MCKINSEY 7S-MODEL

7S-model volgens McKinsey
Download PDF

Het 7S-model van McKinsey leent zich uitermate goed voor het achterhalen van Sterktes en Zwaktes in de onderneming. De inzichten kunnen begeleiden bij organisatorische veranderingen. Het 7S-model van McKinsey combineert rationele en harde elementen met emotionele en zachte elementen.

Wat is het 7S-model van McKinsey?

Het 7S-model van McKinsey beschrijft 7 factoren om een onderneming op een holistische en effectieve manier te organiseren.

Welke 7S’en komen voor in McKinsey’s 7S-model?

McKinsey’s 7S-model bestaat uit het 7-stappenplan: Significante waarden (shared values), Strategie, Structuur, Systemen, Staf (personeel), Stijl van het management en Sleutelvaardigheden.

7S-model McKinsey: uitleg van het 7-stappenplan

We doorlopen de 7 factoren uit het 7S-model van McKinsey en leggen hieronder uit waar elke S precies voor staat. Ook geven we bij elk element een voorbeeld dat herkenbaar is bij ondernemingen.

Factor 1: Significante waarden (Shared values)

Het onderling verbindende centrum van McKinsey’s 7S-model zijn de ‘gedeelde waarden’. Dit is de centrale overtuiging en houding waar de onderneming voor staat en in gelooft.

7S-model voorbeeld Significante waarden:

Wat zijn de gedeelde waarden van de organisatie? Is er een visie? Zijn de ‘shared values’ en visie bekend bij het personeel? Is er sprake van een resultaatgerichte cultuur (risico nemen) of van een meer procesgerichte cultuur (risico mijden)?

Factor 2: Strategie

De strategie betreft de doelstellingen van een organisatie en de wegen waarlangs de organisatie deze tracht te bereiken.

7S-model voorbeeld Strategie:

Is er vanuit de geformuleerde missie een organisatie-brede overeenstemming en consistentie in doelstellingen? Bijvoorbeeld markt-, klant- of meer productgerichte benadering? Hoe wil de organisatie doelen bereiken?

Factor 3: Structuur

De structuur van een organisatie betreft de verdeling en groepering van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden in een afgestemde ordening van uitvoerende activiteiten en functies.

7S-model voorbeeld Structuur:

Is de onderneming meer gecentraliseerd met weinig bevoegdheden voor de individuele medewerkers of bestaat de organisatie uit meerdere autonome eenheden met elk hun eigen bevoegdheden?

Factor 4: Systemen

De systemen omvatten alle formele en informele werkwijzen, procedures, voorschriften en afspraken. Essentieel is de uitvoering te vergelijken met de vastgestelde standaards en vervolgens de verschillen te identificeren. In het geval van een significant verschil moeten maatregelen worden genomen om te verzekeren dat alle middelen op een effectieve en efficiënte wijze worden gebruikt om de doelen van de organisatie te verwezenlijken.

7S-model voorbeeld Systemen:

Wat zijn de belangrijkste systemen binnen de organisatie? Hoe worden deze systemen bijgehouden? Bijvoorbeeld middels structurele monitoring of regelmatige evaluatie? Welke interne processen gelden er en worden deze processen gedocumenteerd?

Factor 5: Staf

Het personeel (de staf) verwijst naar een aantal zaken. Enerzijds zijn dat zaken als afwezigheid, verzuim en het opleidingsniveau. Anderzijds betreft het abstractere zaken zoals motivatie en flexibiliteit van de medewerkers.

7S-model voorbeeld Staf:

Welke competenties en specialisaties zijn er binnen het team of binnen de organisatie beschikbaar? Ontbreken bepaalde competenties? Hoe is de verdeling man/vrouw binnen de organisatie? In welke mate is het personeel tevreden?

Factor 6: Stijl van management

Met de factor ‘stijl van management’ wordt niet bedoeld de persoonlijkheden van het (top)management, maar wel de manier waarop handelen en gedrag van de managers op de medewerkers in de organisatie overkomen.

7S-model voorbeeld Stijl van management:

Zijn de managers directief of meer coachend naar hun medewerkers? Doorslaggevend is niet wat er wordt gezegd, maar wat het management doet.

