BUSINESS DOMAIN

Jouw markt vanuit vraag- en aanbodperspectief
Download PDF
Het Business Domain van Abell en Hamond illustreert de markt vanuit het vraag- en aanbodperspectief. Het model wordt ook wel ‘Abell model’ genoemd. Het leent zich goed om te laten zien hoe de markt opgedeeld is, en in welke segmenten de organisatie vertegenwoordigd is.

Business domain en business scope

Het business domain volgens Abell en Hammond laat met een driedimensionale grafiek het verschil tussen het business domain en de business scope zien. De business scope wordt bediend door de organisatie. Het business domain is de gehele markt. De assen kun je inrichten met de volgende vragen: Welke afnemersgroepen zijn er? Welke technologieën zijn inzetbaar? Wat zijn de behoeften van de afnemers? In bovenstaande video is te zien hoe je het model van Abell en Hammond kunt samenstellen.

Business domain maken

Hieronder staat een afbeelding van het business domain voor een frietkraam. Deze grafiek is samengesteld met de generator voor Business Domain. Het business domain is ook bekend onder de naam PMT (afkorting van Product Markt Technologie) of Abell model, vernoemt naar de marketeer Derek F. Abell.
Business domain Abell en Hammond

Afnemersgroepen

Plaats op deze as de verschillende afnemersgroepen die in de markt aanwezig zijn. Stel de vraag; Wie zijn de afnemers? Begin met afnemersgroepen die de organisatie bedient en daarna afnemersgroepen die de organisatie zou kunnen bedienen in de markt.

Behoeften van de afnemers

Welke behoeften hebben deze afnemersgroepen? Wat willen zij? Dit wordt ook wel aangeduid als de afnemersfunctie die wordt vervuld. Ook hier begin je met behoeften waarin de organisatie actief is.

Technologieën

Wat zijn de alternatieve technologieën die kunnen worden onderscheiden om in afnemersbehoeften te voorzien? Plaats de antwoorden op deze vraag op de 3de as. Begin bij de technologieën waarin de organisatie voorziet, gevolgd door technologieën waar de organisatie in zou kunnen uitbreiden.

Welke elementen worden bedient?

Geef aan welke elementen die op de assen staan bedient worden door de organisatie en welke niet. Hierdoor wordt de business scope herkenbaar. Met andere woorden de grijze kubus geeft aan welke elementen bedient worden en welke niet.

Waar in het marketingplan?

Het doel van het business domain is, definiëren en analyseren van de markt waarbij zowel vraag-, als aanbodsperspectief worden opgenomen. Daarbij leent het model zich goed om aan het begin van het marketingplan weer te geven, en zodoende de lezer te informeren over de markt.
Zet je het model in, puur om de lezer te informeren? Plaats in dat geval het model in stap 1 – doel. Wanneer het model als analyse is gebruikt is het meer logisch om het in stap 2 – markt te plaatsen. Dit laatste is het meest gebruikelijk.

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk het Marketing Kennisplein →

5 Reacties

 1. Sammy Jo

  Hoi Jerome!

  Ik ben op het moment bezig voor mijn scriptie en gebruik daarvoor het Abell model.

  Ik doe onderzoek naar de behoeften die de afnemers hebben. Klopt het dat ik dan die as pas kan invullen als ik mijn scriptie af heb? Of moet ik daar invullen welke behoeften er op dit moment bij de technologieën horen? (technologie – koude/warme gerechten, behoefte – honger stillen?) Ik kom er echt even niet uit, hoop dat u mij verder kunt helpen!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Sammy, het klopt dat het Abell model, ook wel het business domain genoemd, op verschillende plaatsen in je marketingplan voor kan komen. Zo kun je het Abell model gebruiken bij het afbakenen van je markt en/of onderzoeksgebied en kun je het Abell model gebruiken in je markt analyse. Vervolgens kan het Abell model ook nog terugkomen in je strategie bepaling. Het ligt er dus een beetje aan in welke fase van je marketingplan jij het Abell model wilt inzetten. Ga na of je het model gebruikt om de markt en de business scope te beschrijven of dat je een verandering in de business scope wilt voorstellen aan de hand van je markt onderzoek en de nieuwe marketingstrategie.

   Antwoord
 2. Pieter Kramer

  Hallo Jerome,

  Ik zou graag de zeven video’s met stappen voor het marketingplan ontvangen.

  Met vriendelijke groet,

  Pieter Kramer

  Antwoord
 3. Jordan

  Hallo,

  Ik heb een vraagje over het Business Domain van Abell en Hammond. De gegevens die buiten de grijze grafiek vallen (de business scope) zijn dat de punten die buiten de organisatie om zich afspelen of zijn dat de punten waar het bedrijf nog niet actief in is? Een voorbeeld hierbij: doet de frietkraam nog niet aan het bezorgen van haar producten of valt dit buiten de organisatie?

  Hopelijk is mijn vraag een beetje duidelijk.

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Jordan, de business scope is de grijze kubus en vertegenwoordigd de onderdelen waar de organisatie actief is.

   Het business domain is de gehele grafiek, dus ook de onderdelen buiten de grijze kubus. De organisatie kan overwegen deze ook te gaan bewerken.

   Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Dankjewel, in goede orde ontvangen!

Share This