DIFFERENTIATIESTRATEGIE

Onderscheiden door te differentiëren van concurrenten
Download PDF

Differentiatiestrategie richt zich op onderscheiden van concurrenten door eigenschappen van producten of diensten aan te passen. Zo ontstaat een product waar een hogere prijs voor kan worden gevraagd.

Wat is differentiatiestrategie?

Differentiatiestrategie is een concurrentiestrategie waarbij de onderneming onderscheid ten opzichte van concurrenten creëert door eigenschappen van producten of diensten te veranderen zonder dat de functionaliteit van het product of de dienst noemenswaardig verandert.

Hoe pas je differentiatiestrategie succesvol toe?

Differentiatie kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld het product zelf, het imago, het design of de prijs te veranderen. Maar ook een verkoopkanaal kan iets unieks en onderscheidends hebben. Bijvoorbeeld wanneer een product alleen bij specifieke winkels te koop is. Zo kan de onderneming een unieke positie in de markt creëren en op een positieve manier opvallen tussen andere bedrijven die dezelfde of sterk vergelijkbare producten aanbieden.

Differentiëren met een hogere prijs

Een belangrijke voorwaarde bij differentiatiestrategie is het vragen van een hogere prijs dan de concurrent. Afwijkende eigenschappen van de dienst of het product rechtvaardigen de hogere prijs voor de consument. Meerkosten voor die eigenschappen worden zo ook meteen gedekt.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Risico van differentiatie

Een gevaar van de hogere prijs is dat de onderneming zich uit de markt kan prijzen wanneer er een te hoge prijs gevraagd wordt. Dit dient de onderneming dus goed in de gaten te houden.

Zolang er genoeg afwijkende eigenschappen te vinden zijn, kunnen meerdere bedrijven naast elkaar deze marketingstrategie overigens toepassen.

If all you’re trying to do is essentially the same thing as your rivals, then it’s unlikely that you’ll be very successful.

Michael Porter

Professor en managementgoeroe op het gebied van, strategie

Differentiatiestrategie voorbeelden

Differentiatie komt veel voor in de wereld van fashion en design. Beroemde designer kleding merken onderscheiden zich door een sterk imago op te bouwen en hun producten bijvoorbeeld alleen in boetieks of warenhuizen te verkopen. Denk aan Ralph Lauren, Michael Kors, Ted Baker, Karen Millen en vele andere merken.

Differentiatie bij Rivièra Maison

Een ander mooi voorbeeld is woonwinkel Rivièra Maison. “Rivièra Maison biedt een complete woonbeleving, met authentieke producten en diverse collecties per jaar.”, zo profileert het merk zichzelf. Ondanks dat de woonwinkel ‘standaard woonproducten’ verkoopt zoals meubilair en veel soorten woonaccessoires, ligt de prijs van deze producten vaak hoger dan in vergelijkbare woonwinkels. Rivièra Maison onderscheidt zich met een sterk imago en design en verkoopt zijn producten voornamelijk via specifieke Rivièra Maison winkels. Consumenten zijn daardoor bereid een hogere prijs te betalen voor meubels en accessoires.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Generieke concurrentiestrategie Porter

Differentiatiestrategie is één van de drie generieke concurrentie strategieën van Porter. De andere twee strategieën van Porter om je als onderneming te onderscheiden van concurrenten zijn kostenleiderschap en focusstrategie. Differentiatiestrategie is enigszins vergelijkbaar met de waardestrategie ‘product leadership’ van Treacy en Wiersema. Een uitgebreide vergelijking van de verschillende concurrentiestrategieën hebben we uitgewerkt in het artikel Marketingstrategieën.

Marijn Mulders Lean Startup expert

Monique van der Linde

Journalist marketing en commercie

Monique is een gedreven onderneemster en heeft in de combinatie van haar commerciële en journalistieke achtergrond, de uitdaging gevonden om complexe marketing onderwerpen in jip-en-janneke taal uit te leggen. Daarmee maakt ze marketing toegankelijk voor een groot publiek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This