CONFRONTATIEMATRIX

Markt-fit inzien met de confrontatiematrix Download PDF

Hoe maak je een confrontatiematrix? De confrontatiematrix is een onmisbaar vervolg van de SWOT analyse. De matrix laat met groene en rode kleuren zien hoe de aansluiting met je markt er uit ziet. Dit noemen we de markt-fit.

Jouw confrontatiematrix in drie minuten

In de video hieronder kun je zien hoe je een SWOT analyse en confrontatiematrix kunt maken. Het eindresultaat is een overzicht van groene en rode vakken waarmee je snel en gemakkelijk je marketingstrategie op aan kunt passen.

Groene vakken vertegenwoordigen positieve issues, rode vakken vertegenwoordigen negatieve issues in je markt-fit. Dit overzicht is onmisbaar voor ieder marketingplan of ervaren marketeer.

Confrontatiematrix in het marketingplan

De confrontatiematrix is het hart van het strategisch marketingplan. Hier komen de markt en onderneming samen. Zoals de naam al impliceert, is de confrontatiematrix een confrontatie van markt en onderneming. De output van de confrontatiematrix zijn strategische issues. Deze issues zijn leidend bij het optimaliseren van marketingstrategie. Je kunt deze marketingstrategie vervolgen met waardepropositie, marketingmix en operationele marketing.

Markt fit

Het SWOT overzicht is de input voor je confrontatie matrix. De SWOT analyse en confrontatiematrix zijn nauw met elkaar verwant. Het is raadzaam om de SWOT analyse te begrijpen voor je verder gaat met de confrontatiematrix. Commerciële professionals dienen ten alle tijden inzage te hebben in de markt fit. Dit is bepalend voor het succes van de onderneming. ‘Hoe goed sluit jouw onderneming aan bij de markt’ is hierbij de hoofdvraag.

Prioriteren

De SWOT analyse is de input voor je confrontatiematrix. Wanneer je de verschillende elementen van de SWOT analyse op volgorde van belangrijkheid hebt gezet, neem je de top 3 mee naar de confrontatiematrix. Je hebt dus 3 sterktes, 3 zwaktes, 3 kansen en 3 bedreigingen. Hierdoor blijft je confrontatiematrix overzichtelijk en kun je daadwerkelijk strategische issues afleiden. Bij het bepalen van de marketingstrategie (de stap die na de confrontatie komt) neem je uiteraard wel de gehele SWOT analyse mee. Maar bij de confrontatiematrix beperk je jezelf tot de belangrijkste 3. Bij het bepalen van strategische issues zul je jezelf dankbaar zijn voor deze beperking.

Waardering van de confrontatiematrix

De grootste technische fout die door marketeers gemaakt wordt bij het uitvoeren van een strategisch marketingplan is de interpretatie van de confrontatiematrix. Je gaat systematisch de competenties van de organisatie tegen de significante omgevingsontwikkelingen van de branche uitzetten. De confrontatiematrix confronteert de organisatie met de markt, een confrontatie van interne factoren met externe factoren. Dat is een hele mond vol. Maar uiteindelijk komt het neer op de volgende vragen:

Confronteren van sterktes met kansen

Stelt deze sterkte de organisatie in staat om deze kans te benutten?

Confronteren van sterktes met bedreigingen

Stelt deze sterkte de organisatie in staat om deze bedreiging te weren?

Confronteren van zwaktes met kansen

Verhindert deze zwakte de organisatie om deze kans te benutten?

Confronteren van zwaktes met bedreigingen

Verhindert deze zwakte de organisatie om deze bedreiging te weren?

Beoordelen van de confrontatiematrix

In het geval van deze methodologie voor het strategisch marketingplan zouden de vragen van de confrontatie beantwoorden worden met:
 • Zeer gunstig effect = antwoord +2
 • Gunstig effect = antwoord +1
 • Geen effect of relatie te herkennen = antwoord 0
 • Ongunstig effect = antwoord -1
 • Zeer ongunstig effect = antwoord -2

Voorbeeld van de confrontatiematrix

Het voorbeeld hieronder is gemaakt door SWOT en confrontatiematrix generator. Deze generator maakt het jou een stuk eenvoudiger om zelf aan de slag te gaan met jouw markt-fit.

confrontatiematrix maken

Confrontatiematrix methodes

Je kunt verschillende systemen gebruiken voor de waardering van de confrontatie. Frambach en Nijssen geven de voorkeur voor een systeem met een neutraal antwoord. Bijvoorbeeld: ++ / + / 0 / – / — of +2 / +1 / 0 / -1 / -2. Op deze wijze creëer je de mogelijkheid om bij het ontbreken van een relatie het neutrale antwoord 0 te gebruiken.

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk het Marketing Kennisplein →

6 Reacties

 1. S.

  Hallo Jerome,

  Ik loop tegen het volgende aan. In je voorbeeld werk je met 1 afnemer. In mijn onderzoek heb ik 6 afnemers, mag ik ervan uitgaan dat ik het gemiddelde van die afnemers in mijn definitieve confrontatiematrix mag gebruiken?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoe bedoel je dat ik met één afnemer werk? In dit voorbeeld is vooronderzoek gedaan naar kansen, bedreigingen, sterktes en zwaktes. In dat vooronderzoek kunnen makkelijk meerdere afnemers in voorkomen. Laat me weten wat je precies bedoelt.

   Antwoord
 2. Sjaak Dijkslag

  Beste meneer/mevrouw,

  Op dit moment ben ik bezig met afstuderen voor de opleiding civiele techniek. In mijn onderzoek doe ik een SWOT analyse en maak ik een confrontatiematrix. Na aanleiding van jullie filmpje vroeg ik mij af of ik misschien gebruik zou kunnen maken van uw tool? Hebben jullie misschien een studenten versie?

  Ik hoor van u.

  Met vriendelijke groeten,
  Sjaak Dijkslag

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Sjaak, studentenkortingen worden in overeenkomst met de hogeschool of universiteit verstrekt. Jouw academie kan daar meer over vertellen.

   Antwoord
 3. daan

  Prioriseren / prioritiseren / prioriteren
  Vraag
  Wat is het correcte werkwoord om aan te geven dat iets gerangschikt wordt volgens prioriteit: prioritiseren, prioriteren of prioriseren?

  Antwoord
  Het gebruikelijke Nederlandse werkwoord is prioriteren.

  Toelichting
  Prioriteren betekent ‘prioriteit verlenen aan iets’. Vooral in Nederland wordt het werkwoord frequent gebruikt.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Daan, dankjewel voor je verbetering. Ik heb deze taalfout uit de tekst gehaald.

   Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Dankjewel, in goede orde ontvangen!

Share This