MARKETINGSTRATEGIE

Marketingstrategie bepalen en markt-fit optimaliseren
Download PDF

Strategische opties zijn kort beschreven strategieën die je kunt vergelijken met elkaar. Vaak worden bij het kiezen van de juiste marketingstrategie drie opties uitgewerkt om daar de beste variant uit te kiezen.

Nul-optie

Met de nuloptie wordt bedoeld; doorgaan zoals de organisatie nu opereert. Je werkt deze nuloptie uit om aan te geven wat er zal gebeuren indien geen actie wordt ondernomen. In de meeste gevallen zal verzuim van actie tot faillissement van de organisatie leiden, doordat de organisatie zich niet aanpast aan externe factoren.

Strategische opties formuleren

Naast de nuloptie kun je 3 strategische opties formuleren waarbij de organisatie gebaat kan zijn. Iedere optie bevat een strategische basis en een strategische ontwikkelrichting. De waardestrategieën van Treacy en Wiersema zijn goed te gebruiken voor je strategische basis. Voor het formuleren van je strategische ontwikkelrichting zijn de groeistrategieën van Ansoff aan te raden. Vervolgens ga je de strategische opties onderwerpen aan een toetsing. Dit kun je doen door o.a. het FOETSJE model te gebruiken

Strategische keuze

Na het formuleren van strategische opties dien je een keuze te maken voor een best passende marketingstrategie. Je legt de verschillende strategieën naast elkaar en vergelijkt ze in het onderdeel ‘strategische keuze’.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Marketingstrategie afwegen

In het volgende element van je strategisch marketingplan, werk je de strategische keuze uit. Welke strategie wil je gaan inzetten als antwoord op je probleemstelling. Overweeg en onderbouw deze keuze goed. Waarom kies je voor deze strategie, is de hoofdvraag die je voor je onderbouwing dient te beantwoorden. Marketingmodellen die je daarbij kunnen helpen zijn:

Strategische doelstellingen

Nu je weet welke strategie je moet toepassen en waar en hoe de organisatie zich dient te positioneren in de markt, kun je de strategische doelstellingen formuleren. Deze strategische doelstellingen dienen tegemoet te komen aan het kern marketingprobleem dat je met je strategisch marketingplan dient te beantwoorden.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

17 Reacties

 1. Jalisa

  Hi Jerome,

  Zou je voorbeelden van een strategisch online opties kunnen noemen?

  Bedankt!

  Antwoord
 2. anna

  hi Jerome , ik ben bezig met een onderzoek voor mijn afstudeer scriptie. ik wil een marketingstrategie ontwikkelen voor een opkomend tourbedrijf. met behulp van de concurrentiestrategie van Kotler , zou ik tot een mrkt strat komen, klopt dat ? ik weet niet asl ik de goede weg op ga , wat zou jij doen / aanpakken ?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Anna, je stelt je vraag wel erg breed. Zou je het iets specifieker kunnen maken?

   Antwoord
   • Jeff Flokstra

    Hey!

    Ik ben opzoek naar een marketintstrategie die is afgestemd op de gezondheidsbranche. Dit heb ik nodig voor mijn scriptie. Het bedrijf waarvoor ik mijn scriptie schrijf is een leverancier aan zorginstellingen in Nederland.

    Heb je enige tips?

    Met vriendelijke groet,

    Antwoord
 3. Manon van Overveld

  Hoi Jerome,

  Voor mijn afstudeeronderzoek schrijf ik een strategisch adviesrapport. Echter is het geen standaard onderzoek met een interne + externe analyse waarbij ik een SWOT analyse uitvoer. Echter nu aan het einde van mijn onderzoek besef ik dat ik dan geen confrontatiematrix kan uitvoeren dus niet weet hoe ik nu de strategische opties kan gaan formuleren.

  Heb jij hier tips voor?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Manon, waarom gaat een SWOT-analyse niet op voor jouw plan?

