SEO EN KEYWORDS

SEO voor beginners

Ben je nieuw in de wereld van Search Engine Optimization (SEO). Of wil je gewoon een handig overzicht van de dingen waar je op moet letten betreft SEO? Dan zit je hier goed! In dit artikel gaan we het hebben over het belang van SEO en keywords. Er komt meer bij kijken dan je misschien denkt.

SEO keyword

Hier kan je het beste je boerenverstand voor gebruiken. Je moet jezelf de volgende SEO gerelateerde vragen eens stellen:

 • Is de keyword die je in gedachte hebt ook echt van toepassing op je website’s z’n content?
 • Zullen mensen die op je keywords zoeken de informatie (die ze ook daadwerkelijk nodig hebben) terug vinden op je website?
 • Zullen ze blij zijn met deze content?
 • Kunnen deze bezoekers zich om laten zetten in conversions?

Ken je doelgroep

Het gaat niet altijd om de hoeveelheid bezoekers die je krijgt, maar om de juiste bezoekers. Via keywords kan je deze bezoeker naar je site toe specificeren. Hier gaan we het over hebben.

Keywords; algemeen of specifiek

Het is een goed idee om je SEO keyword in te voeren in Google om vervolgens eens te kijken naar de competitie. Als je merkt dat vele grote topbedrijven bovenaan de pagina komen te staan, kan het jaren duren voordat je hun plaats pas kan innemen. Dit geld ook voor de grote algemene keywords, zoals: “Computer”, “Marketing”, “Business”, etc. Kleine kans dat je met je startende website op de 1e pagina van google geranked wordt met dat soort algemene keywords. Daarom is het een beter idee om je SEO keywords zo specifiek mogelijk te maken. Hoe specifieker, hoe beter! Maak daarmee je SEO top notch! Daarbij zijn de algemene zoektermen misschien het meest populair, maar weet je wat nog populairder is? Alle specifiekere SEO keywords die op het web worden gebruikt. Dus, in plaats van “Computer”, doen we: “Computer probleem internet” In plaats van “Marketing”, doen we: “Marketing SWOT model” In plaats van “Business”, doen we: “Business Plan Template” 70% van de zoektermen op het web bestaan uit deze specifieke zoektermen. De meest populaire, globale en non-specifieke zoektermen (zoals bijvoorbeeld Computer, Marketing en Business) worden maar voor minder dan 30% op gezocht binnen het web. Ze hebben misschien de hoogste ranking, maar dat betekend niet dat ze ook gelijk nuttig zijn voor je site. Daarom beter om je SEO keywords specifieker te maken.

Longtail vs Shorttail keywords

Nog een rede om je SEO keywords specifieker te maken. Stel je de volgende scenarios eens voor:

 • Gebruiker #1 zoekt op “Marketing, Ondernemen”
 • Gebruiker #2 zoekt op “Marketing, Ondernemen, SWOT model”

Gebruiker #1 zal waarschijnlijk de grote websites betreft marketing en ondernemen vinden in algemene zin met iets van 500.000+ resultaten.

Short tail keywords SEO

Gebruiker #2 zal de kleinere websites vinden die specifieker zijn van aard, vooral gericht op het SWOT model. Aantal resultaten zijn in de 100.000.

Long tail keywords SEO

Zie je het verschil? Waar denk je dat het makkelijker is om je in te te laten vinden? Ik ga voor gebruiker #2. Gebruiker #2 heeft ook waarschijnlijk een beter doel voor zichzelf geformuleerd. Die wilt iets weten over het SWOT model in de samenhang van het ondernemerswereldje. Dat is lekker specifiek. Deze gebruiker weet wat hij wilt. Daar moet je gebruik van maken. Gebruiker #1 is waarschijnlijk gewoon aan het rondkijken, gezien hij slechts 2 globale zoektermen gebruikt. Daarom: Specifieke SEO keywords zijn beter dan globale SEO keywords. Makkelijker om conversions uit gebruiker #2 te halen dan uit gebruiker #1. In deel 2 van onze reeks aan SEO artikelen gaan we het hebben over waar we het beste onze keywords binnen in de site kunnen plaatsen, gepaard met andere SEO tips. Stay tuned!

Wouter Klöpping

Design en SEO expert

Design en inhoud zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Dat snapt Wouter maar al te goed. Hij staat dan ook aan de wieg van het design waarmee Strategischmarketingplan.com zich onderscheidt. Clean en in harmonie met de inhoud maar speels genoeg om uit te dagen. Plaats een reactie

2 Reacties

 1. Amy

  Hi Wouter,

  Ik ben momenteel bezig met een SEO onderzoek voor school.
  Ik ben benieuwd of je mij kunt helpen m.b.t. modellen die je kunt gebruiken bij een keywordanalyse?

  Groetjes Amy

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This