ADOPTIEMODEL ROGERS

Diffusion of innovation en innovatietheorie
Download PDF

Het innovatie- en adoptiemodel van Rogers wordt in de marketing toegepast bij de introductie van nieuwe producten in de markt. Met het innovatiemodel kan worden nagegaan onder welke categorie de koper valt of zal gaan vallen.

Wat is het adoptiemodel van Rogers?

Het adoptiemodel van Rogers is een marketingmodel omtrent de levenscyclus van een innovatie. Rogers onderscheidt vijf stadia, waarin vijf verschillende groepen worden onderscheiden die het product of nieuwe idee accepteren. Het adoptiemodel wordt ook wel innovatietheorie van Rogers genoemd.

Innovatietheorie Rogers

De eerste kopers van het product dienen als voorbeeldmodel voor de volgende kopers. Wanneer het product bij de eerste kopers negatief wordt ervaren, zal een succesvolle koop bij de volgende groepen bijna onmogelijk worden.

Categorieën adoptiemodel Rogers

In de bovenstaande afbeelding zie je het adoptieproces van een nieuw product weergegeven in het adoptiemodel van Rogers. Hierin worden vijf categorieën onderscheiden. De stadia in het adoptiemodel van Rogers kunnen gekoppeld worden met de fasen van productlevenscyclus. De vijf categorieën in het innovatie- en adoptiemodel van Rogers zijn:

  • Innovators (innovatoren)
  • Early adopters (pioniers)
  • Early majority (voorlopers)
  • Late majority (achterlopers)
  • Laggards (achterblijvers)

Innovators

De eerste kopers van het nieuwe product staat gelijk aan 2,5% van het totaal en worden innovators genoemd. Innovators betreft de mensen die graag als eerste iets nieuws bezitten en bereid zijn om nieuwe ideeën uit te proberen. De categorie bestaat voornamelijk uit jonge mensen die iets te besteden hebben.

Early adopters

Na de innovators volgen in het adoptiemodel van Rogers de early adopters. De early adopters betreft de volgende 13,5% die het product kopen. Het nieuwe product kan pas als een succesvol product worden gedefinieerd zodra de groep early adopters het product heeft aangeschaft. De early adopters vormen de belangrijkste groep, want zij zijn de opinieleiders en zijn dus het voorbeeldmodel voor de volgende kopers. Wanneer de early adopters het product kopen dan zullen de overige groepen ook het product gaan kopen. Zodoende is het voor de marketeer belangrijk de opinieleiders in een bepaalde markt te identificeren en te achterhalen hoe zij kunnen worden bereikt.

Early majority

De groep early majority betreft 34% van het totaal. De early majority bestaat uit mensen het product graag willen hebben, maar wat voorzichtiger zijn met een aankoop en wachten eerst afwachten tot de early adopters het product hebben aangeschaft.

Late majority

De late majority bestaat ook uit 34% van het totaal en betreft voornamelijk de kopers die alleen een product aanschaffen wanneer de meerderheid ze al heeft uitgeprobeerd of wanneer ze er niet meer omheen kunnen.

Laggards

De laatste groep in het adoptiemodel van Rogers bestaat uit de laggards en betreft de laatste 16%. Laggards hechten veel waarde aan traditie en houden niet van verandering. Vaak betreft het oudere mensen. Ook hebben laggards over het algemeen weinig te besteden.

TED-talk Simon Sinek

Simon Sinek staat bekend om zijn Golden Circle theorie over de manier van denken, handelen en communiceren tussen organisatie en doelgroep. ‘Start with why’ is zijn credo. Simon Sinek gaf een inmiddels beroemde TED-talk over zijn theorie en combineert daarin de Golden Circle met het innovatie- en adoptiemodel van Rogers. Sinek legt uit dat als een bedrijf de innovators en de early adopters uit het adoptiemodel kan overtuigen om haar producten te kopen, het bedrijf waarschijnlijk een groot succes behaalt. Bekijk de TED-talk van Simon Sinek in ons artikel De Golden Circle van Simon Sinek. 

Mitch Eelants Strategischmarketingplan.com

Mitch Eelants

Online marketing en marketingmodellen

Mitch Eelants begon zijn online avontuur met MarketingModellen.com. Hij wist grote hoeveelheden zoekverkeer te werven met zoekmachine optimalisatie. Nu specialiseert hij zichzelf in marketing analytics en neuromarketing. Plaats een reactie

2 Reacties

  1. Paul

    Werkt dit ook zo in de b2b markt?

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hallo Paul, jazeker het principe van Rogers gaat zowel voor b2c als voor b2b markten op. Denk maar eens aan de neergang van de typemachine in de zakelijke markt of de huidige adoptie van Oculus rift voor zakelijke toepassingen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This