REACTIES

Stel je vraag en ontvang antwoord
Plaats jouw reactie

117 Reacties

 1. Hannie

  Kan ik hier nog iets vragen?

  Antwoord
 2. Hans

  Ik heb een vraag over de opties van het SFA model.
  Bij de 3 opties heb ik 1 optie die er net uitspringt. Is het zo dat ik de overige 2 opties ook gedeeltelijk kan volgen. Dus uiteindelijk volg ik wel de optie die het best eruit komt, maar gedeeltelijk dus ook de ander 2 opties.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Beste Hans, daar is natuurlijk niets mis mee. In hoeverre wijken de drie opties af van de nul-optie?

   Antwoord
 3. Godfried

  Hoi,
  Ik ben bezig met een onderzoek naar de impact van een nieuw business model op de bedrijfsvoering. Een onderwijsinstelling wil naast het regulier bekostigd onderwijs ook een bedrijfsopleidingen tak starten voor private opleidingen en avondonderwijs. De bedrijfsvoering moet nu 2 bedrijfsmodellen ondersteunen een non-profit en een profit-model. Wat zijn de conflicten zoals andere AO/IC, IT systemen, competenties etc. Ik dacht om business model Canvas aangevuld met een SWOT of 7S model te gebruiken om dit verder te analyseren. Hebben jullie tips en trucs?

  Antwoord
 4. Maxime

  Hi Jerome,

  Ik ben op dit moment bezig met mijn afstudeerstage voor mijn studie International Business and Languages.
  Mijn opdracht is een marketingplan opstellen voor de Duitse B2C markt voor mannen en vrouwen tussen 25-35 jaar in de deelstaat Noordrein-Westfalen. Mijn bedrijf heeft op dit moment 48 verkooppunten in deze staat, maar heeft nog nooit marketing ingezet op de eindconsument zelf en nu willen ze dus weten hoe zij deze op de beste manier kunnen gaan bereiken. De doelgroep is gekozen omdat dit hun hoofd doelgroep in Nederland is.
  Heb jij hiervoor tips? Wellicht goede modellen of onderzoeksmethodes? Voor de interne analyse heb ik tot nu toe het 7S model gebruikt.
  Ik vind het erg lastig… Ik heb zelf het idee om enquêtes te gaan verspreiden in Facebookgroepen, maar omdat mijn doelgroep best specifiek is betwijfel ik het zeer…

  Ik hoor het heel graag van je!

  Antwoord
 5. Maayke

  Hoi Jerome! Ik heb ooit een keer gebruik gemaakt van jouw confrontatiematrix model. Ik heb een vraag: is het noodzakelijk een SFA te gebruiken? (En waarom niet?)
  Mvg Maayke

  Antwoord
 6. Gijs Cooijmans

  Hoi Jerome,
  Thanks voor alle input vanaf jouw website voor mijn scriptie! Ik ben nu bezig met de implementaties en hiervoor heb ik het SFA model gebruikt. Door drie implementaties te testen, wil ik graag weten of ze toepasbaar zijn voor mijn onderzoek. Het SFA model is bij tien werknemers afgenomen en de totale resultaten per implementatie zijn 74,79 %, 74,71 % & 79,47 %.
  Kan ik hieruit concluderen dat alle drie de implementaties toepasbaar zijn?
  Ik hoor graag van je!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Gijs, dankjewel voor je compliment! Leuk om te horen dat de informatie toepasbaar voor je is.

   Wow. Het is vrij uniek dat de diverse strategieën zo dicht bij elkaar eindigen. Zijn de verschillen tussen de strategische opties groot?

   Indien je het SFA-model op de juiste manier hebt toegepast kun je inderdaad concluderen dat alle drie de strategische opties relevant zijn voor implementatie. De informatie die je me geeft is te summier om inhoudelijk advies te geven. Succes!

   Antwoord
 7. Reshmie

  Morning meneer jerome,

  Zou u me graag kunnen helpen met wat begrippen. Wat ze betekenen als het gaat om een product en met een voorbeeld graag.

  1.free publicity
  2.sales promotion
  3.distriburieverkoopstrategie
  4.financiele aspect
  5.bestelfrequentie van de afnemers
  6.mate van de gewenste afzetbeheersing

  Met vriendelijoe groeten,

  Antwoord
 8. Ben

  Hi Jerome,

  Ik ga voor mijn afstudeerscriptie onderzoeken of het bedrijf actief kan worden op de markt van maaltijdboxen, door drank toe te voegen bij de maaltijdbox. Hoe kan ik het beste deze markt in beeld brengen en hoe kan mijn scriptie het beste indelen?

  Groeten Ben

  Antwoord
 9. H.

  Goedemorgen,

  Ik ben bezig met mijn scriptie. Mijn onderzoeksvraag is om binnen de huidige klantenkring de omzet te verhogen (B2B). Toen kwam ik uit op het Abell model. Mijn deelvragen zijn opgesplitst in drie deelvragen, op basis van de drie pijlers van abell.

  1. Hoe is het huidige klantenbestand opgebouwd?(afnemers)
  2. Wat zijn de behoeften van de huidige klanten (behoeften) (fieldresearch)
  3. ? Iets met technologien. Ik dacht aan: Welke technologien zijn beschikbaar om in de behoeften te kunnen voorzien?

