. Hierdoor krijg je inzage in je beste klanten en kun je de marketing- en verkoopactiviteiten doelgericht inzetten.

Financiële audit

Maak een financiële analyse en onderzoek hoe de organisatie er financieel voor staat.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Organisatie analyse

Identificeer de sterktes en zwaktes van de organisatie zodat je deze kunt optimaliseren met de marketingstrategie. Zo kun je waarde creëren binnen je organisatie.

7S-model McKinsey

Het 7S-model van McKinsey is een handige methode om de sterktes en zwaktes te achterhalen binnen de organisatie. Het 7S-model maakt gebruikt van 7 factoren om een onderneming op een holistische en effectieve manier te organiseren; structuur, strategie, systemen, stijl, vaardigheden, personeel en gedeelde waarden.

Marijn Mulders Lean Startup expert

Monique van der Linde

Journalist marketing en commercie

Monique is een gedreven onderneemster en heeft in de combinatie van haar commerciële en journalistieke achtergrond, de uitdaging gevonden om complexe marketing onderwerpen in jip-en-janneke taal uit te leggen. Daarmee maakt ze marketing toegankelijk voor een groot publiek.

34 Reacties

  1. Boo Li

    Hoi,

    Ik ben bezig met een Nima b plan voor digital marketing. Hiervoor dien ik alleen de marketing performance te analyseren. Welke modellen kan ik hiervoor gebruiken?

    Gr Boo

    Antwoord
  2. Jihan

    Hi,

    Ik loop momenteel stage bij de gemeente Utrecht en bezig met het schrijven van mijn interne analyse. Hierbij loop ik tegen het feit aan dat ik het lastig vind om een model te gebruiken voor een overheid, omdat zij niet een product of dienst hebben. Hebben jullie hier tips voor?

    Antwoord
    • J.

      Het beste wat je kunt doen is de basis activiteiten omschrijven. Maar ook aangeven dat er geen vast product of dienst is. Ik neem aan dat je op een afdeling zit, maar probeer anders een analyse te maken van de top vijf activiteiten

      Antwoord
  3. Demi

    Hoi!

    Wat een handige website. Alleen kom ik er toch nog niet helemaal uit! Ik wil namelijk een swot analyse maken voor het bedrijf waar ik nu stage loop. Ik wil beginnen met de interne analyses aan de hand van de 4 p’s. Het enige probleem is dat mijn bedrijf geen tastbare producten verkoopt, het is namelijk een detacheringsbedrijf. Hoe kan ik hier een interne analyse van maken?

    Antwoord
  4. Willem

    Hallo,

    Voor school dien ik een adviesrapport op te stellen voor een onderneming rondom bedrijfsovername. Ik heb een onderneming uitgekozen waarbij de zoon de onderneming overneemt van de vader. Voor het adviesrapport dien ik een interne- en externe analyse uit te voeren. Welk model is hierbij geschikt.

    Antwoord
  5. kiki

    Beste Jerome & Monique,

    Momenteel ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie voor een bedrijf die gespecialiseerd is in het maken van prullenbakken voor in huis. Nou ligt hun focus vooral op afvalscheidingsbakken waarbij je maar een bak nodig hebt om je afval te scheiden. Met deze nieuwe bakken willen ze graag de Belgische B2C markt gaan betreden en dit ga ik voor hun onderzoeken.

    Welke modellen zijn dan handig om te gebruiken in de interne analyse? Ik heb tot nu toe de financiële audit en het 7s model erin staan, maar ik zie dat het nog niet compleet is.

    Antwoord
  6. Ghaza

    Hoi, ik ben momenteel bezig met scriptie. Ik ga een website opbouwen. Voor het onderzoeksopzet dien ik de organisatie te beschrijven. De organisatie is heel klein en mijn website valt hieronder, dus je kunt het als een start-up zien. Mijn vraag is welke model kan ik gebruiken om organisatie te beschrijven? Wat de organisatie heeft geen identiteit, missie of visie.

    Ik hoor het graag van je.

    MVG,

    Antwoord
    • Monique van der Linde

      Hoi Ghaza,
      Heeft het bedrijf waarvoor je de organisatie dient te beschrijven historische data die je kunt betrekken in je onderzoek? Daar hangt de keuze van je model waarschijnlijk het meest van af. Gevestigde bedrijven hebben marktaandeel en historische data over hun markt en organisatie. Dit soort bedrijven kunnen hun data zinvol gebruiken in hun externe analyse en interne analyse, om vervolgens hun markt-fit te toetsen en verder te optimaliseren. Hiervoor is de SMP-methode geschikt.
      Startende ondernemingen, waaronder start-ups, hebben weinig of geen data en verkeren nog in onzekerheid over het slagen van hun waardepropositie. Hiervoor is een andere benadering nodig. Is dit het geval, dan kun je eens kijken naar het Business Model Canvas.

