MARKETINGSTRATEGIE

Marketingstrategie bepalen en markt-fit optimaliseren Download PDF
Strategische opties zijn kort beschreven strategieën die je kunt vergelijken met elkaar. Vaak worden bij het kiezen van de juiste marketingstrategie drie opties uitgewerkt om daar de beste variant uit te kiezen.

Nul-optie

Met de nuloptie wordt bedoeld; doorgaan zoals de organisatie nu opereert. Je werkt deze nuloptie uit om aan te geven wat er zal gebeuren indien geen actie wordt ondernomen. In de meeste gevallen zal verzuim van actie tot faillissement van de organisatie leiden, doordat de organisatie zich niet aanpast aan externe factoren.

Strategische opties formuleren

Naast de nuloptie kun je 3 strategische opties formuleren waarbij de organisatie gebaat kan zijn. Iedere optie bevat een strategische basis en een strategische ontwikkelrichting. De waardestrategieën van Treacy en Wiersema zijn goed te gebruiken voor je strategische basis. Voor het formuleren van je strategische ontwikkelrichting zijn de groeistrategieën van Ansoff aan te raden. Vervolgens ga je de strategische opties onderwerpen aan een toetsing. Dit kun je doen door o.a. het FOETSJE model te gebruiken

Strategische keuze

Na het formuleren van strategische opties dien je een keuze te maken voor een best passende marketingstrategie. Je legt de verschillende strategieën naast elkaar en vergelijkt ze in het onderdeel ‘strategische keuze’.

Marketingstrategie afwegen

In het volgende element van je strategisch marketingplan, werk je de strategische keuze uit. Welke strategie wil je gaan inzetten als antwoord op je probleemstelling. Overweeg en onderbouw deze keuze goed. Waarom kies je voor deze strategie, is de hoofdvraag die je voor je onderbouwing dient te beantwoorden. Marketingmodellen die je daarbij kunnen helpen zijn:

Strategische doelstellingen

Nu je weet welke strategie je moet toepassen en waar en hoe de organisatie zich dient te positioneren in de markt, kun je de strategische doelstellingen formuleren. Deze strategische doelstellingen dienen tegemoet te komen aan het kern marketingprobleem dat je met je strategisch marketingplan dient te beantwoorden.

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk het Marketing Kennisplein →

5 Reacties

 1. Bas

  Bedankt voor de verheldering hoe een goede marketingstrategie tot stand komt! Ik vroeg mij nog af: als de nadruk in mijn plan ligt op de ontwikkeling van een nieuwe positionering, in welke stap en met welk model zou ik dit dan het best kunnen onderzoeken?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Bas, je kunt de overige video’s over het marketingplan ontvangen met de groene knop die ik zojuist heb geplaatst op deze pagina. Succes daarmee!

   Betreft jouw vraag: Wanneer jouw confrontatie en strategische issues uitwijzen dat een herpositionering of het betreden van een nieuwe markt de beste marketingstrategie is, kun je het beste aan de slag met Groeistrategieën volgens Ansoff en/of Waardestrategieën volgens Treacy en Wiersema.

   Antwoord
 2. kaan

  Beste Jerome,

  Is het ook mogelijk om het boek strategische marketingplanning toe te passen in een salesonderzoek? Ik ben bezig met het onderzoeken hoe de klantretentie vergroot kan worden om het bestaansrecht te verhogen. Naar mijn mening is het wel handig om afnemersanalyse en een concurrentenanalyse uit te voeren.

  Met vriendelijke groet,

  Kaan

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Goede vraag Kaan, zoals Marketing een strategisch, tactisch en operationeel beslissingsniveau kent, heeft Sales ook een strategisch, tactisch en operationeel niveau.

   Je kunt in je Sales-onderzoek heel goed een afnemersanalyse en concurrentenanalyse uitvoeren. Dit zou kunnen leiden tot strategische punten (strategische issues) waarmee je op tactisch niveau je ‘sales-uitrusting’ kunt inrichten.

   Antwoord
   • kaan

    Vriendelijk dank voor jouw reactie Jerome.

    mvg,

    Kaan

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Share This
Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Dankjewel, in goede orde ontvangen!