PORTER'S DIAMOND MODEL

Diamant van Michael Porter
Download PDF

Met behulp van het Diamond model van Porter (Diamant van Porter in het Nederlands) kan een organisatie achterhalen welke factoren op land niveau voordeel opleveren. Het Diamond model van Porter wordt daarom ook vaak toegepast wanneer een er sprake is van internationalisering.

Diamant van Porter

Binnen het model worden er vier verschillende factoren onderscheiden. Daarnaast kan er voor een organisatie voordeel ontstaan door de rol van de overheid en mogelijke kansen die zich voor kunnen doen.

In de onderstaande afbeelding is de Diamant van Porter weergegeven. Hierin worden de volgende factoren toegelicht:

 • Factor omstandigheden
 • Vraag omstandigheden
 • Verwante en ondersteunende industrieën
 • Sterke strategie, structuur en rivaliteit
 • Overheid
 • Kans

Factor omstandigheden

De factor condities worden onderscheiden in basis- en geavanceerde factoren. Basis factoren omvatten natuurlijke hulpbronnen (klimaat, mineralen, olie). Deze factoren kunnen de grond voor de internationale concurrentiepositie creëren, maar kan nooit echt een waarde creatie zijn zonder de geavanceerde factoren.

Vraag omstandigheden

De vraagcondities kunnen redenen zijn voor een succesvolle markt, dit heeft te maken met de productlevenscyclus van de markt, de omvang van de markt, de snelheid van de groei en verfijning. Er is een wisselwerking tussen schaalvoordelen, transportkosten en de omvang van de thuismarkt. Als een producent voldoende schaalvoordelen kan realiseren, wil elke producent een geografisch uitgebreide markt bedienen vanuit één locatie.

Ondersteunende industrieën

Het succes van een markt hangt samen met de aanwezigheid van leveranciers en verwante industrieën binnen een regio. Een voorbeeld hiervan is de Hightech Campus in Eindhoven. Doordat er zoveel knowhow is van de technische industrie binnen een regio dienen bedrijven mee te gaan met de veranderende omgeving om de continuïteit van het bedrijf te kunnen borgen.

Strategie structuur en rivaliteit

Deze factor heeft betrekking op de wijze waarop een bedrijf wordt georganiseerd en gemanaged, welke doelstellingen het bedrijf heeft en de mate van binnenlandse rivaliteit.

Overheid

De overheid kan een krachtige rol spelen bij het stimuleren van de ontwikkeling van de industrie binnen de eigen grenzen dat wereldwijd positief kan aannemen. Overheden financieren en bouwen de infrastructuur (wegen, vliegvelden), onderwijs- en gezondheidszorg. Bovendien kan een overheid ook bedrijven stimuleren om gebruik te maken van alternatieve energie of andere milieu-systemen die van invloed zijn op de productie.

Kans

De geschiedenis leert dat er in de meeste markten ook sprake is van toeval. Het belangrijkste voorbeeld heeft betrekking op de vraag wie het eerst met een groots nieuw idee komt. Ondernemers starten de onderneming in het thuisland zonder dat dit economische voordelen heeft.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

2 Reacties

 1. Vincent Visser

  Hallo, wat valt onder geavanceerde factoren?

  Antwoord
  • Mitch

   Hoi Vincent,
   Geavanceerde factoren betreft ontwikkelde menselijke middelen (vaardigheden) en onderzoekscapaciteiten. Deze zijn meestal sectorspecifiek. Denk ook hierbij aan bijvoorbeeld de technologische en fysieke infrastructuur.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This