      Antwoord
  7. Daphne

    Beste Jerome,

    Ik ben bezig met mijn scriptie bij de brandweer. Nu ga ik een SWOT analyse maken maar voor de interne analyse ben ik benieuwd welk model ik het beste bij deze non-profit organisatie kan maken?

    Met vriendelijke groet,

    Daphne

    Antwoord
    • Monique van der Linde

      Hoi Daphne,
      De SWOT-analyse voor een non-profit organisatie kan vergelijkbaar zijn met die van een bedrijf met een winstoogmerk. Probeer het 7S-model van McKinsey eens toe te passen om de sterktes en zwaktes te achterhalen – deze factoren zijn ook voor de meeste non-profits relevant. Mocht je tegen concrete obstakels of vragen aanlopen, leg ze dan natuurlijk gerust in een reactie aan ons voor!

      Antwoord
  8. Joran Buursema

    Beste Jeroom en Monique,

    Ik ben momenteel bezig met mijn scriptie en ik schrijf een inkoop/import plan. Ik wil met behulp van een interne analyse uitzoeken in hoeverre het bedrijf klaar is om te importeren. Het 7s-model lijkt mij goed om te gebruiken. Ik heb echter het idee dat het 7s-model alleen niet voldoende is om een complete interne analyse te schrijven.

    Hebben jullie ideeën over een eventuele aanvulling op een interne analyse van een import plan? Doordat de focus niet op de sales ligt, heb ik het idee dat veel modellen al afvallen.

    Met vriendelijke groet,
    Joran

    Antwoord
  9. Maayke

    Beste Jerome,
    momenteel ben ik bezig met een strategisch marketingplan en ben ik zojuist bij de interne analyse beland. Mijn bedrijf is relatief klein, er werken maar 13 mensen. Ik kreeg te horen dat een 7S model vooral van toepassing is op grote bedrijven.

    Klopt dit? Ik heb het nu veranderd: golden circle, marketing mix en Abell.

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Het 7S-model is inderdaad meer complex en wordt vaker ingezet bij grote organisaties dan kleinere. Golden circle is meer generiek en toepasbaar op iedere onderneming. Het Abell-model daarin tegen biedt meer handvaten om conclusies aan te hangen. Wellicht is het Business Model Canvas ook een mooie toevoeging. Succes!

      Antwoord
      • Maayke

        Super! Dankjewel voor je hulp.

        Antwoord
  10. Kaily

    Beste Jerome,

    Momenteel ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie. Hierbij heb ik de opdracht om een marketing- en communicatiestrategie op te zetten, maar ik heb hierbij een vraag over de interne analyse.

    Even over de opdracht: Er zijn 4 partijen die, d.m.v. een samenwerkingscontract, samenwerken. Nu willen ze graag onder één naam de markt betreden. Is het bij de interne analyse de bedoeling dat ik een organisatiescan maak van de 4 partijen individueel of van die ‘nieuwe’ organisatie? Het zou mij enorm helpen als u hier een antwoord op heeft!

    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,
    Kaily

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Beste Kaily, met de informatie die je mij geeft zou ik zeggen dat je de interne analyse uitvoert aan de hand van de ‘nieuwe organisatie’. Uiteraard zou je factoren in je Sterkte zwakte analyse kunnen betrekken afkomstig uit de verschillende ‘moeder-organisaties’ indien relevant. Succes!

      Antwoord
      • Kaily

        Het is zo dat de 4 partijen gewoon hun werk zo blijven doen zoals ze het nu doen, alleen dan onder 1 naam en binnen 1 loket. Er is ook nog geen informatie over de ‘nieuwe’ organisatie aangezien deze er nog niet is. Er is bijv. nog geen missie/visie voor de nieuwe naam, er kan geen 7s-model worden gemaakt en er zijn geen financiële cijfers. Hierdoor ben ik aan het twijfelen of ik niet tóch de 4 partijen moet gebruiken voor mijn interne analyse.

        Antwoord
        • Thomas Rijvordt

          maak van alle 4 de partijen een interne analyse(swot of 7’s model).

          vervolgens maak je daarvan 1 confrontatie mix die als hulpmiddel dient voor het maken van een nieuwe strategie voor de nieuwe organisatie.

          resultaten vergelijken (verschillen & overeenkomsten) is de key!

          succes

          Antwoord
  11. Anne de Laat

    Goedemorgen,

    Welke modellen/onderwerpen adviseer je om onderzoek naar te toen voor een interne en externe analyse bij een onderzoek over Performance Management?

    Alvast bedankt.

    Groetjes, Anne

    Antwoord
  12. Robert van de Laarschot

    Goedenmiddag,

    Ik ben momenteel een scriptie aan het schrijven en dien mijn interne analyse aan te passen. één onderdeel hiervan is: Het beschrijven van het marketingbeleid, als feedback heb ik gekregen dat ik de PMC en p’s moet beschrijven. De p’s zijn helder voor me, maar welke vragen kan ik mezelf stellen om antwoord de krijgen op de PMC (product marketing combinatie?)

