MARKETINGMIX

Combinatie van marketinginstrumenten
Download PDF

De marketingmix is een combinatie van van verschillende marketinginstrumenten. De inrichting van de marketingmix kun je doen aan de hand van de 4 P’s van Philip Kotler; Product, Prijs, Plaats en Promotie.

De 4p’s

De meeste mensen denken het eerste aan de 4P’s wanneer ze het woord ‘marketingmix’ horen. Dat is ook logisch gezien dit de oudste en meestgebruikte methode is voor het inrichten van de verschillende marketinginstrumenten in de marketingmix.

De 4C’s

Ook kun je de 4C’s gebruiken; Core benefits, Cost to satisfy, Convenience to buy en Communication. Deze 4C’s hebben een meer klantgerichte benadering, waarbij je uitgaat van het gezichtsveld van de klant in plaats van de organisatie. Gebruik in dit hoofdstuk je creativiteit. Jij weet in dit stadium van het strategisch marketingplan hoe en waar de klant te vinden is en hoe je zijn aandacht wint. Denk buiten de box en durf onconventionele paden te bewandelen.

Het SIVA-model

De minst bekende optie om je marketingmix in te richten is het SIVA-model. Het SIVA-model staat bekend om zijn sterk klantgerichte aanpak. Het model bekijkt de marketingmix volledig vanuit het klantperspectief.

Strategy requires thought; tactics require observation

Max Euwe

Wereldkampioen schaken 1935 tot 1937

Customer journey als handig hulpmiddel bij bepalen van de marketingmix

De customer journey map is een praktisch hulpmiddel om tot een goede marketingmix te kunnen komen. Met de customer journey worden alle fasen van de klantreis in kaart gebracht. Van de allereerste klantbehoefte tot de oriëntatiefase, de overwegingsfase, het beslismoment, de koopfase, de leveringsfase, de gebruiksfase, de loyaliteitsfase en het moment waarop een klant ambassadeur wordt. Met de customer journey map wordt helder in kaart gebracht waar verbeterpunten in de klantreis mogelijk zijn. Alle kanalen en contactmomenten worden hierbij betrokken. Met name bij het bepalen van de marketingmix in het 4C-model en het SIVA-model, die beide inspelen op de wensen van de klant en oplossingsgericht zijn ingesteld, is de customer journey map een waardevolle bron waarop keuzes bij het samenstellen de marketingmix gebaseerd kunnen worden.

Jouw marketingplan snel en gemakkelijk samenstellen

B2B marketing en B2C marketing

Koopgedrag en marktkenmerken zijn van doorslaggevende waarde betreft een succesvolle marketingmix. Het grootste onderscheid dat daarin gemaakt kan worden zijn Business-to-business markten (B2B) en Business-to-consumer markten (B2C).

Jerome Knoot Strategischmarketingplan.com

Jerome Knoot

Marketing strateeg en ondernemer

Marketing toegankelijk voor iedereen" dat is mijn doel. Het Marketing Kennisplein vervult hierin de belangrijkste rol. Met e-learnings en slimme hulpmiddelen is jouw commerciële ambitie binnen handbereik. Bekijk het Marketing Kennisplein →

5 Reacties

 1. Stephanie

  Goedendag, ik ben als ondernemer ingestapt in een bedrijf dat al gestart is met een concept en een product dat al betsaat. Dit bedrijf is opgezet vanuit een kans strategie. Er is echter geen duidelijk (met inzicht in de doelgroep) plan opgesteld en dus beland ik in een ietwat uitdagende manier van werken en opstellen van het plan. Ik probeer een plan op te stellen en hun visie te bewerken in dit plan. Nu werk in dus 1. aan een plan en 2. opereer ik inhoudelijk en voelt het alsof ik achter de feiten aanloop. Heb je duidelijke adviezen hoe hier mee om te gaan en prioriteiten te stellen? Dankjewel.

  Antwoord
 2. RamKa

  Interessante artikel. Kunt u mij enkele tips geven ten aanzien van de laatste P uit de 5 P’s marketingmix? Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Dankjewel! In dit artikel behandel ik uitsluitend de 4P’s zoals Jerome McCarthy ze heeft vormgegeven. Ik weet dat er verschillende varianten en aanvullingen in gebruik zijn van deze P’s. Misschien stof voor een toekomstig artikel 😉

   Antwoord
 3. margreet van der harst

  Ik ben bezig met mijn adviesrapport:
  Hoe zetten de steden in de randstad ‘ Events’ in in citymarketing

  Weet u voor mij 3 modellen van citymarketing die ik kan gebruiken.

  Ik heb al marketingmix maar vind het wel lastig om uitleg te geven aan de 7 P’s wat dat is bij de citymarketing

  Antwoord
  • Jerome Knoot

   Hoi Margreet, ik ken geen specifieke marketingmodellen voor citymarketing. Ik wil je adviseren om na te gaan welke onderdelen van de marketingmix relevant zijn voor jouw marketingadvies en deze uit te werken. Wanneer jij kunt beargumenteren waarom bepaalde P’s minder of meer relevant zijn voor citymarketing kun je deze in mijn ogen bijvoegen of weglaten om de efficiëntie van je advies te waarborgen.

   Antwoord

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.

Jouw marketingplan in 7 stappen

Jouw marketingplan in 7 stappen

Met deze gratis PDF...

Controleer je email inbox!

Share This