MARKTGERICHT VS KLANTGERICHT

Download 'Marketingplan in 7 stappen' PDF

Marktgerichtheid weerspiegelt de mate waarin marketing organisatorisch verankerd is. Hiermee wordt bedoeld de mate waarin de organisatie bewust is van en werkt aan inspelen op bewegingen en behoeften binnen de markt. Hierbij is de gehele organisatie betrokken. Niet alleen de marketingafdeling.

Marketing verankerd

Wanneer marktgerichtheid enkel tot de marketingafdeling is uitbesteed, loopt de organisatie het gevaar dat marketingactiviteiten verschuiven naar operationele invulling. Terwijl marketing op strategisch en tactisch beslissingsniveau voor iedere commerciële organisatie eveneens onmisbaar zijn. Een duidelijke zwakte.

Marktgericht vs klantgericht

Marktgerichtheid wordt in de praktijk regelmatig verward met klantgerichtheid. Een veel gehoorde uitspraak is “de klant staat bij ons centraal”, een typisch klantgerichte uitspraak waarbij de organisatie het gevaar loopt door klantblindheid nieuwe kansen en / of technologieën over het hoofd te zien. Henry Fordvatte het krachtveld tussen marktgerichtheid en klantgerichtheid mooi samen in de volgende quote van de Amerikaans industrieel;

If i’d asked people what they wanted, they would have asked for a better horse

Henry Ford

Amerikaanse industrieel en oprichter, Ford Motor Company

Hiermee geeft hij aan dat de klant niet altijd weet wat hij wil en dat de klant (ook) met een gebrekkige blik naar de markt en diens mogelijkheden kijkt. Het is juist de taak van de organisatie en de commercie in het algemeen de vertaalslag van mogelijkheden naar (al dan niet latente) klantbehoeften te slaan. Een industrieel uit meer recente historie die dit als geen ander inzag is natuurlijk Apple’s voormalig voorman Steve Jobs. Waar marktonderzoek en focusgroepen aangaven dat eindgebruikers te alle tijden hun batterij willen vervangen, zag Steve Jobs in dat de latente klantbehoeften eerder een grotere batterij capaciteit is. Om deze reden begon Apple als één van de eerste met het produceren van consumenten elektronica waarbij de batterij niet 1-2-3 te vervangen is. Het grote voordeel van een grotere batterij capaciteit won uiteindelijk de sympathie van de gebruikers en een latente klantbehoeften was vervuld.

Marktgericht is een breder blikveld

Een marktgerichte organisatie heeft een breder blikveld dan een klantgerichte organisatie. Een marktgerichte organisatie betrekt zowel huidige als potentiële afnemers, distributiemogelijkheden, ontwikkelingen in de bedrijfstak, stakeholders, de macro omgeving en haar eigen organisatie in het blikveld. Bij het bepalen van de mate van marktgerichtheid binnen de organisatie zijn de volgende vragen van belang;

 • In welke mate verzamelt de organisatie systematisch marktinformatie?
 • In welke mate wordt marktinformatie verspreidt onder verschillende afdelingen en niveaus binnen de organisatie?
 • In welke mate wordt er marketingbeleid ontwikkeld op strategischtactisch en operationeel niveau en in hoeverre wordt dit beleid nageleefd?
Jerome Knoot - Marketingstrateeg en ondernemer

Jerome Knoot

Marketingstrateeg en ondernemer

In 2017 hebben ruim een half miljoen mensen gebruik gemaakt van Strategischmarketingplan.com voor het realiseren van hun marketingproject. Die impact drijft mij. “Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel.

Reageer op dit artikel of stel je vraag

4 Reacties

 1. Wahieda

  hoi,
  Waarom is klant-en marktgericht een belangrijke skill bij het opstellen en uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek?

  Antwoord
 2. mellanie

  Markt -en klantgerichtheidsonderzoek
  Wat de voor en nadelen zijn van elke

  Antwoord
 3. Linda

  Hi! Ik heb de vraag gekregen om een strategisch marketingplan op te stellen met hierin de volgende doelen;
  Bestaande product toetreden nieuwe markten
  -Nieuw product nieuwe markten en bestaande markten
  -Bestaand distributie netwerk verbeteren

  Klantdata is aanwezig maar op basis van kennis medewerkers en verouderd klanttevredenheidsonderzoek. Kan dus niet onderbouwd worden met data. Gegevens mbt markten of concurrentie zijn er niet.

  Waar moet ik nu beginnen om dit te verwerken in 1 plan!?!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi, ik adviseer om a.d.h.v. een vijfkrachten-model en de kennis die aanwezig is bij medewerkers, informatie te structureren. Wellicht kun je hier patronen ontdekken waarmee je vervolgens gericht onderzoek in kunt steken.
   Ik begrijp dat het lastig voor je is maar soms is het ontwikkelen van een marketingplan echter een kwestie van ‘roeien met de riemen die je hebt’ en daar zo goed mogelijk uit concluderen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This