SDP-MODEL

Segmenteren, Doelmarktbepaling en Positioneren
Download PDF

Met de stappen van het SDP model, Segmenteren, Doelmarktbepaling en Positioneren ga je segmenteren en positioneren. In dit stadium van je strategisch marketingplan dien je over voldoende informatie te beschikken om de markt op te delen in segmenten, hieruit een doelmarkt te kiezen en vervolgens een positionering te formuleren.

Segmenteren

Eerst ga je achterhalen welke segmenten er te herkennen zijn in je markt. Werk verschillende homogene segmenten uit. Homogeen betekend dat de mensen in het betreffende segment hetzelfde reageren op marketingactiviteiten.

Doelmarktbepaling

Welke doelmarkt is het interessantst? Neem zaken als de bereikbaarheid van de verschillende segmenten mee in dit proces.

Positioneren

Hoe ga je je positioneren binnen de gekozen segmenten? De laatste stap van het SDP model staat in het teken van het formuleren van een positionering voor deze doelmarkten.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk het Marketing Kennisplein →

8 Reacties

 1. Nadia

  Hallo Jerome,

  Voor mijn scriptie moet ik de omgeving in kaart brengen voor een startup, wat de tussenschakel is van van productiebedrijven en retailers. Vervolgens wil ik me in deze omgeving gaan positioneren. Echter weet ik nauwelijks iets over de concurrent, maar wel over de afnemers. Kan ik me dan ook positioneren? En zoja, hoe ga je dat dan weergeven?

  Antwoord
 2. suzanne

  Hoi Jerome,

  Als ik het goed begrijp ga je na de markt-fit strategische opties formuleren die je vervolgens toetst aan met behulp van het SFA en FOETSJE model. Wanneer je deze toetsing hebt gedaan dan heb je 1 ”goede” strategische optie.

  Ga je dan vervolgens kijken met het SDP model, voor welke doelgroep deze strategische optie het meest toepasbaar is en hoe de organisatie zich dan dient te positioneren?

  Groetjes, Suzanne

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Suzanne, helemaal correct! Dat is de juiste opbouw van je marketingstrategie. Vervolgens ga je de marketingmix opstellen om te bepalen welke marketinginstrumenten je gebruikt om in contact te komen met je doelgroep. Succes!

   Antwoord
 3. Mark van Velthoven

  Beste Jerome,

  Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek. Het thema is markpenetratie en in marktpenetratie ga ik een nieuwe prijsstrategie hanteren, omdat de prijzen bij mijn afstudeeradres een stuk hoger liggen dan bij de concurrent en mijn afstudeeradres ook heft aangegeven in prijs te willen zakken om een grotere doelgroep te kunnen bereiken. Mijn vraag is of het SDP model hierbij aansluit. Kan ik vanuit dit model een onderzoek doen naar de juiste prijs voor een grotere doelgroep?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Mark, je SDP model heeft input nodig. De input voor het SDP model kan bijvoorbeeld komen vanuit andere marketingmodellen. Tenzij jij voldoende informatie hebt voor jouw SDP model raad ik je aan om voorafgaand andere marketingmodellen te gebruiken denk bijvoorbeeld aan het 5 krachten model of een confrontatiematrix.

   De informatie uit de voorgaande stappen bieden jou de mogelijkheid om juiste beslissingen te nemen in je SDP model.

   Antwoord
 4. Jasper

  Hoi Jerome,

  Is het SDP model geschikt voor een B2B plan? zo niet, welk model raad u dan aan?

  Bij voorbaat dank!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Jasper,

   Ja hoor het SDP model is zowel voor business-to-business als voor business-to-consumer marketing te gebruiken.

   Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This