GOLDEN CIRCLE SINEK

"Start with why" - Simon Sinek

De Golden Circle van Simon Sinek (Gouden Cirkel van Simon Sinek) is een simpel maar krachtig model dat de stimulans geeft voor inspirerend leiderschap. De Golden Circle van Simon Sinek brengt eenvoudig in kaart met wat, hoe en waarom een bepaalde organisatie of product zich onderscheidt van anderen.

Wat is de Golden circle van Simon Sinek?

De Golden circle van Simon Sinek gaat in op de manier van denken, handelen en communiceren tussen organisatie en doelgroep. Sinek toont met het model aan dat de ‘waarom’ het belangrijkste element is in communicatie. “Start with why” is zijn credo.

Iedereen weet wat hij doet,
een gedeelte weet hoe hij het doet,
maar weinigen weten waarom hij het doet.

Simon Sinek

Inspirator over leadership and management

Golden Circle van Simon Sinek

In de afbeelding hieronder zie je de Golden Circle van Simon Sinek afgebeeld. De Golden Circle van Simon Sinek bestaat uit drie gouden cirkels die doorlopen moeten worden. Hierin bevinden zich de termen wat, hoe en waarom. De kern is ‘waarom’, gevolgd door ‘hoe’ en als omhulsel ‘wat’.

De meeste bedrijven interpreteren hun klanten vanaf de buitenste gouden cirkel ‘wat’ en werken zich zo naar de kern. Dit wordt de ‘outside in’ methode genoemd. De geïnspireerde bedrijven beginnen echter bij de kern ‘waarom’ en werken zich zo een weg naar buiten. Dit wordt de ‘inside out’ methode genoemd. Om inspirerend leiderschap in kaart te brengen, moet het model van binnen naar buiten worden uitgewerkt.

Why (waarom)

In de Golden Circle van Simon Sinek staat ‘waarom’ voor het doel, zoals wat de aanleiding is of wat je geloof over een bepaald iets is.

Weinigen weten waarom ze bepaalde dingen doen. Met ‘waarom’ wordt bedoeld wat je doelstelling is, je drijfveer of geloof. Waarom bestaat je organisatie en waarom doet het er toe voor anderen? Belangrijk is dat winst is geen geldige reden is voor ‘waarom’, want dit is een resultaat.

How (hoe)

In de Golden Circle van Simon Sinek staat ‘hoe’ voor het proces. Het betreft de handelingen die zijn verricht om te (kunnen) realiseren waar ‘waarom’ voor staat.

Bij ‘hoe’ wordt ingegaan op het onderscheidend vermogen, zoals speciale waardevoorstel, bedrijfseigen proces of Unique Selling Proposition.

What (wat)

In de Golden Circle van Simon Sinek staat ‘wat’ voor het resultaat en is de uitkomst van ‘waarom’, ofwel het bewijs. Onder resultaat valt bijvoorbeeld winst of vervulling van behoeften door middel van de verkoop van producten of diensten.

Wie is Simon Sinek?

Simon Sinek (1973) is een Britse managementgoeroe die bekend is van zijn bestseller ‘Start with why’. Hij begon zijn carrière bij diverse reclamebureaus in New York. Na publicatie van zijn eerste boek en zijn veelbekeken TED-talk (zie hieronder) werd hij door gerenommeerde bedrijven en organisaties als Microsoft, Dell, de Verenigde Naties en zelfs het Amerikaanse Congres uitgenodigd om de essentie van zijn boodschap uit te komen leggen.

De Golden Circle is een denkmodel afkomstig uit het boek ‘Start with why’. Hierin wordt beschreven hoe je als leider mensen kan inspireren om actie te ondernemen. Naast ‘Start with why’ (2009) schreef Simon Sinek ook de boeken; ‘Leaders Eat Last’ (2014), ‘Together Is Better’ (2016), ‘Find Your Why’ (2017) en ‘The Infinite Game’ (2018).

TED-talk Simon Sinek

In september 2009 gaf Simon Sinek een TED-talk in Washington. De video waarin Sinek uitleg geeft over de ‘Waarom’ en zijn Golden circle is inmiddels wereldberoemd en één van de best bekeken TED-talks. Simon Sinek combineert in zijn TED-talk de Golden Circle met het adoptiemodel van Rogers. Sinek legt uit dat als een bedrijf de innovators en de early adopters uit het adoptiemodel kan overtuigen om haar producten te kopen, het bedrijf waarschijnlijk een groot succes behaalt.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

2 Reacties

 1. Thomas Rustenburg

  Dit is echt een top oplossing voor vrijwel alle complexe vraagstukken. Ik ben nu aan mijn afstudeerstage begonnen en daar hoort ook een bijpassend vraagstuk bij, en dan is dit echt een goed hulpmiddel!

  Antwoord
  • Mitch Eelants

   Fijn om te horen. Succes met het oplossen van jouw vraagstuk!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This