WAARDESTRATEGIEËN TREACY EN WIERSEMA

Product leadership, Customer intimacy en Operational excellence
 
Download PDF

Volgens Michael Treacy en Fred Wiersema is het hoofdzaak om de nummer één in de markt te zijn in Product leadership (product innovatie), Customer intimacy (klantaandacht) of Operational excellence (superieure operatie en uitvoering). Treacy en Wiersema pleiten voor het beheersen van alle drie de disciplines waarbij de organisatie dient te excelleren op één discipline. Verder in dit artikel; Waar in het marketingplan ; Waardestrategieën visualiseren.

Product leadership

Product leadership gaat om excelleren op productkwaliteit, innovatie en merkmarketing. De focus ligt op ontwikkeling, innovatie, ontwerp, time-to-market, hoge marges in een korte tijdsperiode. Kenmerken van deze organisaties zijn:

 • Enkele medewerkers worden gestimuleerd in hun talenten
 • Fouten maken mag
 • Flexibele bedrijfsculturen
 • Bedrijfscultuur is gebaseerd op innovatie en resultaten behalen

Customer intimacy

Bij customer intimacy staat uitblinken in klantaandacht en klantenservice centraal. De organisatie past producten en diensten aan ten behoeve van individuele of bijna-individuele klanten. De focus ligt op Customer Relations Management (afgekort CRM), het leveren van producten en diensten op tijd en boven klantverwachting en betrouwbaarheid. Kenmerken van deze organisaties zijn:

 • Beslissingsautoriteit voor medewerkers dicht bij de klant
 • Lifetime customer value
 • Grote variatie in productassortiment
 • Dicht bij de klant staan

Operational excellence

Operational excellence gaat om een uitblinkend productieproces met superieure operaties en uitvoering. De organisatie biedt veelal een redelijke kwaliteit voor een zeer lage prijs. De focus ligt op efficiency, gestroomlijnde operaties, Supply Chain management, volume is belangrijk. De meeste grote internationale bedrijven opereren vanuit deze discipline. Kenmerken van deze organisaties zijn:

 • Taak georiënteerde visie t.o.v. personeel
 • Meetsystemen zijn zeer belangrijk
 • Beperkte variatie in productassortiment
 • Geen franjes
 • Hoge mate van standaardisatie

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Waardestrategieën visualiseren

Organisaties moeten op alle drie de strategieën concurrerend presteren, maar er wordt één strategie gekozen waarin het bedrijf uitblinkt. Dit wordt inzichtelijker als je de situatie visualiseert. Voor het beste resultaat geef je het huidige en het gewenste profiel weer in de grafiek zodat in één oogopslag duidelijk wordt welke verandering in de organisatie nodig is om tot een duidelijke, nieuwe waardestrategie te komen. Om dit snel en gemakkelijk te bereiken kun je de waardestrategie generator gebruiken. Deze generator is onderdeel van de marketingmodellen generator waarmee je de 11 meest gebruikte marketingmodellen in een handomdraai kunt samenstellen om tot een goede marketingstrategie te komen.

Hierboven zie je een schermafbeelding van de waardestrategieën generator. Het is duidelijk te zien dat de betreffende organisatie zich in een stuck-in-the-middle situatie bevindt. Het rode vlak laat de huidige situatie zien, terwijl het blauwe vlak het gewenste profiel laat zien. Hieruit is af te leiden dat de organisatie op dit moment geen specifieke focus heeft volgens de markt. Het blauwe vlak geeft aan dat de organisatie zich meer wil toeleggen op product leadership waarbij een focus wordt gelegd op productkwaliteit.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Waar in het marketingplan?

Waardestrategieën kun je bepalen nadat je factoren uit de markt en organisatie met elkaar hebt geconfronteerd. Het resultaat van deze confrontatie leidt tot strategische issues. Uiteindelijk ga je deze strategische issues beantwoorden met een marketingstrategie. Het model van Treacy en Wiersema is een ideaal hulpmiddel voor het bepalen van de strategische basis. Andere onderdelen van deze marketingstrategie zijn de strategische ontwikkelrichting en de wijze van uitvoering. Lees direct meer over de stappen van marketingstrategie.

