POSITIONERINGSMATRIX

Positioneringsstrategie bepalen
Download PDF

Een positioneringsmatrix wordt door veel marketeers gebruikt tijdens het ontwikkelen van een positioneringsstrategie. Met een positioneringsmatrix kunnen verschillende organisaties, producten, merken, SBU’s (strategic business units) en dergelijke met elkaar worden vergeleken op basis van belangrijke koopaspecten.

Wat is een positioneringsmatrix?

Een positioneringsmatrix is een hulpmiddel om te komen tot een goede positioneringsstrategie. Hierin wordt het merk beoordeeld ten opzichte van de concurrenten in de ogen van de doelgroep.

Positionering betekenis

Positionering betekent dat een product of merk een zodanige verzameling eigenschappen krijgt, dat het een geheel eigen plaats inneemt ten opzichte van concurrerende producten of merken. Het krijgt een eigen imago en voldoet aan de behoeften van een bepaald marktsegment.

Criteria voor positioneringsmatrix

Op welke koopaspecten een positioneringsmatrix wordt getoetst hangt af van in hoeverre het belangrijk wordt geacht door de marketeer, bijvoorbeeld wat het meest van belang is voor de consument. Zo kan het voor de marketeer de prijs-kwaliteitverhouding van belang zijn, terwijl de consument meer waarde kan hechten aan duurzaamheid of reisafstand.

Positioneringsmatrix analyseren

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een positioneringsmatrix. In dit geval is er gekozen om de positionering te bepalen op basis van prijs (goedkoop en duur) en mate van gezondheid (gezond en ongezond). Afhankelijk van wat voor jou van belang is kan er worden bepaald wat voor koopaspect moet worden ingevuld op de assen van de matrix. De letters in de positioneringsmatrix kunnen staan voor verschillende organisaties, producten, merken of SBU’s (strategic business units), afhankelijk van waar de positioneringsmatrix voor bedoeld is.

Bestaande positionering

Door een positioneringsmatrix te maken kan er een duidelijk beeld worden ontwikkeld van zowel de bestaande als gewenste positionering. Het is belangrijk om van te voren de bestaande positionering in kaart te brengen zodat je een beeld hebt van de huidige situatie. Er wordt een goed beeld ontwikkeld van de bestaande positionering wanneer je bijvoorbeeld een positioneringsmatrix laat invullen door gebruikers of klanten.

Gewenste positionering

Wanneer je een beeld hebt van de bestaande positionering is het belangrijk te analyseren waar concurrerende organisaties, merken, SBU’s en dergelijke sterk in zijn en waarin vooral niet. Op basis van sterktes en zwaktes kun je kansen en bedreigingen bepalen die van belang zijn voor het bepalen van een positioneringsstrategie voor de gewenste positionering.

Positioneringsmatrix maken

Zodra je een beeld hebt van de huidige situatie kun je een positioneringsmatrix maken voor de gewenste positionering om een beeld te krijgen van de gewenste situatie. Wanneer je een beeld hebt van de gewenste situatie kun je op basis van de bestaande situatie bepalen welke positioneringsstrategie moet worden toegepast om tot de gewenste situatie te kunnen komen.

Positionering vastleggen in een positioneringsstrategie

Om te komen tot een goede positionering en positioneringsstrategie hebben we een praktisch stappenplan opgesteld. Lees hier verder voor het stappenplan waarmee je het beste kan komen tot een positionering.

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

8 Reacties

 1. Iris Maes

  Hi Mitch of Jerome, voor mijn studie marketing-communicatie (NCOI) heb ik een operationeel marketingplan geschreven. Mijn plan is na 2 beoordelingen nog steeds niet voldoende om mijn opleiding met voldoende resultaat af te ronden. Ik heb een positioneringsmatrix gemaakt over de bestaande positionering. De gewenste positionering heb ik beschreven maar moet ook in een positioneringsmatrix. Hoe pak ik dit aan? Moet ik nu 2 matrixen maken 1 voor de bestaande en 1 voor de gewenste of kan het in 1 matrix en zo ja hoe dan. Groet, Iris

  Antwoord
 2. Ness

  Goedemiddag! Ik heb een vraagje, voor mijn afstudeerscriptie doe ik onderzoek naar de juiste positioneringsstrategie om het imago van een speciale school (leerlingen met complexe gedragsproblemen) te verbeteren. Hierbij vraag ik mij af of u denkt dat er een verschil is in het positioneren van een non-profit organisatie/school en welke positioneringsmodellen/strategieen kunnen helpen bij imagoverbetering (van non-profits)

  Antwoord
 3. Wilmer

  Momenteel ben ik bezig met een scriptie op het gebied van positionering. Maar ik twijfel over het eind product. Is dit een marketingplan, communicatie plan of anders?

  Antwoord
 4. Henk van den Hoek

  Beste Jerome en Mitch,

  Mijn afstudeeropdracht gaat over een onderzoek naar een positionering voor een nieuw label (B2B).

  Is dit model hiervoor te gebruiken? Of hebben jullie tips.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Henk, uiteraard kun je daar de positioneringsmatrix voor gebruiken. Voor een verdere inrichting op tactisch niveau dien je ook een marketingmix te beschrijven.

   Antwoord
 5. Arjo Hoefman

  Wat is de precieze bron van de positioneringsmatrix?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Volgens mij is de positioneringsmatrix in de praktijk ontstaan. Je kunt dit artikel aanhouden in je bronvermelding.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This