  Zoals u kunt zien heb ik de laatste deelvraag nog niet op papier. Dit is een lastige, omdat eigenlijk iedere ’technologie’ ontwikkeld kan worden.

  Onder de deelvragen wil ik een klein model om de uitkomsten theoretisch te onderbouwen.

  Deelvraag 1 = Klantenpiramide Curry
  Deelvraag 2 = ?
  Deelvraag 3 =?

  Bij deelvraag 2 wil ik een soort behoeftenpirmaide van Maslow gebruiken, maar het is een B2B organisatie. Bestaat daar een model voor?
  + suggesties voor een derde deelvraag?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi, ik wil je adviseren om meer te denken richting je einddoel. Ga eens na, indien je de behoeftenpiramide van Maslow hebt uitgewerkt; wat is dan je eindresultaat? Ik denk dat de behoeftenpiramide van Maslow een middel is om uiteindelijk meer inzage te krijgen in bijvoorbeeld de klantreis.

   Ga na welke modellen je tot duidelijke conclusies kunnen brengen. Bekijk ook de SWOT-analyse, het vijfkrachtenmodel en de customer journey eens. Succes!

   Antwoord
 10. Athra

  Hoe kan ik mijn account opzeggen ?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Athra, dat kan via de Mijn Account pagina wanneer je bent ingelogd. Je kunt op een later tijdstip je account weer eenvoudig activeren indien gewenst. Laat me weten indien je er niet aan uitkomt. Graag tot ziens op StrategischMarketingPlan.com. Groet, Jerome

   Antwoord
 11. Suzanne

  Hi Jerome,

  Ik ben bezig met mijn afstudeer scriptie en dien de huidige klanten in kaart te brengen op B2C niveau. (Het betreft een online bedrijf waarvoor op mijn scriptie schrijf, ik dien dus ook meer online te denken in mijn Theoretisch Kader.)

  Ik kom er alleen niet uit welk model ik hier het beste voor kan gebruiken.

  Kan je mij verder helpen?

  Groetjes,

  Suzanne

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Beste Suzanne, kijk in eerste instantie eens naar de Klantenpiramide volgens Jay Curry. Verder weet ik natuurlijk niet wat voor informatie je precies hebt op klantniveau. Wellicht is het namelijk interessant om na te gaan of je verschillende klantgroepen kunt definiëren waarop je eventueel de bestaande customer journey aan kunt passen (of juist de klantreis volledig in kaart kunt brengen). Succes!

   Antwoord
 12. Julie h

  Hi Jerome,

  Voor een stage gesprek dien ik een opdracht te maken. Deze houdt in een marketingplan opstellen voor een self service advertising platform voor de lokale handelaar. Het bedrijf waar ik op gesprek ga is een mediabedrijf.

  Het probleem is dat ik nog nooit marketing gehad heb en niet echt een structuur vind hoe ik hier best aan begin.
  Kan je me op gang helpen?

  Alvast bedankt
  Grts
  Julie

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Ik help je graag Julie. Ik wil je adviseren om de SMP-methode eens door te nemen. Dit zijn 7 stappen waarmee je een strategisch marketingplan kunt samenstellen. Als er daarna nog vragen bij je bestaan hoor ik het graag van je. Succes!

   Antwoord
 13. T

  Hallo,

  Ik ben bezig met een marketingplan voor een B2B organisatie. Er is niet eerder een marketingplan gemaakt. Probleem is twee verschillende diensten/producten met twee verschillende doelgroepen. Al sluit de ene doelgroep de ander niet persé uit. Is het raadzaam om dan twee marketingplannen te schrijven? Positionering van producten/merken/bedrijf en dus benadering richting doelgroep en communicatie is nog niet duidelijk.

  Ik hoor graag!

  Gr Tessa

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Tessa, ik raad je aan (op basis van de informatie die je me hebt gegeven) één marketingplan te schrijven waar je een duidelijk onderscheid maakt tussen de verschillende product-marktcombinaties.

   Antwoord
 14. Barend

  Beste Jerome Knoot,

  ik moet momenteel droge bulk ladingen wereldwijd in kaart brengen. Het bedrijf wilt namelijk de Ladingbroker (persoon die ladingen aanbiedt) buitenspel zetten. Nou zijn die ladingen stromen wel goed in kaart te brengen maar vanuit de Hogeschool voldoet dit alleen niet. Er moeten ook modellen aan te pas komen. Welke modellen zou u hier aanbevelen?

  Bij voorbaat bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Barend

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Beste Barend, ladingstromen in kaart brengen is meer een logistieke aangelegenheid. Ik neem aan dat jij vanuit een marketingstrategisch oogpunt input dient te leveren voor het bedrijf. Ik raad je aan om een strategisch marketingplan op te stellen met als doelstelling om de ladingbroker te bypassen in de bedrijfskolom.

   Antwoord
 15. Michele

  Hoi!
  Heb je ook uitgebreide informatie over de 5C analyse? en hoe dit zich verhoudt tot de 5P analyse?
  Alvast dank!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Michele, de 5C analyse betrekt zowel externe als interne factoren in haar analyse om tot de juiste marketingstrategie te komen. De 5P’s zijn daarin tegen een framework voor het analyseren of het opstellen van de marketingmix (marketingtactiek).

