Vanuit het marketingstrategie stappenplan ontving ik een email van een gebruiker. Cato had 4 vragen in relatie tot sportmarketing. Toen ik zijn email aan het beantwoorden was, kwam het idee bij mij op om de antwoorden met een breder publiek te delen door middel van een video. Zo gezegd, zo gedaan. Hieronder vindt je de video die ik laat op de avond heb opgenomen (vandaar de blooper bij 5 minuten en 57 seconden).

Marketingstrategie voor sport?

Zijn er bepaalde marketingstrategieën die vaak toegepast worden binnen de sport? Niet dat ik weet, in mijn optiek zijn de meeste marketingmodellen en -analyses breed inzetbaar voor verschillende markten en producten. De methode die ik zelf het meest geschikt vindt voor het ontwikkelen van een marketingstrategie is de SMP-methode. Deze methode is eveneens inzetbaar voor verschillende marketingvraagstukken.

Verschillen tussen nationale en internationale marketingstrategie?

Is er verschil tussen nationale- en internationale marketingstrategieën en zo ja, wat zijn deze verschillen? Ook hier geldt voor een groot deel mijn antwoord op de eerste vraag. Echter zie je vaak bij een internationale marketingstrategie dat expansie (groei) naar het buitenland toe een belangrijke factor is. In dat opzicht kun je zeggen dat internationale marketingstrategieën vaker ingezet worden om te beginnen met het bewerken van buitenlandse markten, expansie strategieën dus.

Redenen voor (sport)marketing?

Wat is/zijn de reden(en) dat bedrijven geïnteresseerd zijn in (sport)marketing? Oftewel wat wil men meestal bereiken met sportmarketing? Het belang van marketing is sinds het ontstaan (als wetenschap sinds 1904 meen ik) alleen maar gegroeid. Marketing is ontstaan in de zoektocht naar nieuwe afzetmogelijkheden voor agrarische overschotten. Waar we steeds meer in een wereld van “onbeperkte productie” leven zal marketing alleen maar in belang groeien.

Sinds de industriële revolutie is het vaker de vraag OF iets gemaakt moet worden in plaats van KAN iets gemaakt worden. Marketing is een instrument om deze vraag te beantwoorden.

Toekomst van sportmarketing?

Heeft u een idee wat er op het gebied van sportmarketing zal gebeuren in de toekomst? Waar voorgaande antwoorden meer op marketing in zijn algemeenheid zijn gericht. Zal ik deze vraag proberen te beantwoorden in het light van sportmarketing:

Waar de techniek achter sport in exponentiële vorm groeit, ontstaan er meer producten en diensten gericht op sport. Je zult dus meer en meer de werking van marketing moeten uitbuiten om deze producten aan de man te brengen. Om terug te komen op jouw vraag: Marketing zal in zijn algemeenheid groeien, waarbij specialisme zoals Sport marketing steeds belangrijker wordt. Je kunt de conclusie trekken dat jij een goed vakgebied hebt gekozen; het belang van marketing groeit en daarmee het belang van specialistische marketing zoals sport marketing.

Dankjewel Cato voor je vragen. Ik hoor graag hoe deze antwoorden helpen? Ik vind het leuk om mensen verder te helpen met hun marketingvragen en / of marketingplanning. Laat hieronder jouw reactie achter, ik help je graag.

Share This