    Alvast dank voor jullie hulp!

    Antwoord
  13. Jaco Evers

    Beste Jerome en Monique,

    Momenteel ben ik een interne analyse aan het schrijven voor een start-up. Het valt mij echter op dat er geen enkel model goed toepasbaar is voor het schrijven van een interne analyse van een start-up. Als ik bijvoorbeeld het 7S-model van McKinsey pak, dan zijn er veel S’en die ik niet kan invullen. Daarbij lees ik hierboven dat de afnemers een onderdeel moeten zijn van de interne analyse, maar valt dit niet onder de externe analyse?

    Graag jullie visie hierop. Alvast erg bedankt!

    Groet,
    Jaco Evers
    Student Commerciële Economie

    Antwoord
    • Eline

      Hoi Jaco,

      Wellicht kun je kijken naar het Business Model Canvas, deze zijn juist erg makkelijk als het gaat om een start-up. Aan de hand van 9 blokken kun je dan invullen hoe je waarde gaat creëren met het bedrijf. Je kunt het zien als een business plan.

      Groetjes, Eline

      Antwoord
    • Monique van der Linde

      Beste Jaco,

      Ik kan me voorstellen dat je tegen dit soort uitdagingen aanloopt, omdat een start-up vaak over onvoldoende data beschikt. Een interne analyse is het meest geschikt voor ondernemingen die al wat langer opereren en voldoende gegevens beschikbaar hebben. Dat is bij een start-up meestal niet het geval.
      Wat is het doel van je analyse? Ben je op zoek naar mogelijkheden om waarde te creëren voor deze start-up? In dat geval kun je eens kijken bij het Business Model Canvas en het Value Proposition Canvas. Deze zijn beide toegespitst op startende ondernemingen. Mocht je een ander doel voor ogen hebben; laat het ons weten dan denken we graag even met je mee.

      Antwoord
  14. Jeroen

    voor een studie opdracht moet ik een analyse doen van het organisatiestelsel en organisatie ontwikkeling
    welke methoden kan ik hiervoor het beste gebruiken?

    Antwoord
    • Monique van der Linde

      Hoi Jeroen, wat is het doel van je onderzoek? Indien je de opdracht hebt om de sterktes en zwaktes van de organisatie te identificeren en deze vervolgens te optimaliseren, raden we een organisatie-analyse aan. Hiervoor kun je het 7S-model van McKinsey gebruiken. Gaat het echter om het analyseren van de huidige strategische marktpositie van het bedrijf en het succes van de marketingstrategie tot nu toe, dan voer je een productportfolio uit met behulp van de MaBa-analyse of de BCG-matrix. Als je er niet helemaal uitkomt, vind je meer informatie bij stap 3 in het marketingplan: Organisatie.

      Antwoord
  15. Collin van Bezooijen

    Ik doe momenteel onderzoek in de tennisbranche. Ik wil onderzoeken hoe ik de gestagneerde ledenaantal weer om hoog kan krijgen. Ik doe dus een onderzoek naar ledenwerving in de offline en online kanalen. Hierbij wil ik ook de medewerkers van het bedrijf ( een tennisschool ) betrekken. Wat is hiervoor het juiste model om te gebruiken in mijn scriptie?

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi Collin, ik adviseer je om aan de hand van een interne en externe analyse een SWOT-analyse samen te stellen. Daaruit kun je opmaken welke positieve issues je verder kunt versterken en welke negatieve issues je dient af te zwakken. Success!

      Antwoord
  16. Freek van de Wal

    Hoi Jerome,

    Voor een bedrijf, actief in de B2B markt, ga ik een strategisch marketingplan schrijven met als doel om te bepalen welke opties het bedrijf heeft om haar marktaandeel te vergroten. Nu vraag ik me af op basis waarvan je bepaalt welke modellen relevant zijn voor de interne analyse? En hoeveel verschillende modellen zijn er nodig om een goede interne analyse uit te kunnen voeren? Is bijvoorbeeld alleen het 7s model voldoende?

    Met vriendelijke groet,

    Freek

    Antwoord
  17. Milou van Esch

    Zijn er nog meer modellen om een interne analyse uit te voeren of zijn alleen het 7s-model en value chain hiervoor geschikt?

    Is bijvoorbeeld het BMC-model ook mogelijk?

    Groetjes,
    Milou van Esch, afstudeerder bedrijfseconomie

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi Milou, het Business Model Canvas is eigenlijk bedoeld als op zichzelf staand plan. Om eerlijk te zijn zie ik geen reden waarom je het BMC-model niet zou kunnen gebruiken als aanvulling op je interne analyse. Het antwoord is in mijn optiek dus ‘ja, je kunt ook het BMC-model gebruiken in de interne analyse aangezien hier een blauwdruk van de organisatie wordt samengesteld’.

      Andere modellen die veel gebruikt worden in de interne analyse zijn portfolio analyses (zoals de BCG matrix), de klantenpiramide of het Abell model.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This