   De modellen zijn dus erg verschillend van elkaar en dienen ieder een ander doel.

   Maakt dit het iets duidelijker voor je?

   Antwoord
 16. steef

  Hi,
  Ik ben op dit moment bezig met een online marketing plan. Mijn stagebedrijf wil de specifieke doelgroep x beter leren kennen om daar met content marketing op in te kunnen spelen. Dus in iedere fase, de juiste content aan de hand van hun wensen.
  Nu vraag ik me af of er een model is om de huidige online-marketingmix in kaart te brengen? of welk alternatief er anders geschikt is?

  Mijn stagebedrijf bevindt zich in de b2b markt, zakelijke dienstverlening.

  Met vriendelijke groet,

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Steef, een marketingmix bestaat altijd uit instrumenten. Deze marketinginstrumenten zijn tactisch van aard. Als je het hebt over een online content marketing strategie kun je daar verschillende instrumenten inpassen, bijvoorbeeld; zoekmachine optimalisatie, Social, Social ads. Een marketingmix is niet veel meer dan een uitwering van de verschillende marketinginstrumenten die jij in gaat zetten en hoe deze elkaar kunnen versterken binnen de overkoepelende content strategie.

   Antwoord
 17. Griet Wiersema

  Allereerst, bedankt voor je heldere uitleg op deze website. Dit helpt mij echt met het schrijven van mijn sciptie. Ik heb alleen 1 vraag, welke publicatiedatum kan ik vermelden i.v.m. mijn bronvermelding.

  Bedankt!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Griet, dankjewel voor je compliment. De SMP-methode is voor het eerst gepubliceerd in augustus 2012. Echter controleren wij al onze publicaties op deze website met regelmaat om deze accuraat en actueel te houden.

   Antwoord
 18. Jordi Doms

  Hallo Jerome,

  Ik ben bezig met mijn afstudeerstage. Ik zou graag alle 7 de video’s ontvangen. Ontzettend bedankt voor je nuttige informatie!

  Antwoord
 19. Arra

  Beste Jerome,

  Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik voor een uitzendbureau bezig die een marketingstrategie wil voor een groei de komende 5 jaar Heeft u nog tips voor mij hoe ik dit het beste kan opzetten. Bij voorbaat dank!

  Antwoord
 20. Chiel

  Beste Jerome,

  Ik ben momenteel bezig met een afstudeeronderzoek maar ik ben er nog niet uit welke modellen het beste hierbij passen.
  Mijn opdracht is om ondernemers (6) in een bepaald gebied in te laten spelen op kansrijke ontwikkelingen. Deze ondernemers zijn aangesloten in een stichting van ruim 100 ondernemers. Momenteel doet zich een kansrijke ontwikkeling voor en heb ik mijn onderzoek afgebakend tot deze ontwikkeling. Middels dit onderzoek moet er nieuwe business gegenereerd worden in dit gebied. Andere ondernemers in de stichting die gevestigd zijn in een ander gebied moeten dit kunnen kopieren om zelf ook nieuwe business te kunnen genereren.
  Ik ben aan de slag gegaan met het invullen van het Business Model Canvas (BMC) voor deze ondernemers. Op deze manier probeer ik te achterhalen welke waardes deze ondernemers bezitten. Echter zoek ik nog een ander model die als ruggengraat van het BMC model kan werken.

  Heeft u enig idee welk modellen ik kan combineren met het BMC model?

  Met vriendelijke groet,

  Chiel

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Chiel, het is voor mij lastig om met de informatie die je mij geeft goed te antwoorden. Maar ik doe mijn best.

   Wanneer de organisatie nog niet bestaat, wat ik opmaak uit jouw bericht, is het voornaam om risico tot een minimum te beperken. Wat je zeker niet wilt is investeren in een project wat geen slagingskans heeft. Het Business Model Canvas is een goede manier om je nieuwe organisatie vorm te geven. Ook wil ik je aanraden om eens te kijken naar het expiriment board ook wel validation board genoemd. Hiermee kun je het startersrisico tot een minimum te beperken door enkele expirimenten uit te voeren onder potentiële kopers. Met die informatie kun je het Business Model Canvas makkelijker en sneller invullen.

   Antwoord
 21. Lucca Caggiari

  Beste!,
  ik ben zeer gedesinteresseerd in de 7 video’s over het 7 stappenplan van de smp methode, dit wil ik gaan gebruiken om er beter achter te komen hoe ik een marketingplan moet opstellen voor mijn opdracht van school.

  met vriendelijke groeten!

  Lucca Caggiari
  leerling Citaverde College Maastricht

  Antwoord
 22. Babs

  Hi Jerome, dankjewel, heel fijn al jouw heldere uitleg! Ook bij Nima C fijn om steeds even terug te grijpen naar jouw tekst en uitleg om het geheel wel te blijven overzien.
  Zou je mij ook de 7 video’s willen toesturen? Alvast bedankt en keep up the good work 🙂

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel! Ik ben deze website begonnen om inderdaad een overzicht te bieden dat je er makkelijk bij kunt pakken. Goed om te horen dat jij dat ook zo ervaart.

