MARKETINGMODELLEN EN BESLISSINGSNIVEAU'S

Video: Marketingmodellen en hun beslissingsniveau's

De vraag die we het meest ontvangen bij StrategischMarketingPlan.com is; Welk marketingmodel moet ik gebruiken? Een logische vraag ook.

De grootste fout die gemaakt wordt is te denken dat één marketingmodel een compleet marketingplan kan zijn. Dat is namelijk niet zo. Een marketingplan bestaat uit verschillende fasen waar verschillende marketingmodellen per fase voorkomen.

Video transscript

Welke marketingmodellen of welke marketing analyses horen bij die verschillende beslissingsniveau’s? Dat ligt heel erg aan de mate van onzekerheid die de onderneming ervaart.

Een start-up is in mijn definitie een onderneming met een grote hoeveelheid onzekerheid. Zo heb je ook gevestigde bedrijven waarbij die onzekerheid veel meer weggeëbd is. Dan gaat het ook om vasthouden en behouden (maar ook nog om groei) van de marktpositie.

In het geval van vasthouden, behouden (en groei) kun je de SMP-methode uiteraard gebruiken. Daar komen marketingmodellen als de SWOT analyse, de confrontatiematrix en de waardestrategieën van Treacy en Wiersema in voor. Dat is op het strategische niveau.

Op het tactische niveau waar je dus de marketingmix gaat inrichten, kun je de 4P’s gebruiken, het SIVA-model wat de laatste tijd veel als alternatief wordt gebruikt voor de vier P’s. Of de 4C’s zoals Kotler ze heeft voorgesteld. Dat zijn de modellen die op het tactische beslissingsniveau actief zijn.

Dan hebben we ook nog het operationeel niveau. Daar zou je bijvoorbeeld een marketing jaarplan kunnen opstellen. Binnen zo’n marketing jaarplan kun je de Gantt-chart gebruiken voor het inrichten van de verschillende activiteiten. Daarin kun je precies aflezen wanneer je welke marketing-activiteiten dient te ontplooien. En daarmee houd je grip op verschillende niveau’s.

 

Welke marketingmodellen gebruik jij?

Welke marketingmodellen gebruik jij voor verschillende marketing-activiteiten? Ik ben benieuwd. Laat het me weten in het reactieveld hieronder!

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Mijn Marketingbright →

0 reacties

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Share This