Alternatief voor waardestrategie van Treacy en Wiersema

Treacy en Wiersema zijn niet de enige marketingprofessoren die zich bezighouden met concurrentiestrategieën. Ook de generieke concurrentiestrategie van Porter maakt een strategische indeling met de componenten differentiatie, kostenleiderschap en de focusstrategie. Porter benadert het onderwerp op een iets andere wijze. Een vergelijking van beide systemen hebben we gemaakt in ons artikel over marketingstrategieën.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

15 Reacties

 1. Raoul K

  Goedemorgen Jerome,

  Ik zie in de afbeelding dat er punten worden uitgedeeld over het huidige en gewenste profiel. Mijn vraag dus: a.d.h.v. welke criteria ka ik punten uitdelen per waardestrategie en hoe worden deze bepaald?
  Alvast bedankt!

  Antwoord
 2. Chantal

  Hallo Jerome,

  Wat als de producten van één organisatie een sterke kwaliteitsreputatie hebben opgebouwd, maar niet innovatief zijn. Gaat het dan nog steeds om een productleader?

  Alvast bedankt.

  Antwoord
 3. Oscar

  Goedemiddag, Ik zou graag tekstueel voor een scriptie verwijzen naar dit artikel. Kan ik bij de artikel citatie gewoon verwijzen naar de URL van dit artikel ?

  Antwoord
 4. Jamie

  Goedenavond Jerome,

  Wat is nog een ander alternatief? Ik moet voor mijn scriptie 3 vergelijkingen maken.

  Alvast bedankt!

  M.v.g Jamie

  Antwoord
 5. christina

  Ik zou graag deze afbeelding willen gebruiken alleen staat het woord: Product leadership fout gespeld in de afbeelding.

  Antwoord
 6. Steven

  Beste Jerome,

  Ik heb even een vraag? Wat is het grote verschil tussen T&W en Porter?
  Zou u mij daar een duidelijk antwoord op kunnen geven.
  Ik kan hier namelijk niet veel over vinden.

  M.v.g.

  Antwoord
 7. Robin

  Beste Jerome bij het uitvoeren van een interne analyse van een bedrijf op basis van beperkte gegeven. Moet je dan een keuze maken tussen de Klantenwaarde strategie T&W en de generieke concurrentie strategie van Porter mbt. tot het bekijken van de ondernemingsstrategie. Een hoe doe bedrijven dit zelf? Gebruiken ze beide of is het of Porter of T & W?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Je wilt je marketingplan altijd zo efficient en relevant mogelijk insteken. Daarom is het in mijn optiek niet slim om beide uit te voeren. Persoonlijk kan ik me meer vinden in de theorie van Treacy en Wiersema.

   Antwoord
   • Robin

    Dank je voor de reactie

    Antwoord
 8. Ruben Elands

  Hallo, Bedankt voor de heldere en duidelijke uitleg. Echter, dacht onder de strategie generator te lezen dat dit bedrijf zich in een ‘stuck-in-the-middle’ situatie bevindt. ‘stuck-in-the-middle’ komt bij treacy en wiersema helemaal niet aan bod. Porter heeft het over stuck in the middle en treacy en wiersema zeggen hier niets over. Klopt dit wel?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Ruben, dat is zeer alert van je. Het klopt inderdaad dat Treacy en Wiersema helemaal niet spreken over ‘stuck-in-the-middle’ maar over ‘overleven’.

   Echter ben ik van mening dat een ‘stuck-in-the-middle-scenario’ of ‘overlevend-scenario’ even goed van toepassing kan zijn volgens de Waardestrategieën van Treacy en Wiersema als bij generieke concurrentiestrategieën van Porter.

   Wanneer de (potentiële) klant immers geen ‘waarde’ kan identificeren binnen jouw merk zul je daar hoe dan ook hinder van ondervinden ongeacht je je analyse berust op Treacy en Wiersema of Michael Porter.

   Antwoord
 9. Mieke

  Goedenavond Jerome,
  Ik wil graag verwijzen naar het door jou geschreven artikel m.b.t. Treacy en Wiersma ten aanzien van de waardestrategieën. Kun jij aangeven in welk jaar jij dat geschreven hebt? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Mieke, al onze kennispagina’s worden één keer per jaar gecontroleerd op hun relevantie en actualiteit. Het artikel over Treacy en Wiersema en waardestrategieën is september 2015 voor het laatste geüpdate.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This