   Groetjes,

   Antwoord
 23. memphis Velden

  top !! heeft me goed geholpen, Bedankt!

  Antwoord
 24. Maxime

  Hee Jerome,

  Voor mijn afstudeeropdracht ben ik bezig om het volgende te onderzoeken:
  – Mijn bedrijf heeft een tool ontwikkeld en wil deze nu op een zo waardevol mogelijke manier op de markt brengen. Aan mij de vraag om een marketingcommunicatieplan te schrijven hiervoor. Welke modellen zou ik hiervoor kunnen gebruiken? Het bedrijf is een B2B en zit in de zakenreisbranche.

  Groetjes,
  Maxime

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Maxime, indien je een online marketingplan schrijft kun je grotendeels de SMP-methode hanteren. Echter zul je moeten nagaan of alles even relevant is en of je sommige modellen moet vervangen of toevoegen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een marketing-funnel.

   We werken bij StrategischMarketingPlan.com eraan om ook uitgebreid instructies te geven over het Online Marketingplan zoals we dat ook hebben gedaan voor het Strategisch Marketing Plan en de SMP-methode.

   Antwoord
 25. Nick Winnik

  Beste Jerome,
  Voor mijn scriptie doe ik onderzoek bij een bedrijf dat zich bevindt in een red ocean, waardoor het bedrijf niet uniek meer is. Welke onderzoeksmodellen kunnen mij helpen om het bedrijf naar een blue ocean te krijgen? In mijn onderzoek kijk ik dus vooral naar de markt en de consument.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Nick,

   Dat is geen simpele vraag die je stelt. Wanneer het echt een vereiste voor je is om richting een blue ocean te gaan stel ik voor om een geheel nieuwe marketingstrategie te ontwikkelen.

   Antwoord
 26. Walid Bourety

  Mooi initiatief!

  Antwoord
 27. Bianca

  Duidelijke video

  Antwoord
 28. Noah

  Hallo,

  Ik zou graag de 7 video’s willen ontvangen!

  Alvast bedankt.

  ps. Goede uitleg van de SMP-methode

  Antwoord
 29. Willemijn

  Hi Jerome,

  Voor mijn adviesrapport wat gaat over relaties tussen goede doelen organisaties en hun sponsor ben ik op zoek naar een model wat gaat over relatie (marketing).

  Ik vroeg mij af welk model u mij aanraad.

  Vriendelijke groet,

  Willemijn Jansen

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Willemijn,

   Een model wat je daarbij zou kunnen gebruiken zijn de waardestrategieën van Treacy en Wiersema.

   Succes,

   Antwoord
 30. Pieter Kramer

  Hallo Jerome,

  Ik zou graag de zeven video’s met stappen voor het marketingplan ontvangen.

  Met vriendelijke groet,

  Pieter Kramer

  Antwoord
 31. Anouk Schimmel

  Beste Jerome,

  Ik ben nu bezig met het schijven van mijn scriptie en heb gekozen voor een marketing plan. Ik zou graag willen weten wat de opties zijn om in kaart te brengen wat de huidige strategie is van het bedrijf. Ik weet dat je dit met het 7’s model kunt doen, maar zijn er ook nog andere opties? (strategic window bijvoorbeeld?) Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Anouk

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Anouk,

   Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet bekend ben met het Strategic window.

   Ik weet dat er verschillende methodes zijn om de organisatie te analyseren. Het 7S model is de bekendste en meest gebruikte.

   Antwoord
 32. Stephanie

  Hee Jerome,

  Allereerst wat een fijne site! Er zijn er niet veel zoals deze…
  Momenteel ben ik bezig met afstuderen.
  Het bedrijf bevindt zich in de B2B-markt, is een fiscaal adviseur en wilt een marketingcommunicatiestrategie uitgewerkt hebben aangezien zij de communicatie naar de (potentiële) klant aanzienlijk moet verbeteren.

  De scriptie is gebaseerd op het volgende vraagstuk: Wat is de huidige en de gewenste externe communicatiestrategie van XX vanuit het perspectief van de wensen en behoeften van de huidige en potentiële klanten?

  Nou is mijn vraag welke modellen ik volgens u het beste kan gebruiken hiervoor.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Stephanie, dankjewel! Dat horen we graag 🙂

   Als ik het goed begrijp schrijf je een communicatieplan op tactisch niveau? In dat geval kun je een analyse uitvoeren van de huidige marketingstrategie en marketingmix. Deze input kun je samen met een marktonderzoek vormen tot de gewenste marketingmix. Is dit antwoord op je vraag?

   Antwoord
 33. Timmerman

  Beste Jerome,

  Welke modellen zijn toepasbaar in een marketingcommunicatieplan?

  Mijn onderzoeksvraag heeft betrekking op het realiseren van meer bezettingsgraad voor desbetreffende organisatie.

  Vriendelijke groet,

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi, sommige onderdelen van de SMP-methode kunnen voor jou van toepassing zijn. Bekijk de 7 stappen en ga na welke voor jouw marketing communicatieplan te gebruiken zijn.