Factor 7: Sleutelvaardigheden

Sleutelvaardigheden (of ‘Skills’) gaan over de vraag: Wat doet de eigen onderneming schitteren? Waarin is de onderneming goed?

7S-model voorbeeld Sleutelvaardigheden:

Te denken valt aan organisaties die bekend zijn vanwege de dienstverlening, innovatieve kracht of productievermogen. Werken er veel ervaren medewerkers in de organisatie die vrijheid van handelen nodig hebben of meer onervaren medewerkers bij wie een zekere sturing van bovenaf gewenst is?

7S-model McKinsey: waar in het marketingplan?

Het beroemde consultancy bureau McKinsey ontwikkelde en publiceerde het 7S-model in de jaren tachtig. Het 7S’model valt in het strategisch marketingplan onder stap 3: de organisatieanalyse.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

36 Reacties

 1. Julian Dumitrescu

  Hallo Jerome,

  Dank voor je duidelijke uitleg. Welke vragen stel jij jezelf , of vind jij het belangrijkste te stellen bij het beoordelen van de uitkomst van het 7S model? Dank alvast.

  Antwoord
 2. Djengiz

  Hallo Jerome,

  Voor mijn scriptie ben ik op zoek naar literatuur en kwam terecht op deze pagina. Het 7S model heb je heel fijn beschreven, bedankt daarvoor! Nu is mijn vraag of dit model geschikt is om de factoren van samenwerking binnen een onderwijsorganisatie te analyseren. Uit verschillende literatuur haal ik dat bv leiderschap, persoonlijke kenmerken (zoals leeftijd, afkomst en schaal) en cultuur van invloed is op de samenwerking. Ik kan dit enigszins uit het 7S model halen, maar interpreteer ik het model dan op de juiste manier?

  Antwoord
  • Vatiswa

   Hee Jerome,

   Heb jij inmiddels al antwoord of gebruik jij het 7S model voor je scriptie?

   Antwoord
 3. Megan

  Hi Jerome,

  wat is de publiciteitsdatum van het artikel. Ik wil het gebruiken in een verslag van mij. Bij de bronvermelding wordt wel een datum gevraagd. Ik hoor graag van u!

  Antwoord
 4. Denise

  Hoi Jerome,

  op welke datum is dit artikel gepubliceerd?
  Wil namelijk een verwijzing maken maar kan de datum niet terugvinden.

  Groetjes

  Antwoord
  • Nienke

   Ik heb dezelfde vraag!

   Antwoord
   • Bart Wijnands

    Nienke, zou jij mij inzicht kunnen geven in jouw key activities? Van jullie organisatie bedoel ik dan eigenlijk.

    Met vriendelijke groet,

    Bart Wijnands

    Antwoord
  • Luuk

   Beste Jerome,

   Voor mij dezelfde vraag, wanneer is dit artikel gepubliceerd?

   groetjes

   Antwoord
 5. Maxime

  Beste Jeroen,

  Zijn er andere modellen te gebruiken voor het analyseren van de interne organisatie? Bij mij onderzoek draait het om een B2B dienstverlening en ik ben eigenlijk benieuwd welke andere modellen hier goed bij kunnen passen?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Beste Maxime, de Value Chain van Porter heeft ook te maken met interne communicatie. Dit model analyseert op welke plekken er waarde gecreëerd wordt binnen de organisatie. Wellicht is dit interessant voor je.

   Antwoord
 6. Marc

  Beste Jerome,

  Voor mijn stage ben ik bezig met de volgende vraag: “Hoe kan ik van een traditionele groothandel een e-commerce business maken?”

  Om te kunnen weten hoe het er nu aan toe gaat in het bedrijf, maak ik gebruik van het 7S-model. Verder meet ik de concurrentie e.d. a.d.h.v. het vijfkrachtenmodel van Porter.

  Daarnaast wou ik graag weten of er nog een model is om processen in kaart te brengen. Ik zoek me rot naar een dergelijk model, maar kan maar niks vinden. Heb jij misschien een suggestie voor mij?

  Met vriendelijke groet,

  Marc

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Marc, het ligt er natuurlijk aan wat voor proces je in kaart wilt brengen, er bestaan specialistische modellen voor verschillende typen processen. Echter biedt het 7S model zeker een oplossing om een algemeen beeld van processen te ontwikkelen. Gebruik hiervoor de S van Systemen.

   Antwoord
 7. said

  Hallo bedankt voor de overzichtelijke en educatieve website. Is het 7s model te gebruiken voor een nieuwe onderneming?

  Said

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Said, het 7S model is ontwikkeld voor bestaande organisaties. Echter ben ik van mening dat deze elementen ook leerstof voor de ontwikkeling van nieuwe organisaties kunnen zijn.

   Antwoord
  • Wesley

   Hallo,
   Wat is het correcte antwoord op, wat gebeurd er als er 1 van de 7 S’en in een organisatie weg valt?

   Wesley

   Antwoord
   • Jerome Knoot

    Hoi Wesley, ik hoor graag van je welk element van het 7S model volgens jou weg valt en wat je precies bedoelt met ‘wegvallen’. In mijn optiek kan de waarde van één van de elementen verminderen in een organisatie, maar volledig wegvallen is nieuw voor me. Je moet me iets meer vertellen om hier een goed antwoord op te kunnen geven.

    Antwoord
    • Wesley

     Wat ik bedoel is, wat als er in een organisatie bijv. de gehele structuur of strategie wegvalt of ontbreekt? Wat voor invloed heeft dat op de organisatie en de andere S’en.

     Antwoord
     • Jerome Knoot

      Bij het ontbreken van één van de elementen in het 7S model kan er onbalans ontstaan in de organisatie. Echter hoeft structuur of strategie niet altijd beschreven te staan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat structuur en strategie wél in de hoofden van directie en/of medewerkers bestaat.

     • Jerome Knoot

      Ik kan je vraag niet beantwoorden met de beknopte informatie die je me geeft Wesley. Sorry, je vraag is zeer complex en moeilijk om in algemeenheid te beantwoorden. Je mag me mailen als je wilt op [email protected]

 8. Willem

  Beste Jerome,

  Ik ben op het moment bezig met mijn afstudeerstage en ben bezig met het schrijven van een marketingplan over inbound marketing. Ik ben op zoek naar een vervanger van het 7s model omdat het nogal een kleine organisatie is en het 7s model in mijn ogen niet echt geschikt is. Weet jij een goed model wat beter geschikt is voor een kleine organisatie

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Willem, een alternatief op het 7S model kan ik zo snel niet bedenken. Mijn advies is om na te gaan welke onderdelen van de organisatie van belang kunnen zijn voor jouw onderzoek en die onderdelen nader te onderzoeken om sterktes en zwaktes te identificeren.

   Antwoord
  • Bart

   Beste Willem,

   wij zijn op school bezig met een project over de gestandaardiseerde huizenbouw, en daarvoor zijn we bezig met de interne analyse van het bedrijf. Dit doen we door het 7s-model, maar ook d..m.v. het Ishikawa-diagram, waarmee alle knelpunten in een bedrijf worden aagegeven en men zegt op school dat deze analyse vergelijkbaar is met het 7s-model. Ik hoop dat dit helpt?

   Mvg,

   Bart

   Antwoord
 9. Lisa Schotman

  Beste Jerome,

  Allereerst bedankt voor deze overzichtelijke website! Ik heb er erg veel aan tijdens het schrijven van mijn scriptie. Wel heb ik een kleine vraag voor het gebruik van modellen voor mijn interne analyse. Ik heb het 7-s model gebruikt om inzicht te geven hoe het bedrijf in elkaar zit. Alleen mist het nog inzicht in hoe het bedrijf zijn geld verdiend. Welk model kan ik hier het beste voor gebruiken? Ik hoor het graag.

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Lisa, dankjewel! je kunt dat het beste met een portfolio analyse doen. Een BCG matrix is zo’n portfolio analyse. Daarmee geef je een beschrijving van het productportfolio van de organisatie. Succes!

   Antwoord
 10. peerke

  Dag Jerome,

  hartstikke bedankt voor al je content! Momenteel ben ik met mijn stage bezig en ik heb strategischmarketingplan.com al regelmatig in mijn bronnenlijst staan. Erg handig en overzichtelijke site, met duidelijke informatie.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Super leuk om dat te horen Peerke! We werken sinds 2012 met grote inzet aan dit platform. Het is dan ook leuk om te horen dat je er mee geholpen bent.

   Antwoord
 11. Rachid

  Beste Jerome,

  Ik ben bezig met een afstudeerstage bij een bouwbedrijf. Ze hebben wel een missie geformuleerd. Die heb ik terug kunnen vinden in het jaarverslag van de directie. Het probleem is echter dat er geen strategie en visie zijn geformuleerd. Ik wil wel het 7s-model voor dit bedrijf uitwerken. Hoe kan ik het beste te werk gaan?

  Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Ha Rachid, praat eens met de directie. Het lijkt me sterk dat er geen visie bestaat voor de organisatie. Niet beschreven wil niet zeggen dat hij niet bestaat.

   Antwoord
 12. Bob Vestjes

  Beste Jerome,

  Allereerst bedankt voor de duidelijke uitleg!

  Ik ben momenteel bezig met mijn scriptie en ben na het bepalen van de onderzoeksvraag nu bezig met de interne analyse. Zou je mij misschien kunnen vertellen wat de zwakke plekken zijn van het 7-S model? Veel docenten zeggen dat wij hiervoor een ander model moeten gebruiken namelijk. En zijn er nog eventueel andere modellen zijn waarmee ik de onderneming kan analyseren? Ik ben een exportplan aan het schrijven dus ik wil vanzelfsprekend de interne analyse schrijven met exporteren in mijn achterhoofd.

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Bob,

   Welk model adviseren jouw docenten? Als het gaat om de analyse van een organisatie is het 7S model zeker één van de meest uitgebreide analyses.

   Het is een valkuil van ieder model dat je je blindstaart op de scope van het model. Daarmee wil ik zeggen dat je als onderzoeker ook altijd zelf moet blijven nadenken. Maar voor een organisatie analyse zit je met het 7s model goed is, mijn mening.

   Laat me weten welke modellen jouw docenten adviseren.. Ik ben benieuwd, misschien interessant voor deze website.

   Groeten Jerome

   Antwoord
   • Rob

    Hallo Jerome,

    Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeerscriptie en de drie modellen die ik gebruik voor het beschrijven van de interne organisatie zijn het 7s model (aangevuld met de S van Software en Social Resonsibility, vanwege de aard van het bedrijf is dit relevant), het Business model canvas (deels intern, deels extern) en de waardeketen van Porter voor het beschrijven van de waardecreatie. Uiteraard zorg ik ervoor dat alle modellen op elkaar aansluiten.

    Ik kan niet vanuit Bob zijn positie spreken maar ik zag zijn opmerkingen en dacht dat het beschrijven van mijn situatie wel zou kunnen helpen.

    Groet,

    Rob

    Antwoord
    • Jerome Knoot

     Hallo Rob,

     Dankjewel voor je bijdrage. Leuk om jou aanpak terug te lezen. Ik zal Bob op de hoogte stellen van jouw bijdrage.

     Groetjes,

     Antwoord
     • Mignon

      Ik heb een vraagje. Voor mijn opleiding moet ik de samenhang van het 7s model beschrijven, dus hoe de s-en elkaar beïnvloeden. Waar moet ik hierbij aan denken en hoe steekt een samenhang van het 7s-model in elkaar.

     • Paul Doornebal

      Hoi Mignon,

      Het boek inleiding organisatiekunde geeft daar antwoord op. In dit boek worden de 7 essen behandeld en aan het eind van ieder hoofdstuk wordt iets gezegd over de samenhang met de andere essen.
      Ik zal voor nu even een voorbeeld proberen te geven;
      Wanneer een organisatie met het bepalen van de strategie kiest om een nieuwe productgroep aan te trekken (strategy), moet er personeel worden aangetrokken (staff) en ingedeeld in de organisatiestructuur (structure) en moeten er systemen bedacht worden (systems). Hopelijk heb je hier wat aan.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This