CONCURRENTIESTRATEGIE PORTER

Generieke concurrentiestrategieën van Porter
 
Download PDF

De generieke concurrentiestrategieën van Porter worden in de strategische marketing door ondernemingen gehanteerd voor het creëren van toegevoegde waarde en een onderscheidend vermogen tegenover de concurrent, oftewel een concurrentiestrategie. De concurrentiestrategie wordt gecreëerd voor een SBU (Strategic Business Unit). Op basis van drie generieke concurrentiestrategieën kunnen er dus goede strategische keuzes worden gemaakt.

Drie generieke concurrentiestrategieën

In de afbeelding zie je de generieke concurrentiestrategieën van Porter weergegeven. De drie generieke concurrentiestrategieën van Porter, die kunnen worden gebruikt voor de marketingstrategie van een onderneming, zijn:

 1. Kostenleiderschap (lagekostenstrategie)
 2. Differentiatiestrategie
 3. Focusstrategie

Kostenleiderschap

De generieke concurrentiestrategie kostenleiderschap of lagekostenstrategie richt zich op het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Door bedrijfsprocessen te optimaliseren kunnen kosten worden beperkt wat een kostenvoorsprong moet opleveren ten opzichte van concurrenten. Door kosten te beperken kan er meer marge worden behaald. Ook is het dankzij een kostenvoorsprong mogelijk producten tegen een lagere prijs in de markt aan te bieden dan concurrenten.

Differentiatiestrategie

De generieke concurrentiestrategie differentiatiestrategie richt zich op het differentiëren van de organisatie ten opzichte van concurrenten. Door te differentiëren en zodoende waarde te creëren kan het imago van een organisatie onderscheidend zijn ten opzichte van concurrenten. Doordat er waarde wordt gecreëerd krijgt het product bijvoorbeeld meer unieke eigenschappen en trouwe klanten, waardoor men bereid is meer voor het product te betalen dan voor andere producten. Met behulp van de Value Chain van Porter kan worden achterhaald bij welke activiteiten waarde wordt (en kan worden) gecreëerd.
Een model dat ook in gaat op differentiatie is de Golden Circle van Simon Sinek.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Focusstrategie

De generieke concurrentiestrategie focusstrategie richt zich op het concurreren in één specifiek segment van de markt in plaats de totale markt. Bij de generieke concurrentiestrategie focusstrategie is er dus sprake van specialisatie door de focus te leggen op een specifiek deel van de markt. Op het gedeelte van de markt waar de focus op wordt gelegd kan een lagekostenstrategie (kostenleiderschap) of differentiatiestrategie worden toegepast. Binnen de focusstrategie is er dan sprake van een kostenfocus of differentiatiefocus.

Stuck-in-the-middle

Wanneer een organisatie zich niet duidelijk op een generieke concurrentiestrategie richt kan de organisatie geen sterke positie innemen ten opzichte van concurrenten, omdat er dan geen versterkende concurrentiestrategie wordt toegepast. In dit geval is er dan sprake van stuck-in-the-middle, zoals in de bovenstaande afbeelding is weergegeven. Bij stuck-in-the-middle is de organisatie in de meeste gevallen verzekerd van een lage winstgevendheid.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Alternatief voor de generieke concurrentiestrategie van Porter

Porter is niet de enige marketingprofessor die zich heeft bezig gehouden met concurrentiestrategieën. Ook Treacy en Wiersema bedachten een eigen indeling met de waardestrategieën product leadership, operational excellence en customer intimacy. De typologie van Treacy en Wiersema is een alternatief voor de indeling van Porter en benadert het onderwerp op een iets andere wijze. Een vergelijking van beide systemen hebben we gemaakt in ons artikel over marketingstrategieën.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

2 Reacties

 1. Hans

  Beste Jerom,
  Ik moet voor mijn hbo bedrijfskunde opleiding de portfolio-opdracht maken “een confrontatiematrix opstellen voor mijn organisatie”. Deze heb ik al opgesteld evenals de interne analyse (7S-model) en de externe analyse (DESTEP) daaruitvolgend heb ik de SWOT gemaakt. Nu weet ik niet goed welke strategie ik moet hanteren om de kwadranten aanvallen, verdedigen, versterken en terugtrekken moet toepassen. Heb jij in een tip? Moet ik zoeken in verschillende strategieën van Porter of toch in één van de strategieën van Tracey en Wiersma. Ik werk bij een netwerkbedrijf, dus niet aan de commerciële kant.

  Antwoord
 2. Ricardo

  Dag Mitch,
  Interessante informatie! Ik heb een vraag: welke waardestrategie past bij selectieve distributie?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This