   Antwoord
 34. Harry

  Hi Jerome,

  Ik heb een beetje hetzelfde vraag als stephanie, ik ga ook afstuderen waarbij ik een product in de buitenlandse markt wil aanbieden. Ben nu bezig met het theoretisch kader en ben op zoek naar nieuwe (groei) modellen/theorieën, omdat dit vanuit de opleiding wordt aangemoedigd.

  Groet,

  Harry

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Harry, in het geval van een exportplan kun je kijken welke van de stappen van de SMP-methode van toepassing kunnen zijn voor jouw plan.

   Antwoord
 35. Kenzo

  Hoi Jerome,

  Momenteel ben ik bezig met afstuderen aan de opleiding Commerciële Economie. Hiervoor ben ik bezig met een Strategisch Marketingplan voor een bedrijf dat zich bevind in de onderzoeksbranche.

  Mijn scriptie heeft betrekking op; Kan bedrijf X een binnen het marktsegment X een onderscheidende/ concurrerende marktpositie innemen na de eventuele naamswijziging in X?

  Mijn vraag is welke marketingmodellen ik het beste kan gebruiken om mijn scriptie te kunnen vormgeven.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet,

  Kenzo

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Kenzo,

   Een dergelijk marketingonderzoek kun je niet in één marketingmodel vatten. Je dient hiervoor een methodologie voor te gebruiken. De methode die ik je hiervoor aanraad is de SMP-methode.

   Antwoord
 36. Anouk

  Hoi Jerome,

  Ik ben momenteel bezig met afstuderen.
  Voor een bedrijf moet ik een dienst gaan ontwikkelen wat gericht is op bedrijven.
  Volgens schooltermen schrijf ik een strategisch plan.
  Echter kom ik er niet goed uit welke modellen ik hiervoor kan gebruiken.
  Heb jij hier een idee voor?

  Groetjes,
  Anouk

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Anouk, het kenmerk van een strategisch marketingplan is dat je vanuit een strategisch beslissingsniveau een marketing tactiek en daarop volgend een marketing operatie uitwerkt. In mijn optiek is de minimale vereiste aan een dergelijk plan; een markt analyse, organisatie analyse, een confrontatie van beide waarbij strategische issues naar voren komen, marketingstrategie, marketingtactiek en vervolgens je marketing jaar plan.

   De volgende modellen kun je gebruiken voor je markt analyse:
   -Abell model
   -vijf krachten model

   De volgende modellen kun je gebruiken bij een organisatie analyse:
   -BCG matrix
   -7S model
   -Klantenpirmade

   Voor een correcte confrontatie gebruik je de SWOT en confrontatiematrix.

   Voor marketingstrategie zijn de waardestrategieën van Treacy en Wiersema en de Ansoff matrix aan te bevelen.

   Marketing tactiek is in te vullen met een marketingmix volgens de 4P’s, 4C’s of SIVA.

   En de laatste stap, het marketing jaar plan kun je invullen met een Gantt chart.

   Let wel, dit is een minimale beschrijving om je marketingproject aan te vliegen.

   Antwoord
   • Anouk

    Hi Jerome,

    Ontzettend bedankt voor de snelle en zeer nuttige reactie.
    Ik ga hier zeker mee aan de gang.

    Bedankt!

    Antwoord
 37. Danielle

  HI Jerome,

  Momenteel ben ik bezig met het schrijven van de Theoretische Kader voor mijn scriptie. Hierbij moet ik enkele modellen gebruiken die zich richten op een kijkonderzoek, kijkmotieven etc. Het gaat overigens om een informatief kinderprogramma voor kinderen. Heb jij toevallig een paar goede voorbeelden voor modellen?

  Groetjes, Danielle

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Danielle, ga voor jezelf na in hoeverre de 7 stappen van de SMP-methode van toepassing is op jouw theoretisch kader.

   Antwoord
 38. Stephanie

  Hi Jerome,

  Ik ben nu aan het afstuderen, ik ga een exportplan schrijven. Met een product van hun naar een nieuw land.

  Ben vooral een beetje opzoek naar nieuw modellen, gebruikte voor voorgaande projecten veel al: 7S of Canvas, Destep, ABCD-analyse, Porters 5 krachten, STP, Ansoff, marketingmix.

  Nog tips voor mijn afstudeerscriptie qua nieuwe modellen?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Stephanie, ik denk dat je al een goed beeld hebt hoe je je exportplan vorm kunt geven. Je kunt de 7 stappen van de SMP-methode ook voor een groot deel toepassen op jouw exportplan. Succes!

   Antwoord
 39. Desi

  Hey Jerome,

  Ik ben bezig met mijn onderzoeksvoorstel. Met een bestaande product wilt het bedrijf nieuwe markten betreden. Er is al een vooronderzoek gedaan, waarin een aantal markten gekozen zijn. nu moet ik onderzoeken welke markt de beste is om te betreden, waarbij er weinig aanpassingen aan het product gedaan hoeven te worden. welke theorie en modellen raadt jij mij aan?

  Groet,

  Desi

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Desi, je zou enkele markten waarvan jij een vermoeden hebt dat ze interessant zijn, verder kunnen uitdiepen met het 5 krachten model. Het zou een aanpak kunnen zijn om a.d.h.v. 3 of 4 vijf krachten modellen een meest geschikte markt te kiezen.

