CONCURRENTIEGEDRAG

Hoe gedragen spelers op jouw markt?
 
Download PDF

Hoe gedragen de spelers op jouw markt zich? Concurrentiegedrag is een geschikte aanvulling op het Vijfkrachtenmodel van Porter, waarbij het model dieper ingaat op de rivaliteit tussen concurrenten en diens strategie.

Marktleider

De marktleider is over het algemeen een grote dominante organisatie die de mogelijkheid heeft om de toon aan te geven met betrekking tot prijsveranderingen, introductie van nieuwe producten of diensten, distributiedekking en promotieactiviteiten. De marktleider dient op vier fronten te waken voor zijn positie

 • Ontstaan van nieuwe vraag
 • Marktaandeel uitbreiden
 • Productiviteit verbeteren
 • Positie verdedigen

Uitdagers

Uitdagers in een markt onderscheiden zich veelal op minimaal één waardestrategië volgens Treacy en Wiersema. Een uitdager onderscheidt zich veelal op Product leadership (product innovatie) ofCustomer intimacy (klantaandacht).

Volgers

Volgers kenmerken zich door weinig risico te nemen bij het veroveren van marktaandeel. Hierdoor hebben volgers in een markt niet te maken met hoge investeringen betreft product innovatie en promotie. Ze hebben minder last van kinderziektes en imiteren marketingactiviteiten van andere spelers. Door kosten laag te houden zullen ze zonder het nastreven van een groot marktaandeel, toch winst realiseren.  Ze volgen veelal de waardestrategië Operational excellence (superieure operatie en uitvoering).

Concurrentiegedrag Kotler snel en gemakkelijk samenstellen

Nichespelers

Nichespelers bewerken één of meerdere segmenten binnen de markt met een specifieke behoefte. Veelal vinden deze segmenten binnen de markt een betere aansluiting bij nichespelers dan de marktleider doordat de nichespelers een unieke benadering heeft voor deze specifieke behoefte. Vaak zijn nichespelers kleinere partijen en daardoor flexibel. Afhankelijk van de specifieke behoefte die zij vervullen, kunnen nichespelers excelleren op zowel Product leadership als Customer intimacy. Dit laatste is meest voorkomend voor nichespelers. Een analyse van het concurrentiegedrag volgens Kotler kan input geven voor het vijf krachtenmodel van Porter en diens Concurrentiekracht onderling.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

2 Reacties

 1. Pien Dikken

  Hallo, ik heb een vraagje:

  Ik sta op het punt om het model: concurrentiegedrag van Kotler te gaan gebruiken, maar ik kan nergens vinden hoe je zoiets maakt. Op iedere website staat wat het inhoudt en welke aspecten erin voorkomen, maar ik heb geen idee hoe ik begin en hoe ik moet denken om dit model te maken.

  Hopelijk heeft iemand hier een idee over!

  Groetjes,
  Pien

  Antwoord
 2. Josje

  Beste Jerome,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik heb een vraag betreft de toepassing van dit model binnen een marktanalyse. (stage)
  Het bedrijf waar ik huidig onderzoek voor doe heeft geen behoefte aan een uitgebreide concurrentieanalyse maar wil wel graag weten wie de markleider en andere belangrijke spelers op de markt zijn:
  Is het ook mogelijk dit model te gebruiken los van het vijfkrachtenmodel en zo ja, hoe zou jij dit globaal aanpakken?

  Groetjes,
  Josje

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This