BASIS VAN MARKETING

Video over het fundament van marketing

Ben jij bekend met de ‘basis van marketing’? De basis van marketing is cruciaal bij het maken van marketingbeslissingen. Je kunt het dan ook beschouwen als het absolute fundament van marketing.

Binnen dit fundament zijn al jouw marketingactiviteiten te classificeren. Het snappen van deze Basis van marketing is essentieel wanneer je werkt aan marketingstrategie en je marketingplan.

Video transscript

Ondernemen is werken in de wereld van morgen, de inschatting van die wereld is bepalend voor het succes.

Dat zei de groot zakenman Paul Fentener van Vlissingen over ‘visie’. Visie is belangrijk voor je organisatie. Laat het me uitleggen met de volgende metafoor.

Stel je eens voor. Je bent op een zeilschip, midden op open zee. Het zeilschip symboliseert de organisatie, en de open zee is de markt. Het golft en de macro omgeving, de wind, wakkert die markt aan. Hoe kun jij daar sturing op houden? Hoe beweeg jij jouw boot richting die visie? Ik laat het je zien aan de hand van drie beslissingsniveau’s.

Basis van marketing

De basis van marketing zijn haar drie beslissingsniveau’s; marketingstrategie, marketing tactiek en marketing operatie. Hoe zich dat precies onderling en tot de organisatie verhoudt ga ik met je behandelen.

Die drie beslissingsniveau’s zijn terug te zien in iedere organisatie, ongeacht groot of klein. Bij een kleine organisatie zijn ze misschien wat minder snel te herkennen, maar ze zijn er wel.

Bij een grote organisatie zijn ze vrij duidelijk. Ze zijn namelijk terug te zien in de beslissings-bevoegdheden van de verschillende medewerkers. Laten we daar eens even op inzoemen.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

Marketingstrategie

Jouw visie en missie is de voedingsbodem voor het hoogste beslissingsniveau binnen marketing. We hebben het dan over marketingstrategie. Marketingstrategie geldt voor lange termijn. Vijf jaar of langer is de vuistregel. Je kunt marketingstrategie vergelijken met het draaien van de boeg van jouw schip, de organisatie, in de richting waar jij land vermoedt.

Marketingtactiek

Marketing tactiek is het beslissingsniveau op het midden lange termijn. Twee tot vijf jaar is de vuistregel. Je gaat je marketing-instrumenten kiezen om de volle zee op te gaan. Vergelijk het in onze metafoor van het zeiljacht met het kiezen van je zeiluitrusting.

De keuze voor jou als marketeer voor het inrichten van je marketing-instrumenten is enorm. Denk onder andere aan SEO, Social Media, adverteren in vakbladen, face-to-face verkopen of TV-commercials.

Marketingoperatie

Het laatste beslissingsniveau is marketing operatie. Operatie krijgt sturing van zijn bovenliggende beslissingsniveau; marketing tactiek. Een marketing jaarplan kan helpen bij de activiteiten die je op dit beslissingsniveau wilt ontplooien. Vergelijk het met het heisen van de zeilen op je boot. Het zet de boot uiteindelijk in beweging!

Hoe is dit voor jouw organisatie?

Wanneer je volgens deze basis werkt, zullen ten alle tijden je marketing-activiteiten ten dienst staan van een hoger doel. Ga eens na hoe dat voor jouw organisatie is? Weet jij waar je land vermoedt op die grote open zee? Missie en visie. Strategie; heb jij de boeg van het schip in de juiste richting gedraaid? Op tactisch niveau; heb je de juist zeiluitrusting bij? En uiteindelijk op operationeel niveau; beweegt jouw schip zich richting dat einddoel?

Laat een reactie achter

Wat denk jij ervan? Zie je de overeenkomst in jouw organisatie en marketing-beleid? Ik ben benieuwd naar je reactie hier onder!

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

15 Reacties

 1. Hans Frenken

  Hoi Jerome,

  Allereerst bedankt dat je mij het PDF bestand mij hebt
  doen toe komen.Ik heb het nog niet helemaal door gelezen,maar ben er wel mee bezig.Ik ga er vanuit dat dit wel eens heel interessant kan worden,daar ga ik mee aan de slag jong.Nogmaals hartelijk bedankt.

  Groetjes,
  Hans

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Graag gedaan Hans! Leuk dat je de tijd neemt om even een reactie achter te laten. Succes!

   Antwoord
 2. Regina van der Sloot

  Heldere uitleg door goed gekozen metafoor!

  Dankjewel!

  Antwoord
 3. Nicole van Oss

  Dank je voor de heldere uitleg!

  Antwoord
 4. Winhold Bartelink

  Krachtige videoboodschap Jerome. De metafoor die jij gebruikt vind ik zeer toepasselijk en maakt zaken rondom missie visie en operatie vanuit marketing een stuk concreter.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel Winhold! Dan ben ik in mijn doel geslaagd 🙂

   Antwoord
 5. Edith Bal Verbeek

  Een helder verhaal Jerome en met ons bedrijf Compas een super mooie metafoor om verder uit te werken.
  Specifieke tips zijn van harte welkom. Nu vooral bezig om jou zeven stappenplan verder vorm te geven en toe te passen.

  Antwoord
 6. Angelica Kappert

  Heldere uitleg kunnen we veel mee.

  Antwoord
 7. Pieter Kuit

  Heldere uitleg Jerome, met een goed gekozen metafoor. Compliment.

  Grt Pieter

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel Pieter! De metafoor is ontstaan tijdens gesprekken met verschillende top marketeers. Zo zie je maar, een goed idee ontstaat zelden in één hoofd 🙂

   Antwoord
 8. Patrick Tjon A Ten

  Besten,
  Ik ben onder de indruk van de aanpak deze SMP-methode toegangkelijk te maken voor een ieder. Ik wil graag workshops met de dhr. Jerome Knoot organiseren in Suriname.
  Gaarne verneem ik wat de opties hiervoor zijn.

  Vriendelijke groet,
  Patrick Tjonaten

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This