   Antwoord
 40. Jan

  Hi Jerome,

  Ik ben bezig met mijn scriptie. Tegenwoordig probeert de opleiding studenten uit te dagen door modellen te gebruiken die anders zijn dan de meest gebruikte, of modellen die verder de diepte ingaan (Zoals het concurrentiegedragmodel dat je noemt). Mijn onderzoek richt zich voornamelijk op marktanalyse. Analyse van kanalen, afnemers, concurrenten en dit moet uitmonden in strategisch en tactisch marketingadvies. Heb jij ideeën welke modellen geschikt zijn?

  Groet,

  Jan

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Jan, daarin mag het 5-krachten model van Porter niet in ontbreken natuurlijk! Verder denk ik dat een analyse van het klantenbestand ook interessant kan zijn. Gebruik daar de klantenpiramide volgens Curry voor.

   Denk je dat het interessant kan zijn om een marktanalyse en een organisatieanalyse te confronteren om daar strategische issues te identificeren? Zoja, kijk dan eens naar de confrontatiematrix. Voor strategisch advies kun je Ansoff en de waardestrategieën van Treacy en Wiersema gebruiken. Succes!

   Antwoord
 41. Carolina Jara

  Beste Jerome,

  Duidelijke uitleg, top! Ik ben erg benieuwd naar de andere 7 filmpjes over je marktstrategie?

  Met vriendelijke groet,
  Carolina Jara

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel Carolina, gebruik de groene knop die je bovenaan deze pagina vindt. Je zult de andere video’s daarmee ontvangen.

   Groetjes,

   Antwoord
 42. Gul

  Hi Jerome,

  Ik ben momenteel aan het afstuderen en wil een aantal modellen gebruiken alleen loop ik een beetje vast. Voor mijn bedrijf moet ik onderzoeken of het werken met 1 systeem voor lead generatie (Marketing Automtion) een oplossing kan bieden om meer leads te genereren.

  Alleen weet ik dus niet welk model ik hierbij kan gebruiken.

  Nog een punt: het bedrijf is gefuseerd waardoor er meer leads gegenereerd moet worden

  Heb jij misschien een idee?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Gul, uiteraard moet het marketingmodel in dienst staan van het resultaat dat je wilt bereiken. Dat ten eerste.

   Het toepassen van een systeem dat geschikt is voor Marketing Automation vindt plaats op tactisch beslissingsniveau binnen de vorming van marketing. Marketing tactiek staat altijd in dienst van ‘Marketingstrategie’. In hoeverre is marketingstrategie bepaald en kun jij daar op voort borduren?

   Het is zaak dat je de juiste ‘marketing-uitrusting’ kiest. Dat kun je doen met de 4P’s, 4C’s of het SIVA model.

   Antwoord
 43. Hester Baan

  mooi duidelijk filmpje, ik zou het leuk vinden om de andere filmpjes te ontvangen.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Hester, ik heb je gemaild betreft de andere video’s voor je strategisch marketingplan

   Antwoord
 44. Misja Swain

  Hi Jerome,

  Ik studeer commerciële economie en ben nu aan het afstuderen. Voor mijn scriptie ga ik een strategisch marketingplan schrijven.

  Jouw site is de beste die ik in de afgelopen vier jaar ben tegengekomen, perfecte leidraad!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Wow, wat een mooi compliment Misja! Daar doen we het voor 🙂

   Antwoord
 45. Tinka

  Hoi Jerome,

  ik ben voor mijn opleiding small business and retail management bezig met een marketingplan voor een klein bedrijf wat bedrijfscoaching en persoonlijke coaching aanbied. Binnen 5 jaar zal er een bedrijfsovername plaats vinden. Nu vraag ik me af welk model ik het beste kan toepassen voor de interne analyse. Vorig jaar heb ik tijdens mijn opleiding voor een groot bedrijf het 7s model gebruikt. Deze lijkt mij bij dit bedrijf niet van toepassing. Heb je nog een goede tip?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Tinka, indien jou het 7S model niet gepast lijkt zijn er in mijn optiek 2 alternatieven:

   Één, is het INK-model welke een alternatief is op het 7S model. Twee, is een organisatie analyse gericht op de rationele en emotionele elementen van de organisatie om sterktes en zwaktes bloot te leggen. Optie twee is een meer pragmatische uitvoering van het 7S model.

   Beantwoord dit je vraag?

   Antwoord
   • Tinka

    Hoi Jerome,

    Hier kan ik zeker wat mee! Heel erg bedankt voor de terugkoppeling, ik ga er meteen verder aan werken.

    Antwoord
 46. Jacqueline van der Oort-van Toledo

  Beste Jeroen,

  Komende maandag dien ik tijdens mijn tweede sollicitatiegesprek een fictief marketingplan tijdspad te presenteren voor de directive van het desbetreffende bedrijf.

  Ze verwachten niet dat ik de hele markt al ken. Ze willen wel graag hooflijnen en een tijdspad zien. Hoe ik een tijdspad zou invullen. Tevens geven ze aan dat ik er niet al teveel tijd aan hoeft te besteden, ongeveer 20 minute. Het gaat ze alleen om het idee.

  Heb jij voor mij een suggestie hoe ik dit zou kunnen aanpakken?

  Graag verneem ik van je. Dank je wel.

