BCG MATRIX

Meest gebruikte portfolio analyse
Download PDF
De BCG matrix kan worden gebruikt voor een portfolio analyse. Het model neemt de verschillende Product-marktcombinaties (PMC’s) onder de loep en maakt onderscheid tussen Question marks, Stars, Cash cows, Dogs.

Waarom een portfolio analyse

Een portfolio of portefeuille is een verzameling van Product-marktcombinaties die samen een bedrijf of onderneming vormen. Het optimale portfolio past bij de sterktes van de onderneming en helpt bij het exploiteren van de meest aantrekkelijke markten. Het is voor een onderneming van levensbelang om inzicht te hebben en te houden op het productportfolio en de aansluiting daarvan op de markt. Een portfolio analyse is een onmisbaar onderdeel van een strategisch marketingplan. Het geeft inzicht in de huidige en toekomstige prestaties van de verschillende PMC’s die de onderneming heeft. De meest gebruikte portfolio analyse is de BCG matrix. De MaBa analyse is een meer recente en meer geavanceerde portfolio analyse.

De BCG matrix in het marketingplan

Een portfolio analyse, wat de BCG matrix is, analyseert de product-marktcombinaties van een onderneming. Om deze reden wordt de BCG matrix in stap 3 – organisatie toegepast. De BCG matrix heeft overeenkomsten met de Product Life Cycle en laat een grafiek zien waarin 4 vakken te onderscheiden zijn: Question marksStarsCash cowsDogs. Deze termen worden veel gebruikt in zakelijk en marketing jargon.

Question marks

laag marktaandeel, hoge marktgroei De meeste producten beginnen als Question marks, waarbij het kenmerkend is dat de producten zich in een snel groeiende markt bevinden, maar een laag marktaandeel hebben. De naam Question mark, spreekt voor zich; stop ik geld en energie in dit product om marktaandeel te vergaren in deze groeiende markt? ja of nee?

Stars

hoog marktaandeel, hoge marktgroei Stars zijn geliefde producten voor een commerciële organisatie. Deze producten zijn marktleider of bezitten een groot marktaandeel in een groeiende markt. Stars kunnen nog lange tijd veel omzet opleveren.

Cash cows

hoog marktaandeel, lage marktgroei Naarmate de markt in de volwassen fase van de Product Life Cycle terechtkomt, zal een Star veranderen in een Cash cow. Een product dat nog steeds een hoog marktaandeel geniet, maar in een markt die nog maar langzaam groeit of zelfs stagneert. Deze producten leveren nog veel omzet op, welke gebruikt kan worden om nieuwe Question marks tot Stars om te buigen.

Dogs

laag marktaandeel, lage marktgroei Uiteindelijk zullen Cash cows veranderen in Dogs. Dogs zijn producten waarvan de markt stagneert of krimpt. Het is raadzaam om deze Dogs af te stoten, omdat ze op den duur alleen nog geld gaan kosten.

Zelf BCG matrix maken

Zelf een BCG matrix maken is niet moeilijk. Wanneer je je gegevens bij de hand hebt en toegang hebt tot de BCG matrix generator, is het een fluitje van een cent. Op de horizontale as staat het relatief marktaandeel aangegeven en de verticale as geeft de marktgroei in procenten. Dit geeft het volgende beeld:

De grootte van de bollen geven de omzet per Product-Marktcombinatie aan. Met andere woorden, hoe afhankelijk is de onderneming van deze Productgroep? In het voorbeeld hierboven zien we dat de productgroep “Zoete drop” een groeimarkt is. De markt is nog te klein om te beoordelen of “Zoete drop” een Star is. Oftewel een productgroep met een groot marktaandeel in een groeiende markt.

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk het Marketing Kennisplein →

0 reacties

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Dankjewel, in goede orde ontvangen!

Share This