SWOT ANALYSE

SWOT analyse van de interne en externe bedrijfsomgeving Download PDF

De SWOT analyse is een opsomming van kansen en bedreigingen in de markt en sterktes en zwaktes van de organisatie. Samen met de confrontatie matrix is de SWOT analyse onmisbaar in een marketingplan. Het laat namelijk zien hoe de aansluiting met je markt eruit ziet.

SWOT en confrontatie in 3 minuten

Wat veel marketeers en commerciële professionals niet weten, is dat je met een paar simpele stappen je markt-fit kunt inzien. Het inzien van de markt-fit maakt het iedere marketeer stukken eenvoudiger om de juiste marketing-activiteiten te ontplooien. De SWOT en confrontatie matrix zijn de meest geschikte modellen om je markt-fit in te zien. Omdat dit z’n belangrijk deel is van het marketingplan, hebben wij bij Strategischmarketingplan.com eens goed nagedacht hoe we deze stappen beschikbaar kunnen maken voor een grote groep mensen. In de video hieronder kun je zien hoe we dit hebben gerealiseerd.

De basis van het hulpmiddel dat in de video wordt getoond, ligt in de wetenschap. Een wollig beschreven proces om je markt-fit in te zien. Dat kan makkelijker. De SWOT generator laat met simpele kleuren zien hoe en waar verbetering mogelijk is. Groen betekend een positieve markt-fit en rood geeft aan dat er verbetering mogelijk is. Simpel toch?

SWOT analyse in het marketingplan

In de externe en interne analyse van het strategisch marketingplan zijn resultaten vergaard in de vorm van kansen en bedreigingen uit stap 2 – markt en sterktes en zwaktes uit stap 3 – organisatie. Je zult deze resultaten moeten organiseren. Dit doe je in een SWOT analyse. Je SWOT is een overzicht van je bevindingen uit de externe en interne analyse. Je rangschikt dit overzicht naar prioriteit. Dit wil zeggen; de sterkte die het meeste aandacht verdient staat bovenaan en de sterkte die de minste aandacht verdient staat onderaan. Om de SWOT analyse overzichtelijk te houden kun je ervoor kiezen de volgende nummering te gebruiken S1 t/m S99 voor de rangschikking van Sterktes, Z1 t/m Z99 voor de rangschikking van Zwaktes. En K1 t/m K99 en B1 t/m B99 voor de Kansen en Bedreigingen. Hoewel er geen limiet bestaat voor het aantal bevindingen per element is het raadzaam om dit beknopt en bondig te houden. Noteer de Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen beknopt, eenduidig en bondig.

Externe analyse

We onderscheiden binnen de SWOT analyse de interne analyse (sterktes en zwaktes) en de externe analyse (kansen en bedreigingen). De externe analyse van het strategisch marketingplan bevat onderzoek naar:
In de externe analyse komen kansen en bedreigingen boven. Je gaat als onderzoeker op zoek in de meso en macro omgeving naar kansen en bedreigingen. Een groeiende markt kan een grote kans zijn, maar een groeiende markt die de organisatie op lange termijn pas kan beantwoorden kan een grote bedreiging zijn. Het is aan de onderzoeker om deze kansen en bedreigingen in de markt op de juiste manier te beoordelen.

Interne analyse

De interne analyse van het strategisch marketingplan bevat onderzoek naar:

Het onderzoek levert sterktes en zwaktes op. Je gaat als onderzoeker opzoek naar de positieve kanten en de verbeterpunten van de organisatie. Positieve kanten, oftewel sterktes zijn bijvoorbeeld; goede naamsbekendheid, kwalitatief product of een passend productportfolio. Verbeterpunten, oftewel zwaktes kunnen bijvoorbeeld; slechte financiële situatie of een falend personeelsbeleid zijn.

SWOT analyse en dan?

Nadat je de micro omgeving, (intern) meso en macro (extern) omgeving hebt onderzocht en verschillende sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen hebt gevonden, is het tijd om deze te beoordelen. Je geeft de verschillende SWOT’s een weging en creëert een ranking van SWOT’s. De TOP 3 van ieder element is de input voor je confrontatie matrix. In de confrontatie matrix ga je beoordelen of een sterkte of zwakte een kans of bedreiging kan benutten of afweren. Graag helpen we je bij het maken van de SWOT analyse en de confrontatie matrix.

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk het Marketing Kennisplein →

5 Reacties

 1. Anna Kretova

  Hi Jerome,

  heb je een aantal modellen al in het Engels uitgewerk of weet jij een resource die dat kan?

  Dank!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Anna, we werken inderdaad aan een oplossing hiervoor. Echter is dat sneller gezegd dan gedaan maar de vraag wordt ons vaak gesteld. We komen er spoedig op terug.

   Antwoord
 2. barend

  Hallo,

  Ik zou graag wat hulp bij mijn SWOT-analyse hebben. Kunnen jullie daarbij helpen? als ik in de volgende mail achtergrond informatie er bij geeft waarover een SWOT gemaakt moet worden.

  Groet barend

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Barend,

   ik kijk er graag eens naar. Stuur de gegevens van je SWOT maar toe.

   Antwoord
 3. Tiny Vijn

  Graag ontvang ik de video`

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Share This
Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Dankjewel, in goede orde ontvangen!