SDP-MODEL

Segmenteren, Doelmarktbepaling en Positioneren
Download PDF

Met de stappen van het SDP model, Segmenteren, Doelmarktbepaling en Positioneren ga je segmenteren en positioneren. In dit stadium van je strategisch marketingplan dien je over voldoende informatie te beschikken om de markt op te delen in segmenten, hieruit een doelmarkt te kiezen en vervolgens een positionering te formuleren.

Segmenteren

Eerst ga je achterhalen welke segmenten er te herkennen zijn in je markt. Werk verschillende homogene segmenten uit. Homogeen betekend dat de mensen in het betreffende segment hetzelfde reageren op marketingactiviteiten.

Doelmarktbepaling

Welke doelmarkt is het interessantst? Neem zaken als de bereikbaarheid van de verschillende segmenten mee in dit proces.

Positioneren

Hoe ga je je positioneren binnen de gekozen segmenten? De laatste stap van het SDP model staat in het teken van het formuleren van een positionering voor deze doelmarkten.

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

16 Reacties

  1. Rachel Hahn

    Beste Jerome,

    Voor mijn stageonderzoek ben ik opzoek naar een model die ik kan gebruiken om te bepalen hoe het bedrijf zich op de markt kan neerzetten. Heeft u enig idee welk model ik hiervoor kan gebruiken?

    Mvg,
    Rachel

    Antwoord
  2. Bob

    Hi Jerome,

    Ik heb een vraag over het SDP-model en de toepasbaarheid hiervan. Mijn scriptie gaat over het benaderen van een nieuwe sector. Deze sector bestaat uit verschillende deelsectoren welke ik allen heb onderzocht en op basis van verschillende criteria van elkaar wil onderscheiden.

    Ofwel, ik heb eerst de deelsectoren (lees: segmenten) beschreven om zo een duidelijke segmentatie te kunnen maken. Vervolgens heb ik per segment gekeken naar verschillende criteria zoals grootte in omzet, aantal bedrijven en werkgelegenheid. Hier hang ik wegingsfactoren aan zodat ik de doelmarktbepaling kan doen.

    Is dit de juiste manier om het SDP-model te gebruiken in de externe analyse? Zo ja, hoe kan ik nu een positionering kiezen?

    Hopelijk kun je me helpen!

    Mvg,

    Bob

    Antwoord
  3. Shari

    Hi Jerome,

    Ik heb een model nodig om inzicht te krijgen in de doelgroep senioren. Is dit model van toepassing?

    Bedankt alvast!

    Antwoord
    • Robin

      Dag Jerome,

      Voor mijn afstudeerscriptie ben ik vanuit een bedrijf aan het onderzoeken hoe een nieuwe doelgroep specifiek benadert kan worden, deze doelgroep is al bepaald. Hier heb ik al veel ideeën en concepten vanuit beschreven alleen moet dit worden gekoppeld aan bestaande theorieën.

      Kort gezegd; er is al gesegmenteerd en de doelmarkt is al bepaald, nu nog het positioneren.

      Kan jij mij, door middel van deze beknopte omschrijving, zeggen of dit een juist model is hiervoor? Zou je wellicht andere modellen aanraden?

      Alvast bedankt!

      Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi Shari, Ja uiteraard. Dit model is voor iedere markt toepasbaar.

      Antwoord
  4. Anoniem

    Ha Jerome,

    Ik heb een vraag over het bepalen van de strategie en het toepassen van het SDP-model.

    Nadat je de confrontatiematrix hebt gemaakt moet een marketingstrategie gekozen worden (het liefst 4 opties.)

    Klopt het dat je dan altijd een strategie uit één van de volgende modellen moet kiezen? Of zijn deze strategieën te verschillend om te vergelijken met elkaar?

    1 Groeistrategieën van Ansoff
    2 Waardestrategieën Treacy en Wiersema
    3 Concurrentiestrategieën van Porter

    Vervolgens nadat je de strategie hebt gekozen moet pas de doelgroep, positionering en segmenten worden bekeken aan de hand van het SDP-model?

    Je reactie zie ik met belangstelling tegemoet.

    Hartelijke groet,

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi, kan het zijn dat je het SDP-model verwart met het SFA-model (voor het kiezen van de juiste strategie uit verschillende strategische opties)?

      1. Je stelt 3 strategische opties en de nul-optie samen. Een goed uitgewerkte strategische optie bestaat uit minimaal de Waardestrategieën van Treacy en Wiersema én het model van Ansoff indien het een groeistrategie betreft.
      2. Gebruik het SFA-model (Suitability, Feasibility en Acceptability) om de opties met elkaar te vergelijken en daar de meest geschikte uit te kiezen, dit noemen we de strategische keuze.
      3. Hier verschillen de meningen iets, maar naar mijn inziens komt hier pas het SDP-model (segmenteren, doelgroep bepalen, positioneren).

      Een alternatief zou zijn om het Segmenteren, doelgroep bepalen en positioneren te betrekken als onderdeel van je strategische opties (hierboven stap 1).

      Antwoord
  5. Nadia

    Hallo Jerome,

    Voor mijn scriptie moet ik de omgeving in kaart brengen voor een startup, wat de tussenschakel is van van productiebedrijven en retailers. Vervolgens wil ik me in deze omgeving gaan positioneren. Echter weet ik nauwelijks iets over de concurrent, maar wel over de afnemers. Kan ik me dan ook positioneren? En zoja, hoe ga je dat dan weergeven?

    Antwoord
  6. suzanne

    Hoi Jerome,

    Als ik het goed begrijp ga je na de markt-fit strategische opties formuleren die je vervolgens toetst aan met behulp van het SFA en FOETSJE model. Wanneer je deze toetsing hebt gedaan dan heb je 1 ”goede” strategische optie.

    Ga je dan vervolgens kijken met het SDP model, voor welke doelgroep deze strategische optie het meest toepasbaar is en hoe de organisatie zich dan dient te positioneren?

    Groetjes, Suzanne

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hoi Suzanne, helemaal correct! Dat is de juiste opbouw van je marketingstrategie. Vervolgens ga je de marketingmix opstellen om te bepalen welke marketinginstrumenten je gebruikt om in contact te komen met je doelgroep. Succes!

      Antwoord
  7. Mark van Velthoven

    Beste Jerome,

    Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek. Het thema is markpenetratie en in marktpenetratie ga ik een nieuwe prijsstrategie hanteren, omdat de prijzen bij mijn afstudeeradres een stuk hoger liggen dan bij de concurrent en mijn afstudeeradres ook heft aangegeven in prijs te willen zakken om een grotere doelgroep te kunnen bereiken. Mijn vraag is of het SDP model hierbij aansluit. Kan ik vanuit dit model een onderzoek doen naar de juiste prijs voor een grotere doelgroep?

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hallo Mark, je SDP model heeft input nodig. De input voor het SDP model kan bijvoorbeeld komen vanuit andere marketingmodellen. Tenzij jij voldoende informatie hebt voor jouw SDP model raad ik je aan om voorafgaand andere marketingmodellen te gebruiken denk bijvoorbeeld aan het 5 krachten model of een confrontatiematrix.

      De informatie uit de voorgaande stappen bieden jou de mogelijkheid om juiste beslissingen te nemen in je SDP model.

      Antwoord
  8. Jasper

    Hoi Jerome,

    Is het SDP model geschikt voor een B2B plan? zo niet, welk model raad u dan aan?

    Bij voorbaat dank!

    Antwoord
    • Jerome Knoot

      Hallo Jasper,

      Ja hoor het SDP model is zowel voor business-to-business als voor business-to-consumer marketing te gebruiken.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This