  Met vriendelijke groet,
  Jacqueline van der Oort-van Toledo

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Jacqueline,

   Hoe is de presentatie gegaan afgelopen maandag? Mijn antwoord is wellicht niet meer actueel. Maar ik zou de SMP-methode doornemen en behandelen in het gesprek.

   Antwoord
 47. Saskia Smits

  Hoi Jeroen,

  Voor mijn afstudeer scriptie wil ik onderzoeken welke marketing strategie mijn bedrijf moet kiezen om het product consumptief krediet succesvol te vermarkten.
  Ik zat zelf te denken aan de modellen Destep en 5 krachten model van Porter voor externe analyse, 7s model voor interne analyse. SWOT en confrontatie matrix voor strategie. En Ansof. Zit ik hiermee in de goede richting of heb jij andere ideeën?

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Saskia,

   Wat is de reden dat je een portfolio-analyse als BCG matrix of MaBa analyse achterwegen laat? Ik denk dat met de aanvulling van een portfolio-analyse je opzet compleet is.

   In hoeverre wil je je plan aanvullen met marketingtactiek en de operationele handelingen van het uitvoeren van de marketingstrategie?

   Succes!

   Antwoord
 48. Jens

  Hi Jerome,

  Bedankt voor de heldere uitleg op de site.

  Voor mijn stage moet ik een plan schrijven voor een bedrijf in de B2B markt. Dit bedrijf richt zich dus op de dealers van hun product. Nu willen ze graag weten hoe ze de echte eindgebruikers van het product kunnen bereiken. Zou ik deze uitkomsten ook in een bepaald model kunnen zetten?

  Met vriendelijke groet,

  jens

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hallo Jens,

   Als ik jouw verhaal lees, denk ik als eerste aan het vijf krachten model van Porter.

   Ik denk dat het interessant is om de verschillende markt-krachten in kaart te brengen. Van daaruit zou je eventueel strategische beslissingen kunnen nemen met behulp van een Confrontatiematrix. Succes!

   Antwoord
 49. Ellen

  Hi Jerome,

  Ik ben bezig met een marketingplan voor een bedrijf. Welk model is het meest geschikt om te gebruiken om te achterhalen welke marketingstrategieën het bedrijf nodig heeft?

  Er zijn er namelijk zo veel, en ik weet niet welke het duidelijkst is.

  Ik hoor graag van u.

  Ellen

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Ellen, om een volledige marketingstrategie (lange termijn) onder de loep te nemen, adviseer ik je de 7 stappen van het marketingplan te volgen.

   De verschillende marketingmodellen zijn onderdeel van deze 7 stappen.

   Antwoord
 50. Eva

  Hi Jerome,

  Allereerst, bedankt voor je reactie.

  Ik ben niet bezig met een marketingplan, dat is het lastige. Ik ga het effect van de acties meten en onderzoeken (Hoeveel is er meer verkocht naar aanleiding van deze actie, wat vindt de klant van de folder en de daarbijbehorende acties, wat was er van invloed op/tijdens de actie).

  Na veel gegoogled te hebben, heb ik wat modellen die ik kan gebruiken zoals bijvoorbeeld SWOT, Abell en BCG. Maar een overkoepelende theorie, plan of model kan ik niet vinden om aan het einde van het onderzoek te zeggen ik heb alles onderzocht.

  Aan het einde van het onderzoek wil ik er niet achter komen dat ik iets vergeten ben mee te nemen in het onderzoek wat wel belangrijk was.

  Groetjes,

  Eva

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Eva,

   Oei, dat is een zeer specifiek operationeel onderzoek waar ik eerlijk gezegd niet veel vanaf weet. Het gaat om een offline actie?

   Ik zou je wel verder kunnen helpen als het een online actie betreft. Zelf heb ik verschillende online campagnes met succes uitgezet. Dus daar kan ik je wel iets over vertellen.

   Groetjes Jerome

   Antwoord
   • Eva

    Beste Jerome,

    Dank voor je reactie. Ik ben er momenteel achter dat ik een marketingcommunicatie onderzoek doe haha.

    Ik ben al verder met het onderzoek en het gaat eindelijk de goede richting op!

    Toch bedankt en succes verder.

    Groetjes.

    Antwoord
   • Rémon Zilver

    Hoi Jerome,

    Ik ben erg benieuwd naar de online campagnes die je met succes hebt ingezet. Zou je me daar iets meer over kunnen vertellen?

    Met vriendelijke groet,

    Rémon Zilver

    Antwoord
    • Jerome Knoot

     Hoi Rémon, dankjewel voor je compliment. Leuk om even met je gebeld te hebben.

     Zoals ik aan de telefoon al beloofde hier de link van de SEO opleiding.

     Antwoord
     • Rémon Zilver

      Hoi Jerome, bedankt voor je belletje, veel aan gehad 🙂

 51. Eva

  Beste Jerome,

  Goede uitleg en duidelijke site!

  Na veel zoeken kwam ik hier en misschien kan je me helpen, want ik het lukt mij niet om een goed antwoord te vinden..

  Voor mijn onderzoek ben ik opzoek naar een model waarmee ik aan het einde van het onderzoek kan zeggen ja ik heb “alles” onderzocht. Ik heb dit model of deze theorie als basis gebruikt en op basis hiervan kan ik zeggen dat ik “alles” onderzocht heb.

