STERKTE ZWAKTE ANALYSE

Sterkte zwakte analyse van je organisatie
SWOT analyse samenstellen

Een ‘sterkte-zwakte-analyse’ bestaat uit onderzoek naar de sterke en zwakke punten van een organisatie. Door je eigen sterktes en zwaktes goed onder de loep te nemen, krijg je duidelijkheid over wat de beste volgende stap is en hoe je jezelf als organisatie kunt verbeteren. Zo kun je uiteindelijk een goede marketingstrategie ontwikkelen.

Wat is een sterkte-zwakte-analyse?

De term ‘sterkte-zwakte-analyse’ is geen officiële benaming van een marketingmodel. De term is namelijk in de praktijk ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Dat komt doordat de sterkte zwakte analyse een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de SWOT-analyse, dat wel een bekend marketingmodel is. De SWOT-analyse bestaat uit een onderzoek naar de sterktes en zwaktes van een organisatie en de kansen en bedreigingen in de markt. Je kunt ‘sterkte-zwakte-analyse’ definiëren als het eerste deel van de SWOT; het onderzoek naar sterktes en zwaktes binnen een bedrijf. Deze analyse wordt ook wel interne analyse genoemd.

SWOT-analyse

De SWOT-analyse is een handig marketingmodel waarbij je de sterke en zwakke punten van de organisatie en de kansen en bedreigingen in de markt analyseert. Zo krijg je inzicht in de huidige situatie van jouw bedrijf. SWOT staat voor de eerste letters van de Engelse benamingen voor sterktes (Strengths), zwaktes (Weaknesses), kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threats). De SWOT-analyse vormt de basis van het strategisch marketingplan en is onmisbaar voor het ontwikkelen van je marketingstrategie.

Sterktes en zwaktes

Sterktes en zwaktes worden ‘intern’ onderzocht. Zij hebben betrekking op de organisatie waarvoor het marketingplan wordt gemaakt, de zogenoemde ‘micro omgeving’. De sterkte zwakte analyse is dus eigenlijk een andere benaming voor ‘interne analyse’. Je onderzoekt hierbij het concurrentievoordeel van het bedrijf (de waardeketen), het functioneren van de marketingactiviteiten, de financiële situatie, de afnemers en de organisatie zelf.

Voorbeelden van zwaktes binnen de organisatie

Enkele voorbeelden van zwakke punten binnen de organisatie, kunnen zijn; weinig productinnovatie, weinig kennis in huis op het gebied van marketing, een negatief imago, achterblijven bij de concurrentie, moeilijk de juiste doelgroep kunnen bereiken, verouderde faciliteiten, moeilijk kunnen samenwerken met andere partijen, een hoge prijs hanteren in de markt of een hoog klachtenpercentage.

Voorbeelden van sterktes binnen de organisatie

Sterke punten binnen een organisatie kunnen zijn; voorloper zijn op het gebied van ICT, een betrokken management, klanten aan het bedrijf weten te binden, marktleider zijn binnen het werkgebied, veel tijd investeren in productinnovatie, een goede bedrijfslocatie, veel tevreden afnemers, een professionele klachtenafhandeling of een goede winstontwikkeling hebben.

Externe analyse

Naast het onderzoeken van de sterktes en zwaktes binnen een bedrijf, maakt ook het onderzoeken van kansen en bedreigingen deel uit van de totale SWOT-analyse. Je neemt de kansen en bedreigingen onder de loep op andere niveaus dan tijdens de sterkte zwakte analyse. Lees hiervoor ons artikel over de ‘externe analyse’.

Voorbeeld SWOT-analyse

Hieronder zie je een voorbeeld van een SWOT-analyse, waarin alle sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen in de SWOT-matrix zijn weergegeven. De sterkte-zwakte-analyse (of interne analyse) en de externe analyse komen beide terug in het SWOT-voorbeeld. In het artikel SWOT-analyse voorbeeld behandelen we uitgebreid het voorbeeld van een SWOT-analyse met je.

SWOT-analyse eenvoudig samenstellen met Marketingbright Academy

SWOT-analyse voor je bedrijf

Ga zelf aan de slag met een sterkte zwakte analyse voor jouw bedrijf. Onderzoek de waardeketen, de marketingactiviteiten, de financiële situatie van het bedrijf, de klanten en de organisatie zelf. Maak daarna ook de externe analyse zodat alle ‘SWOT’s’ aanbod komen. Wij helpen je graag op weg bij het maken van jouw eigen SWOT-analyse.

Bekijk Marketingbright Academy voor het maken van een SWOT-analyse en andere marketingmodellen.

Confrontatiematrix

Zoals je hierboven in de video ook hebt kunnen zien, geeft de SWOT-analyse input voor de confrontatiematrix. De confrontatiematrix wordt ook weleens SWOT-matrix genoemd en geeft een overzichtelijk kleurenpalet waarin je kunt aflezen waar optimalisatie van jouw marketingstrategie mogelijk is.

Marijn Mulders Lean Startup expert

Monique van der Linde

Journalist marketing en commercie

Monique is een gedreven onderneemster en heeft in de combinatie van haar commerciële en journalistieke achtergrond, de uitdaging gevonden om complexe marketing onderwerpen in jip-en-janneke taal uit te leggen. Daarmee maakt ze marketing toegankelijk voor een groot publiek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This