   Antwoord
 4. Stef

  Beste Jerome,

  Voor mijn afstudeerscriptie ga ik onderzoek doen naar een voor het bedrijf nieuw product. Voor hun is de markt onbekend en zij willen graag de afzet vergroten.

  Dit is toch in principe ook een strategisch marketingplan?
  Ik wil alleen het onderzoek niet te algemeen richten op bedrijfsniveau, maar op productniveau. Hierbij merk ik dat ik verschillende modellen niet helemaal kan toepassen. Hoe zou jij dit aanpakken?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Stef, voor het verkennen van een nieuwe markt is het belangrijk om op strategisch niveau te beginnen inderdaad, dus een strategisch marketingplan. Baken je marketing onderzoek af op productniveau. Gebruik bij het bepalen van de markt waar je je onderzoek op gaat richten bijvoorbeeld het Abell model.

   Antwoord
 5. Juliet Knipmeijer

  Hoi,

  Ik heb een vraag. Het advies wat ik uiteindelijk ga geven is op tactisch/operationeel niveau. Klopt het dat ik dan ook tactische opties moet formuleren ipv strategische opties?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Juliet, indien er een duidelijk strategisch kader is kun je je tactische middelen, oftewel de marketingmix daarbinnen vormgeven. Als het voor jou werkt om verschillende opties te formuleren en daar de beste variant uit te kiezen, zie ik geen bezwaar om het zo te doen.

   Antwoord
 6. Bibi

  Hoi Jerome,

  Ik heb zowel de waardestrategieën van Treacy en Wiersema als de groeistrategieën van Ansoff toegepast. Nu wil ik een SFA-model opzetten met drie strategische opties. Kan ik de uitkomsten van bovengenoemde modellen gebruiken als strategische opties of vormen deze slechts een basis om vanuit mijn confrontatiematrix strategische opties te halen?

  Ik vind het lastig om strategische opties te formuleren en kan online weinig voorbeelden vinden.

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Bibi, je kunt de waardestrategieën van Treacy en Wiersema en de groeistrategieën van Ansoff inderdaad gebruiken als een strategische optie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog andere opties op te nemen waaruit je een keuze kunt maken met het SFA-model. Succes!

   Antwoord
 7. Bas

  Bedankt voor de verheldering hoe een goede marketingstrategie tot stand komt! Ik vroeg mij nog af: als de nadruk in mijn plan ligt op de ontwikkeling van een nieuwe positionering, in welke stap en met welk model zou ik dit dan het best kunnen onderzoeken?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Bas, je kunt de overige video’s over het marketingplan ontvangen met de groene knop die ik zojuist heb geplaatst op deze pagina. Succes daarmee!

   Betreft jouw vraag: Wanneer jouw confrontatie en strategische issues uitwijzen dat een herpositionering of het betreden van een nieuwe markt de beste marketingstrategie is, kun je het beste aan de slag met Groeistrategieën volgens Ansoff en/of Waardestrategieën volgens Treacy en Wiersema.

   Antwoord
 8. kaan

  Beste Jerome,

  Is het ook mogelijk om het boek strategische marketingplanning toe te passen in een salesonderzoek? Ik ben bezig met het onderzoeken hoe de klantretentie vergroot kan worden om het bestaansrecht te verhogen. Naar mijn mening is het wel handig om afnemersanalyse en een concurrentenanalyse uit te voeren.

  Met vriendelijke groet,

  Kaan

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Goede vraag Kaan, zoals Marketing een strategisch, tactisch en operationeel beslissingsniveau kent, heeft Sales ook een strategisch, tactisch en operationeel niveau.

   Je kunt in je Sales-onderzoek heel goed een afnemersanalyse en concurrentenanalyse uitvoeren. Dit zou kunnen leiden tot strategische punten (strategische issues) waarmee je op tactisch niveau je ‘sales-uitrusting’ kunt inrichten.

   Antwoord
   • kaan

    Vriendelijk dank voor jouw reactie Jerome.

    mvg,

    Kaan

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This