  Ik ga onderzoeken wat de acties in verschillende folders van het bedrijf doen. Wat is jou advies?

  Ik hoor heel graag van je.

  Groetjes

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Eva,

   Ben je bezig met een marketingplan? In dat geval zou ik mezelf niet willen beperken tot één model. Ik raad je aan om de 7 stappen voor een marketingplan te gebruiken op.

   Enkele modellen zijn hierin essentieel. Daarnaast kun je je plan verder ‘uitdiepen’ met aanvullende modellen en analyses.

   Is je vraag hiermee beantwoord? Groetjes Jerome

   Antwoord
 52. Marieke

  Beste Jerome,

  Complimenten voor de zeer duidelijke en overzichtelijke site!!

  Voor het beleidshoofdstuk in mijn strategisch plan ben ik op zoek naar enkele modellen. Wat adviseer jij?

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Marieke

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Marieke,

   Dankjewel! 🙂

   In mijn ogen zijn de volgende modellen essentieel voor ieder commercieel strategisch plan:

   1. vijf krachten model
   2. SWOT analyse
   3. Confrontatiematrix

   Van daaruit kun je positieve en negatieve issues identificeren. Deze zijn de basis om je strategie op te baseren. Je beantwoord namelijk de issues met een passende strategie.

   Duidelijk zo?

   Groetjes Jerome

   Antwoord
 53. Renée

  Hoi Jerome,

  Zoals Robin aangaf is dit erg overzichtelijk en ook bij mijn studie komen veel modellen overeen. Kunt u mij het uitleggen wat het verschil is tussen een strategische marketingplan en een marketingplan?

  groetjes Renée

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Renée,

   Leuk dat je een bericht achterlaat. En goede vraag ook!

   Het ‘strategisch marketingplan’ is een marketingplan dat begint op strategisch niveau. Daarmee is het strategisch marketingplan ontwikkeld voor lange termijn. Ook het tactische (middellange termijn) en operatie (korte termijn) kunnen aan bod komen in een strategisch marketingplan.

   Het ‘marketingplan’ daarin tegen hoeft niet persé strategisch van aard te zijn. Het kan een tactisch plan of zelfs een operationeel plan zijn.

   Denk bijvoorbeeld aan een marketingplan waarin de marketingmix is uitgewerkt (4P’s). Of aan een operationeel marketingplan waarin de marketingactiviteiten voor het komende jaar zijn uitgewerkt.

   Conclusie: Marketingplan is een verzamelnaam voor verschillende planmatige beschrijvingen voor marketing. Het strategisch marketingplan is een planmatige beschrijving voor marketing op het lange termijn (strategisch niveau dus).

   Is hiermee je vraag beantwoord?

   Groetjes Jerome

   Antwoord
 54. Robin

  Dank voor deze informatie. Als HBO student Commerciële Economie zijn alle modellen tijdens mijn studie besproken. Dit overzicht maakt het erg helder!

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Ha Robin,

   Dankjewel voor je compliment. Leuk om te horen.
   Succes met je opleiding en als ik je ergens mee kan helpen hoor ik het graag.

   Groetjes,
   Jerome

   Antwoord
   • veerle

    Hoi Jerome,

    Ook ik zit in mijn afstudeerperiode waar ik een onderzoek uitvoer voor mijn stage. Ik doe onderzoek naar in hoeverre de collectie (het is een kledingmerk) aansluit bij de wensen en behoeften van de klant?
    Welk model zou ik het beste kunnen gebruiken? het is dus vooral gericht op hoe de klant de collectie beoordeeld op een aantal factoren zoals prijs, kwaliteit, pasvorm.

    groetjes,
    veerle

    Antwoord
    • Jerome Knoot

     Hallo Veerle, voor zover ik weet is er geen specifiek marketingmodel voor jouw vraag. Mijn advies is om eerst na te gaan welke data of informatie je nodig hebt voor het beantwoorden van deze vraag.

     Vervolgens deze data vergaren middels een specifiek ontwikkeld onderzoek. Bijvoorbeeld een enquête.

     Antwoord
 55. Brenda den Drijver

  Heel helder en duidelijk geformuleerd. Mijn complimenten!

  Antwoord
 56. Sophie

  Dag Jerome,

  Ik ben op dit moment aan het afstuderen en ben bezig met een strategisch marketingplan. Ik heb daarbij enkele vragen, kan ik die eventueel vragen of is dat niet mogelijk?

  Met vriendelijke groet

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Sophie,

   Leuk dat je op deze manier contact zoekt. Tuurlijk kan dat 🙂

   Ik ben te bereiken via [email protected]. Je mag je vragen stellen via email of we plannen een telefonische afspraak in.

   Vriendelijke groet,

   Jerome – Initiatiefnemer Strategischmarketingplan.com

   Antwoord
 57. Randy Paters

  Zeer handig en overzichtelijk uitgewerkt! Heeft me zeker geholpen bij het opfrissen van de stof die ik straks nodig heb bij afstuderen! 🙂

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Ha Randy,

   Goed om te horen. En succes bij het afstuderen!

   Groet,
   Jerome

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *