STRATEGISCHE ISSUES

Aandachtsgebieden in je markt-fit
Download PDF

Wanneer je alle informatie van je confrontatie hebt verwerkt, moet in de matrix de strategische issues zichtbaar worden. Het is raadzaam om de confrontatie door verschillende mensen die de organisatie goed kennen in te laten vullen. Op deze manier heb je meer zekerheid dat het beeld dat ontstaat overeenkomt met de werkelijkheid en het niet de mening van één of enkele personen bevatten.

Marketing aandachtsgebieden

De strategische issues zijn de aandachtsgebieden die door je confrontatie matrix zichtbaar worden. Gebieden met een hoge score in de plus zijn positieve issues en gebieden met een negatief getal zijn negatieve issues. Doordat je de interne elementen (sterktes en zwaktes) met de externe (kansen en bedreigingen) hebt geconfronteerd kun je dus stellen dat de positieve issues, eigenschappen zijn van de organisatie waarmee kansen kunnen worden benut of bedreigingen mee kunnen worden afgeweerd. Negatieve issues verdienen aandacht doordat deze organisatie eigenschappen ervoor kunnen zorgen dat kansen niet worden benut of in het slechtste geval bedreigingen niet kunnen worden afgeweerd.

Confrontatiematrix aflezen

In de confrontatie matrix onderscheiden we 4 gebieden waarop een strategie gebasseerd kan worden: strategie in het teken van groeien, strategie in het teken van versterken, strategie in het teken van verdedigen en de strategie in het teken van terugtrekken.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Centraal marketing probleem

Volgens de methodologie van Frambach en Nijssen dien je na het opmaken van de confrontatiematrix de Centrale probleemstelling te onderscheiden. Je hebt nu immers genoeg informatie om tot de kern van het marketingprobleem te komen.

It’s not that I’m so smart, it’s just that I stay with problems longer.

Albert Einstein

In deze fase van je strategisch marketing onderzoek heb je voldoende informatie om de definitieve probleemstelling of te wel de centrale probleemstelling van je strategisch marketingplan te formuleren. Je gaat deze op dezelfde manier formuleren als je gedaan hebt bij de voorlopige probleemstelling (om je onderzoek sturing te geven) maar nu met de informatie uit de externe en interne analyse en de confrontatie. Probeer los van de voorlopige probleemstelling te beredeneren om tot de centrale probleemstelling te komen. Je hebt immers nieuwe informatie vergaard die wellicht nieuwe problemen laten zien.
Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

3 Reacties

 1. Xander Wingens

  Hebben jullie ook modellen voor de implementatiefase? In principe de stap hierna.

  Antwoord
 2. Daniel van Ossenbruggen

  Ik heb een vraag over twee modellen. De generieke concurrentiestrategieën van Porter en de groeistrategieën van Ansoff.

  Momenteel ben ik bij de laatste fase van mijn scriptie waarbij ik opties moet formuleren, die uiteindelijk worden afgewogen. Een van deze opties wordt uitgewerkt in het implementatieplan. Mijn vraag is als volgt:

  Is het mogelijk om de theorieën van Ansoff en Porter te combineren in één strategische optie?

  Ik zat namelijk te denken om ‘marktontwikkeling’ te combineren met ‘differentiatiefocus’ als optie 1.

  En ‘ productontwikkeling’ te combineren met ‘differentiatie’ als optie 2.

  Het marketingbureau waarvoor ik de scriptie aan het schrijven ben, hanteert de waardestrategie ‘customer intimacy’ van Treacy & Wiersema.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This