AFBAKENING VAN JE MARKETINGONDERZOEK

Hoe kun je je marketingonderzoek richten op de juiste onderdelen?

Het is belangrijk om je onderzoek goed af te bakenen. Hiermee blijf je gericht op de kern van het marketingprobleem. ‘Probleem’ klinkt een beetje negatief maar je kunt dit ook lezen als ‘marketinguitdaging’. Waar ligt jouw marketinguitdaging?

Welk doel wil je bereiken met je marketingplan

Het is belangrijk om je onderzoek goed af te bakenen. Je zult tijdens je onderzoek onderwerpen tegenkomen waar je over kunt uitwijken en voor je het weet krijgt je onderzoek een heel andere richting.

Afbakenen doe je voornamelijk tijdens het formuleren van je (voorlopige en centrale) probleemstelling. Weet dus goed waar je het over hebt als je hieraan begint. Beperk je je onderzoek tot een bepaald marktsegment? Beperk je je onderzoek tot een bepaald gebied? Onderzoek je een bepaalde trend? Dit soort afbakeningen moeten terugkomen in je probleemstelling. Je kunt hier eventueel verder over uitweiden in je onderzoek afbakening of onderzoek methodologie.

Abell-model

Een goed hulpmiddel bij het afbakenen van je marketingonderzoek is het PMT model van Abell en Hammond. Dit model staat beter bekend als het Abell-model. Hiermee geef je schematisch aan in welke markt de organisatie actief is of waar jij je onderzoek op richt.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

2 Reacties

 1. Morad

  Hallo,

  Voor mijn stageverslag heb ik een centrale onderzoeksvraag nodig. en daarvoor heb je een doelstelling of een probleemstelling voor nodig.

  Nu heeft mijn bedrijf niet echt een problem, Enige verbeterpuntjes vallen onder communicatie intern en extern.

  Nu heb ik een centrale onderzoeksvraag, maar ik weet niet of dit een goede vraag is. zou u willen meekijken met mij?

  ”Waarin kan ‘X’ zich verbeteren om de communicatieve prestaties te optimaliseren?”

  Hoor graag van u,

  Groetjes,
  Morad

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Morad, inhoudelijke ondersteuning is eigenlijk alleen beschikbaar voor klanten van het Marketing Kennisplein. Maar om je toch op weg te helpen zal ik kort het volgende zeggen:

   ‘Probleem’ kun je in deze context ook lezen als ‘marketinguitdaging’.

   De uitdaging (of probleemstelling) is om communicatieve prestaties te optimaliseren. Probeer daar je onderzoeksvraag op te richten.

   Probeer je onderzoeksvraag zo te formuleren dat er geen pleonasme (woordovertolligheid) in voorkomt: Verbeteren en optimaliseren gaan namelijk gelijk op. Laat me weten indien je nog vragen hebt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This