ADOPTIEMODEL ROGERS

Diffusion of innovation en innovatietheorie
Download PDF

Het innovatie- en adoptiemodel van Rogers wordt in de marketing toegepast bij de introductie van nieuwe producten in de markt. Met het innovatiemodel kan worden nagegaan onder welke categorie de koper valt of zal gaan vallen.

Innovatietheorie

De eerste kopers van het product dienen als voorbeeldmodel voor de volgende kopers. Wanneer het product bij de eerste kopers negatief wordt ervaren, zal een succesvolle koop bij de volgende groepen bijna onmogelijk worden.

Categorieën van het adoptiemodel

In de bovenstaande afbeelding ziet u het adoptieproces van een nieuw product weergegeven in het adoptiemodel van Rogers, waarin vijf categorieën worden onderscheiden. De stadia in het adoptiemodel van Rogers kunnen gekoppeld worden met de fasen van productlevenscyclus. De vijf categorieën in het innovatie- en adoptiemodel van Rogers zijn Innovators, Early adopters, Early majority, Late majority en Laggards.

Innovators

De eerste kopers van het nieuwe product staat gelijk aan 2,5% van het totaal en worden innovators genoemd. Innovators betreft de mensen die graag als eerste iets nieuws bezitten en bereid zijn om nieuwe ideeën uit te proberen. De categorie bestaat voornamelijk uit jonge mensen die iets te besteden hebben.

Early adopters

Na de innovators volgen in het adoptiemodel van Rogers de early adopters. De early adopters betreft de volgende 13,5% die het product kopen. Het nieuwe product kan pas als een succesvol product worden gedefinieerd zodra de groep early adopters het product heeft aangeschaft. De early adopters vormen de belangrijkste groep, want zij zijn de opinieleiders en zijn dus het voorbeeldmodel voor de volgende kopers. Wanneer de early adopters het product kopen dan zullen de overige groepen ook het product gaan kopen. Zodoende is het voor de marketeer belangrijk de opinieleiders in een bepaalde markt te identificeren en te achterhalen hoe zij kunnen worden bereikt.

Early majority

De groep early majority betreft 34% van het totaal. De early majority bestaat uit mensen het product graag willen hebben, maar wat voorzichtiger zijn met een aankoop en wachten eerst afwachten tot de early adopters het product hebben aangeschaft.

Late majority

De late majority bestaat ook uit 34% van het totaal en betreft voornamelijk de kopers die alleen een product aanschaffen wanneer de meerderheid ze al heeft uitgeprobeerd of wanneer ze er niet meer omheen kunnen.

Laggards

De laatste groep in het adoptiemodel van Rogers bestaat uit de laggards en betreft de laatste 16%. Laggards hechten veel waarde aan traditie en houden niet van verandering. Vaak betreft het oudere mensen. Ook hebben laggards over het algemeen weinig te besteden.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

2 Reacties

 1. Paul

  Werkt dit ook zo in de b2b markt?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Paul, jazeker het principe van Rogers gaat zowel voor b2c als voor b2b markten op. Denk maar eens aan de neergang van de typemachine in de zakelijke markt of de huidige adoptie van Oculus rift voor zakelijke toepassingen.

   Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Dankjewel, in goede orde ontvangen!

Share This