KOSTENLEIDERSCHAP

Concurrentievoordeel middels lage-kostenstrategie
Download PDF

Kostenleiderschap is een concurrentiestrategie waarbij het streven naar het laagste kostenniveau in de markt centraal staat.

Wat is kostenleiderschap?

Kostenleiderschap is een methode om concurrentievoordeel te behalen waarbij de nadruk ligt op het verhogen van de marge, terwijl er constant getracht wordt het product af te zetten tegen de laagste prijs.

Hoe word je marktleider met de laagste kosten?

Kostenleiderschap is mogelijk als de onderneming een zo laag mogelijke kostprijs voor een product realiseert. Dat is te behalen middels schaalvoordelen, technologische vernieuwingen, lage arbeidskosten, standaardisatie en het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Risico van kostenleiderschap

Bedrijven kiezen vaak voor de kostenleiderschap concurrentiestrategie wanneer er geen of slechts een klein verschil bestaat tussen de producten of diensten van de onderneming zelf en van de concurrenten. Aan deze marketingstrategie kleeft het risico dat meerdere ondernemingen in dezelfde bedrijfstak marktleider willen worden op basis van een kosten voorsprong. Dit kan leiden tot sterke concurrentie, waardoor overcapaciteit ontstaat. De aantrekkelijkheid van de branche neemt in dat geval af.

Voorbeelden van kostenleiderschap

Kostenleiderschap is een generieke concurrentie strategie die je terugziet in vrijwel elke branche. Voorbeelden zijn supermarktketens Aldi, Lidl en Jumbo, woonwinkel IKEA, luchtvaartmaatschappijen RyanAir en EasyJet, reisorganisatie D-Reizen en computerfabrikant Dell. Maar ook McDonalds, Hema, MediaMarkt, Wibra en Zeeman streven naar kostenleiderschap.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Lage-kostenstrategie bij luchtvaartmaatschappijen

De luchtvaartbranche is een bedrijfstak waar veel ondernemingen een lage-kostenstrategie voeren. Denk bijvoorbeeld aan organisaties als RyanAir, EasyJet, Wizz Air, Vueling, TUI Fly en Air Europa. De budget airlines halen regelmatig het nieuws vanwege hun kostenbesparende beleid. Om de laagste prijs te kunnen hanteren, zijn diensten zoals bagage, maaltijden aan boord en gebruik van het entertainmentsysteem niet meer (gratis) inbegrepen. Extra marge wordt behaald door deze producten en diensten aan boord te verkopen.

If drink sales are falling off, we get the pilots to engineer a bit of turbulence. That usually spikes sales.

Grappende Michael O’Leary

CEO, RyanAir

Lage kosten bij RyanAir en Norwegian

Streven naar de laagste prijs leidt ook regelmatig tot negatieve reacties. RyanAir haalde bijvoorbeeld het nieuws doordat piloten zeer weinig betaalt zouden krijgen en massaal gingen staken. Budget vliegmaatschappijen staan erom bekend ver te gaan om de laagste kosten behalen. Regelmatig wordt er gestunt met vliegtarieven, met Norwegian als één van de meest recente voorbeelden. Deze airline vliegt al eerste voor een spotprijs naar New York. Wil je echter met bagage en een maaltijd de Atlantische Oceaan over vliegen dan lopen de kosten snel op. Zo is de maatschappij kostenleider op vliegtickets naar New York, maar worden de marges vergroot op andere producten en diensten.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Generieke concurrentiestrategie Porter

Kostenleiderschap is één van de generieke concurrentie strategieën van Porter. De andere strategieën om je als onderneming te onderscheiden van concurrenten zijn middels differentiatiestrategie en focusstrategie. Kostenleiderschap is enigszins vergelijkbaar met de waardestrategie ‘operational excellence’ van Treacy en Wiersema. Voor een uitgebreide vergelijking van de verschillende concurrentiestrategieën kun je verder lezen in het artikel Marketingstrategieën.

Marijn Mulders Lean Startup expert

Monique van der Linde

Journalist marketing en commercie

Monique is een gedreven onderneemster en heeft in de combinatie van haar commerciële en journalistieke achtergrond, de uitdaging gevonden om complexe marketing onderwerpen in jip-en-janneke taal uit te leggen. Daarmee maakt ze marketing toegankelijk voor een groot publiek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This