MARKETINGPLAN VOORBEELD

Welke stappen onderneem je om tot een goed marketingplan te komen?
Download PDF

In dit bericht benaderen we de theoretische stappen van het Strategisch Marketingplan op een pragmatische wijze. Kortom het marketingplan belicht vanuit de praktijk. Een Strategisch Marketingplan voorbeeld samengesteld na een analyse van verschillende marketingplannen.

Marketingplan voorbeelden

Hieronder staat in een 7-stappen schema hoe een Strategisch Marketingplan benadert dient te worden vanuit de praktijk gezien. De theorie teruggebracht tot de essentie waar de gemiddelde marketeer mee aan de slag gaat.

Uitgangspositite van het Marketingplan

Wat wil je bereiken met dit marketingonderzoek? Betreft het onderzoek de gehele onderneming of slechts divisies van de onderneming? Welke marketingproblemen spelen binnen de onderneming? Of is een opkomende trend in de bedrijfstak de aanleiding tot het schrijven van dit strategisch marketingplan?

Deze vragen dienen beantwoord te worden, bij het bepalen van de uitgangspositie van je Strategisch Marketingplan. Houd het  verhaal kort en bondig. Het heeft als functie de lezer in te leiden in het verhaal en het geeft houvast voor de onderzoeker. Zie ook Stap 1 – In en aanleiding

Kansen en Bedreigingen in de markt

Ga op zoek naar Kansen en Bedreigingen en schat deze op waarde in. Marketingmodellen die kunnen helpen bij deze analyse zijn: DESTEP methode, ABCD model, Vijf krachten model volgens Porter en Concurrentiegedrag volgens Kotler. Zie ook Stap 2 – Externe analyse.

Analyseer de markt door te kijken naar niet-beïnvloedbare factoren in de Macro omgeving (DESTEP methode) en de bedrijfstak (ABCD model). De laatstgenoemde marketingmodellen geven u houvast bij het analyseren van de Macro omgeving en de bedrijfstak.

Sterktes en Zwaktes in de onderneming

Dit Strategisch marketingplan voorbeeld bevat de gemiddelde werkwijze van een marketingonderzoeker. De meeste interne analyses bevatten de Organisatie analyse, de Marketing analyse en de Financiële analyse. De Organisatie analyse kan uitgerust zijn met het 7-S model van McKinsey. In de Marketing analyse wordt de Product-Marktcombinatie getoetst. Dit kan doormiddel van een BCG matrix of een MaBa analyse. De uitkomst van deze 2 laatstgenoemde geven uitsluitsel over het productportfolio. De Marketing analyse kan ook door getrokken worden naar Sales-niveau. De Klantenpiramide volgens Curry kan dienst doen het klantenbestand te analyseren.

De verschillende analyses laten positieve en negatieve eigenschappen zien van de organisatie. Positieve eigenschappen zijn Sterktes van de organisatie en negatieve eigenschappen zijn Zwaktes. Schat de Sterktes en Zwaktes op waarde in, door te analyseren hoeveel waarde ze (kunnen) leveren of hoeveel schade ze (kunnen) veroorzaken. Zie ook Stap 3 – Interne analyse.

Confronteren

Het confronteren van Sterktes en Zwaktes in de onderneming met Kansen en Bedreigingen in de markt gebeurt op verschillende manieren. Om consistent en nauwkeurig te werken raad ik de volgende methode aan: Confrontatiematrix. De Confrontatiematrix laat het Centrale Marketingprobleem zien. Waarop een geschikte Marketing Strategie ontwikkeld kan worden. De volgende 4 vragen staan centraal bij het invullen van de Confrontatiematrix:

 1. Sterktes en kansen; stelt deze sterkte de organisatie in staat om deze kans te benutten?
 2. Sterktes en bedreigingen; stelt deze sterkte de organisatie in staat om deze bedreiging te weren?
 3. Zwaktes en kansen; verhindert deze zwakte de organisatie om deze kans te benutten?
 4. Zwaktes en bedreigingen; verhindert deze zwakte de organisatie om deze bedreiging te weren?

Neem de pagina over de Confrontatiematrix door voor meer informatie. Lees ook hoe u de SWOT analyse in een overzicht kunt brengen.

Oplossing voor de probleemgebieden

De Confrontatiematrix geeft u inzage in de probleemgebieden van uw marketingbeleid. Creëer een oplossing voor het Centrale marketingprobleem door creatief aan de slag te gaan met het probleem. Het is een mogelijkheid om in een brainstorm verschillende oplossingen te bedenken en deze te toetsen volgens het FOETSJE model.

De Strategische keuze kan vervolgens belicht kunnen worden met de Ansoff matrix voor een ontwikkelstrategie en het Waardestrategieën model van Treacy en Wiersema voor een Strategische basis. Dit laatste model is eenvoudig toe te passen met Marketingstrategie Kennisplein. Dit pakket biedt alle ingrediënten voor het schrijven van een Strategisch marketingplan. Zie ook Stap 5 – Waardepropositie.

Bepalen van de Marketingmix

Nadat bekend is welke Marketing Strategie wordt toegepast, kan de Marketingmix ingevuld worden. De Marketingmix wordt in veel gevallen volgens de ouderwetse 4 of 5 P’s ingevuld. Echter biedt de 4 C’s een meer klantgerichte benadering en denkwijze voor de invullen. De 4 C’s; Core benefits, Cost to satisfy, Convenience to buy en Communication.

Activiteitenplan en evaluatie

Het activiteitenplan kan ingericht worden door middel van de Gantt Chart. Dit model geeft overzicht om de implementatie en evaluatie van de Marketingstrategie te monitoren. Zie ook Stap 7 – Implementatie en Evaluatie

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk Marketingbright Academy

7 Reacties

 1. Nadia

  Hoi, ik krijg het bestand niet in mijn mail. Kan ik dit alsnog krijgen? Alvast bedankt!

  Antwoord
 2. Esmee

  Goedemorgen, ik heb de PDF helaas niet ontvangen. Zou je deze misschien kunnen toesturen via e-mail? Alvast bedankt!

  Antwoord
 3. mauricee

  Heb geen mail gekregen met daarin het opgevraagde PDF bestand!

  Antwoord
 4. Sewnandan

  Beste, heb u misschien stappen over verandermanagement op de website.
  Gaarne mailen aub

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi, dankjewel voor je vraag. Ik heb je vraag genoteerd en ga aan de slag met het onderwerp ‘verandermanagement’. Dankjewel voor je input!

   Antwoord
 5. Davey

  Hi,

  Helaas is het niet gelukt om het PDF bestand, met de 7-stappen voor een marketingplan op te stellen te downloaden. Is het mogelijk dat u dit per mail verstuurd?

  Alvast bedankt

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Ga ik voor je regelen Davey! Fijn dat je even van je liet horen.

   Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This