ORGANISATIE ANALYSE

Waarde creatie binnen je onderneming
Download PDF

Hoe kun je waarde creeëren binnen je organisatie? Om die vraag te beantwoorden gaan we aan de slag met een organisatie analyse. De organisatie analyse heeft als doel om sterktes en zwaktes van de organisatie te identificeren om deze vervolgens te optimaliseren met marketingstrategie.

Organisatie analyse onderdelen

De voorlopige probleemstelling geeft sturing aan je organisatie analyse.  Naar eigen inzicht voer je diepgaand onderzoek uit naar relevante deelgebieden. Je kunt hierbij denken aan:

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

5 Reacties

 1. Bas

  Hey Jerome, wat nou als ik slechts een deel van de organisatie wil analyseren?

  Ik ben bezig met mijn scriptie en die gaat over één grote tak van het bedrijf, namelijk thuiszorg.

  Toch de hele organisatie meepakken met analyseren of….

  Laat maar weten!

  Antwoord
 2. Lucien

  Jerome,

  Ik heb een discusie lopen welke betrekking heeft op hetgeen jij bovenstaand stelt, namelijk “De organisatie analyse heeft als doel om sterktes en zwaktes van de organisatie te identificeren om deze vervolgens te optimaliseren met marketingstrategie”.
  Er wortd beweert dat een marketing strategie geen interne zwaktes optimaliseert.

  Kan jij over dit standpunt meer duidelijkheid geven?

  Vrg Lucien

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Lucien, dankjewel voor je vraag. Wanneer je na het afronden van je onderzoeksfase, waar de organisatieanalyse toe behoort, begint met het opstellen van je marketingstrategie heeft deze als doel om negatieve issues te verzwakken en positieve issues te versterken. Deze negatieve of positieve strategische issues komen voort uit de confrontatie van je sterktes en zwaktes (interne analyse) en de kansen en bedreigingen (externe analyse).

   Tijdens het confronteren van deze sterktes en zwaktes met de verschillende kansen en bedreigingen in je confrontatiematrix, stel je een viertal vragen, afhankelijk van de combinatie; 1. ‘Hoe stelt deze sterkte ons in staat om deze kans te benutten?’ of 2. ‘Hoe stelt deze zwakte ons in staat om deze kans te benutten?’ of 3. ‘Hoe stelt deze kans ons in staat om deze bedreiging te weren?’ of 4. ‘Hoe stelt deze zwakte ons in staat om deze bedreiging te weren?’.

   Samenvattend: Bij het opstellen van marketingstrategie werk je niet uitsluitend aan het optimaliseren van sterktes of zwaktes, maar werk je aan het optimaliseren van strategische issues. Deze issues zijn een samenkomst van één of meer interne factoren met één of meer externe factoren. Deze werkwijze stelt je in staat om focus te houden op de aspecten die het meeste aandacht verdienen in de aansluiting met je markt.

   Antwoord
 3. Michael de Groot

  Beste Jerome,

  Allereerst complimenten voor deze mooie site!

  Van uit het perspectief van een startende eenmanszaak is het 7S model van McKinsey wellicht niet ideaal.
  Ik kon mij goed vinden in Mintzbergs configuraties, ook wel organisatiestructuren, en dan met name ‘ondernemende organisatie structuur’ door Henry Mintzberg.
  Deze configuraties geven tevens een legitieme input voor de Mirco analyse (vooral Strenghts)en de volgende stappen.

  Succes!

  mvg Michael

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Michael,

   Dank je wel voor je compliment. Leuk!

   Ik ben het helemaal met je eens dat het 7S model zich minder goed leent voor een startende organisatie. Simpelweg omdat je de historische data mist om een goede conclusie te trekken.

   Goed dat je als onderzoeker ook naar alternatieve mogelijkheden kijkt. Wellicht interessant om Mintzberg’s model in de nabije toekomst toe te voegen aan deze site. Bedankt voor je tip!

   Wellicht interessant om de strenghts mee te nemen naar je confrontatiematrix

   Jij ook succes,

   Jerome Knoot – Strategischmarketingplan.com

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This